Εκτύπωση

additional sleeves 1064/1,α-β

Object Identity Number1064/1,α-β
Classification- Costume
- Costume accessory
- additional sleeves
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationadditional sleeves
Local or Other Nameμπρουμάνικα
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
0.36 0.17--

Preservation: no

Description

Μπρουμάνικα, ζεύγος πρόσθετων μανικιών που φορούν οι νέες και οι νύφες κάτω από το χρυσοκόντοσο, όταν δεν έχουν χειριδωτό αντιρί. Είναι καμωμένα από το χρυσοράφτη, ή αλλιώς χρυσοκεντητή, από μαβί κατιφέ (μωβ βελούδο) και φοδραρισμένα με μπλε συνθετικό ύφασμα, το οποίο ρελιάζει επίσης και το άνω άνοιγμά τους. Είναι μονόφυλλα και προς τα κάτω στενεύουν, καθώς η ραφή είναι λοξή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το κατακόρυφο άνοιγμα στα τελευταία 15εκ. οδηγεί ένα μέρος του κάτω τμήματος του μανικιού να εισχωρήσει πίσω από το άνοιγμα. Είναι διακοσμημένα με επίρραπτο κέντημα από μεταξωτά και αργυρά γαϊτάνια και κορδόνια, σύμφωνα με την τερζήδικη τεχνική. Το γύρο των μανικιών περιτρέχουν σειρές από καφίσια γαϊτάνια και κορδόνια, η εξωτερική από τις οποίες συστρέφεται σε θηλιές ενώ η κεντρική σε πυκνό ζιγκ – ζαγκ. Ακολουθεί μια σειρά από κορδόνι διπλό, που προκύπτει από τη σύγχρονη περιέλιξη χρυσού και καφέ κορδονιού. Ύστερα, ταινιόσχημη μπορντούρα από επάλληλα σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα αποτελεί βάση για τριγωνικό σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο με σπείρες στη βάση και οξεία απόληξη που κοσμεί την εξωτερική πλευρά του καρπού. Τέλος, την ίσια πλευρά του ανοίγματος, όπου συνήθως υπήρχαν τα κοκορέκια, σφαιρικά κουμπάκια, κοσμούν σπειρομαίανδροι ενώ τη λοξή θηλιές από καφίσιο γαϊτάνι.

Comments

Φθορές στο πέλος του βελούδου στις τσακίσεις κατά μήκος.

Material

silk cordonObject decoration
silk cordObject decoration
syntheticObject
gold cordObject decoration
velvetObject
silver cordObject decoration

Technique

appliqueObject decoration
embroideryterzidiko (gold tailored)Object decoration
industrially woven textileObject
silver embroideredterzidiko (gold tailored)Object decoration

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration coil-meander parttern, loops
stylized vegetal decoration

Construction

Constructor: chryssoraftades (gold tailors)

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaImathiaAlexandria (Roumlouki)

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaImathiaAlexandria (Roumlouki)

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanyoung womanbeginning of 20th centuryfestive
womanyoung womanbridebeginning of 20th centurybridal

Acquisition

Acquisition Way

Bibliography

Hadjimichali, A. 1931, Ελληνική λαϊκή τέχνη. Ρουμλούκι, Τρίκερι, Ικαρία, Athens.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Lada-Minotou, Μ. et. al., 1993, Ελληνικές φορεσιές, Athens, Greek Historical and Ethnological Society.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-