Σωματείο «Οι Φίλοι του Λυκείου των Ελληνίδων»

Έκθεση πεπραγμένων 1987-2017

13-11-2017

 

Ιδρυτικά – Διοικητικά θέματα

Συμπληρώσαμε εφέτος τριάντα χρόνια από τότε που κάναμε τις πρώτες ενέργειες για την ίδρυση του σωματείου μας.

Ήταν Ιούνιος του 1987 όταν αποφασίσαμε να προτείνουμε στο Λύκειο την ίδρυση ενός σωματείου φίλων του Λυκείου των Ελληνίδων. Κλείσαμε συνάντηση και επισκεφτήκαμε την Πρόεδρο Ιωάννα Ζαΐμη στο γραφείο της. Ήμασταν δυο άτομα που προερχόμασταν από την παλιά χορευτική ομάδα της δεκαετίας του 1960, η βουλευτής -και αργότερα υπουργός- Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο γράφων. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα φιλική και ευχάριστη. Ακολούθησε μια θερμή επιστολή της Προέδρου Ιωάννας Ζαΐμη που είναι καταχωρημένη στο αρχείο μας, η οποία δείχνει το ενδιαφέρον του Λυκείου για τους σκοπούς και τις επιδιώξεις μας. Μετά από λίγους μήνες εγκρίθηκε το Καταστατικό του σωματείου μας από το Πρωτοδικείο και προκηρύξαμε τις πρώτες αρχαιρεσίες.

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετείχαν οι παρακάτω: Γιάννης Ζέρβας (πρόεδρος), Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (αντιπρόεδρος), Δημήτρης Χατζηνικολάου (γεν. γραμματέας), Γρηγόρης Λιναράς (ταμίας), Αμαλία Μάρκατζη (ειδ. Γραμματέας), Γιώργος Γκούτης και Νίκος Τριανταφύλλου (μέλη).

Από τότε εκλέχτηκαν 11 Διοικητικά Συμβούλια, στα οποία θήτευσαν αρκετά άτομα, εκτός από τα προαναφερθέντα, όπως: Μαρία Παπαμιχαλοπούλου, Λιάνα Σαραντέα Ατούν, Ντίνα Παπατσούρη-Δημητρακάκη, Κατερίνα Ρεμούνδου-Πετρίδου, Χριστίνα Κυδωνιαίως, Γιώργος Κώτσος, Βασίλης Χαρισόπουλος, Θανάσης Αρβανίτης, Δημήτρης Μήλιος, Ελπίδα Κούση-Λεούση, Αργύρης Γιαννακόπουλος, Στέλιος Αθηνιωτάκης, Δάφνη Καψαμπέλη, Λένα Παμφίλη, Ελεονόρα Μαλεφάκη, Χρυσούλα Θωμίδου, Χαρά Δεληγιάννη, Γιώργος Αντωνόπουλος, Άντη Τρικόγλου-Σαρρή.

Στις Εξελεγκτικές Επιτροπές συμμετείχαν διαχρονικά: Ηρώ Βελώνη, Γιώργος Γκούτης, Λευτέρης Δρανδάκις, Νάνσυ Χαρμαντά, Θανάσης Αρβανίτης, Σάκης Πέτσας, Αγγελική Μόσχου, Γιάννης Παπαπαναγιώτου, Πέννυ Τσιρίκου, Μαρίνα Παπαχριστοδήμα.

 

Εορταστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις

-Από το 1989 αρχίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις, κυρίως την περίοδο των Απόκρεω. Στη δεκαετία του 1990 και με Πρόεδρο του Λυκείου την αείμνηστη Τότα Βαληνάκη κάναμε πολλούς χορούς σε διάφορους χώρους, όπως στο Ιντερκοντινένταλ, στο Κάραβελ και αργότερα στο «Χανδρής», με αποκριάτικες ιδέες και επιτυχίες τις οποίες νοσταλγούμε. Η συνεργασία μας με τη Χορευτική Ομάδα ήταν μια εγγύηση για επιτυχία. Σας θυμίζω το «Ένα ψέμα, μια αλήθεια» γεμάτο φαντασία και χιούμορ, με τις ιδέες του Λευτέρη Δρανδάκι και της Νάνσυ Χαρμαντά, τα μασκέ πάρτι κ.ά. Ακολούθησαν άλλες αποκριάτικες εκδηλώσεις μέσα στον χώρο του Λυκείου με ποικίλο περιεχόμενο κάθε χρονιά και οι οποίες ήσαν πάντα επιτυχείς.

-Κάναμε διάφορες εκδηλώσεις όπως, για παράδειγμα, προς τιμήν της Ποθούλας Καψαμπέλη, στις 24-3-2004, για να γιορτάσουμε τα ενενηκοστά της γενέθλια, μια έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Ματθαίου (τον Δεκέμβριο του 2004), διάρκειας μιας εβδομάδας κ.ά.

Διαλέξεις:
-Στις διαλέξεις με λαογραφικό περιεχόμενο ήταν η Ιωάννα Παναντωνίου, ο Λευτέρης Δρανδάκις, η Ρένα Λουτζάκη, ο Θοδωρής Κοντάρας, ο Λάμπρος Λιάβας και ο Γιάννης Ζέρβας

-Σε επιστημονικό επίπεδο πρώτη ομιλήτρια ήταν η Χρυσούλα Παλιαδέλη, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ανασκαφές στη Βεργίνα».

-Με την ευκαιρία της επίσκεψης της κυρίας Aleid Rensen («Γυναίκα της χρονιάς» στην Ολλανδία για το 1995) στη χώρα μας, τον Οκτώβριο του 1995, διοργανώσαμε μια διάλεξη με θέμα τη δημιουργία εκθέσεων και παιδικών προγραμμάτων στο Μουσείο ΖΟΟ του Emmen της Ολλανδίας στο οποίο η κυρία Rensen ήταν η ιδρύτρια και διευθύντρια.

Άλλοι ομιλητές:

• Παύλος Τζερμιάς, καθηγητής των πανεπιστημίων Ζυρίχης και Freiburg (τρεις διαλέξεις).
• Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας, διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ).
• Γιάννης Πανούσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Γιάννης Κιουρτσάκης, συγγραφέας- μυθιστοριογράφος.
• Κώστας Υφαντής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή.
• Άγγελος Συρίγος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.
• Θεοδόσης Τάσσιος, Ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
• Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
• Θάνος Βερέμης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Μαθήματα χορού – ψυχαγωγικός τομέας

-Στα πρώτα χρόνια γίνονταν μαθήματα παραδοσιακών χορών κάθε Πέμπτη για τους Φίλους του Λυκείου, με πρώτους δασκάλους τον Λευτέρη Δρανδάκι και την Αμαλία Μάρκατζη.

-Κάναμε δύο εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη και αρκετές στην Ελλάδα.

Υποτροφίες

-Από τα πρώτα χρόνια το σωματείο μας χορήγησε αρκετές υποτροφίες για εκμάθηση λαϊκών μουσικών οργάνων στη σχολή του αείμνηστου Αριστείδη Μόσχου για δώδεκα συνεχή χρόνια.

Συμμετοχές – Σεμινάρια – Ημερίδες

-Συμμετείχαμε με την πρόεδρο κυρία Ελένη Τσαλδάρη σε Ημερίδα για την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό.

-Συμμετείχαμε με ομιλία μας σε Ημερίδα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος των Φίλων των Λαογραφικών Μουσείων.

-Διοργανώσαμε Ημερίδα με θέμα: «Οι Φίλοι του Λυκείου των Ελληνίδων: παρελθόν, παρόν και μέλλον» (10-5-2008). Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια κεντρική ομιλία (από τον πρόεδρο του σωματείου Γιάννη Ζέρβα) κατά την οποία αναπτύχθηκαν θέματα όπως το βαθύτερο νόημα της φιλίας καθώς και οι ιδεολογικοί και κοινωνικοί δεσμοί των φίλων με το Λύκειο. Ακολούθησαν εισηγήσεις με ποικίλη θεματολογία από τη Μαρία Κώτσου, την Αθηνά Συναρέλλη, την Αμαλία Μάρκατζη, τη Σοφία Σαλαπάτα, τον Γιάννη Πραντσίδη, τον Ηρακλή Κυροδήμο και τον Άκη Λιναρά. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο Μουσείο Ιστορίας της Ενδυμασίας του Λυκείου από τη Μαρία Κώτσου και στη Βιβλιοθήκη από τη Σοφία Σαλαπάτα και την Έλσα Δημοτάκη. Η προβολή της Βιβλιοθήκης ήταν μια από τις βασικές επιδιώξεις της ημερίδας. Η Πρόεδρος του Λυκείου κυρία Ελένη Τσαλδάρη απηύθυνε χαιρετισμό και παρακολούθησε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στην ημερίδα, εκτός των μελών μας, πήραν μέρος άτομα από άλλα Λύκεια και παραρτήματα, όπως από τη Θήβα, την Καλαμάτα, την Κω, τη Νάουσα, την Παιανία, τη Ραφήνα και τη Χάλκη. Ευχές έστειλαν η πρόεδρος του Λυκείου Τσεχίας και οι Φίλοι του Λυκείου των Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, τους οποίους και ευχαριστήσαμε. Η Χαρά Δεληγιάννη είχε τη σύνταξη και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος και του φακέλου που δόθηκε στους συμμετέχοντες. Από την ημερίδα αναδείχθηκαν ή και ενισχύθηκαν ιδιαίτερες αξίες που αφορούν στο Λύκειο, όπως η συνειδητοποίηση της κοινωνικής και πολιτιστικής διάστασης του έργου του Λυκείου, η πίστη και η ανάγκη συνδρομής των φίλων στο έργο του Λυκείου, οι ανθρώπινες σχέσεις και φιλίες, ο σεβασμός στα πρόσωπα και τα πράγματα του Λυκείου.

-Συνδιοργανώσαμε, με το Λύκειο, Ημερίδα για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και συντάξαμε πρόταση με την κυρία Κατερίνα Δασκαλάκη, την οποία αποστείλαμε στους αποδέκτες.

-Συμμετείχαμε στη διοργάνωση και τη διδασκαλία μαθημάτων που ανέλαβε το Λύκειο στο πλαίσιο του δευτέρου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου για την κατάρτιση δασκάλων του ελληνικού χορού.

-Οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε σεμινάριο διάρκειας ενός έτους δασκάλων του παραδοσιακού χορού με 16 διδάσκοντες/σες και με απονομές βεβαιώσεων.

-Κάναμε σεμινάριο διάρκειας πέντε μηνών ενδυματολογίας με 18 διδάσκοντες/σες και με απονομές βεβαιώσεων. Στο πλαίσιο αυτό κάναμε εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ναύπλιο και στο ΣΕΝ (Κέντρο υφαντικής).

-Κάναμε σεμινάρια μεθοδολογίας της έρευνας σε πολλά Λύκεια όπως: Σαλαμίνας, Βόλου, Κατερίνης, Σπάρτης, Μεσογείων με πολλές συμμετοχές από τα γύρω Λύκεια. Μέχρι τώρα έχουμε προσεγγίσει περίπου τα μισά Λύκεια, δίνοντας οδηγίες για επιτόπιες καταγραφές και σημειώσεις ερευνητικής δεοντολογίας.

Κοινωνικό έργο – Αλληλεγγύη – Οικονομική βοήθεια

-Διοργανώσαμε αιμοδοσία δυο φορές με την πρωτοβουλία τού Άκη Λιναρά και την επιστημονική βοήθεια της αιματολόγου γιατρού μας, και μέλους μς, Λένας Παμφίλη.

-Βοηθήσαμε οικονομικά διάφορα Λύκεια: όπως της Καρπάθου για εκπαιδευτικό σκοπό (σεμινάριο 1999), του Παπάγου, της Σαλαμίνας, της Λαμίας.

-Στους σεισμούς τού 1999 βοηθήσαμε τους σεισμοπλήκτους Αχαρνών με 100.000 δρχ. στην κάθε οικογένεια του κάθε παιδιού που ήταν στη Χορευτική Ομάδα.

-Στείλαμε 300 ευρώ στο Μαράσλειο σχολείο της Κωνσταντινουπόλεως με τα οποία αγόρασαν έναν εκτυπωτή. Λάβαμε ευχαριστήρια επιστολή από τη διευθύντρια κυρία Κωνσταντινίδου.

-Βοηθήσαμε μια αποστολή της Χορευτικής Ομάδας για παρακολούθηση λαογραφικών εκδηλώσεων στη Μακεδονία. Λάβαμε ευχαριστήρια επιστολή που έγραψαν όλα τα παιδιά και οι δάσκαλοι.

-Προσφέραμε 1000 ευρώ για ένα ταξίδι τη Χορευτικής Ομάδας στο Παρίσι για κάποια εκδήλωση.

-Προσφέραμε 790 ευρώ στο Τμήμα Μουσικής για εκδηλώσεις στην επαρχία.

-Τιμήσαμε με πλακέτες άτομα τα οποία πρόσφεραν έργο στο Λύκειο των Ελληνίδων.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Οργανώσαμε βιβλιοπαρουσιάσεις για τις παρακάτω εκδόσεις:

– Χορευτικά Ετερόκλητα του Λυκείου Δράμας. Σχολιαστές ο Λευτέρης Αλεξάκης, ο Βασίλης Νιτσιάκος και η Λίλυ Άτζακα.
– Συμβάλαμε στην παρουσίαση του βιβλίου “FLASHBACK – Αναδρομή σε χώρους και χρόνους” της Ποθούλας Καψαμπέλη. Για το βιβλίο μίλησαν η Βίκυ Αντωνοπούλου, ο Φίλιππος Δρακονταειδής και η Αθηνά Κακούρη. Ήταν μια εκδήλωση τιμής για τη συγγραφέα, η οποία για πολλά χρόνια υπηρέτησε το Λύκειο με πίστη και αφοσίωση ως Έφορος του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών αλλά και φίλη.
– Το βιβλίο της Μαρίκας Ρόμπου-Λεβίδη με τίτλο «Επιτηρούμενες ζωές…»

Όλες οι βιβλιοπαρουσιάσεις και γενικά οι εκδηλώσεις μας γίνονται με δεξίωση.

Διάφορα

-Το 2005 κάναμε τροποποίηση του Καταστατικού. Και επιτρέψαμε τις εγγραφές σε άτομα που δεν ήταν κατ’ ανάγκην μέλη της χορευτικής ομάδας.

-Κάναμε μετατροπή του κινηματογραφικού λαογραφικού υλικού του Λευτέρη Δρανδάκι (δεδομένα επιτόπιων καταγραφών πολλών ετών) από σούπερ οκτώ σε βίντεο. Το έργο ολοκληρώθηκε και αποτυπώθηκε σε σύγχρονη τεχνολογία.

-Επιμεληθήκαμε και εκδώσαμε το Πρόγραμμα και τα Πρακτικά του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λυκείων το 2011.

Έμμεσες προσφορές για τις λαογραφικές καταγραφές του Λυκείου

-Έκδοση του Τετραδίου Νο 1 με θέμα «Τελετουργικά έθιμα του χωριού Στύρφακα της Δυτικής Φθιώτιδας» (2016). (συγγραφέας Γιάννης Ζέρβας και προσφορά του ιδίου).

-Έκδοση του Τετραδίου Νο 2 με τίτλο «Γάμος στην Κάρπαθο: το γύρεμα του γαμπρού στα χωριά Απέρι και Όθος» (2017). (συγγραφέας Γιάννης Ζέρβας και προσφορά του ιδίου).

-Βοηθήσαμε στην έκδοση του Τετραδίου Νο 3 του Λευτέρη Δρανδάκι για τη Βλάστη.

-Είναι υπό προετοιμασία το Τετράδιο Νο 4 για το 2018: Καταγραφή του Λευτέρη Δρανδάκι. Το βιβλίο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τους Φίλους με το ποσό των 2000 Ευρώ.

Προτάσεις για το άμεσο μέλλον

-Θα προτείνουμε να συνδιοργανώσουμε με το Λύκειο μια Ημερίδα με θέμα τις καταγραφές ώστε να έχουμε υλικό (παλαιό και νέο) για τις εκδόσεις της επόμενης πενταετίας.

-Θα επιδιώξουμε περισσότερη συνεργασία με τη Χορευτική Ομάδα και το Τμήμα του Λαογραφικού Αρχείου του Λυκείου.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στις προσπάθειές μας για το καλό του σωματείου και του Λυκείου γενικότερα.

Γιάννης Ζέρβας