Εκτύπωση

additional sleeves 7394/3,α-β

Object Identity Number7394/3,α-β
Classification- Costume
- Costume accessory
- additional sleeves
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationadditional sleeves
Local or Other Nameμπρουμάνικα
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
0.30 0.16--

Preservation: no

Description

Μπρουμάνικα, ζεύγος πρόσθετων μανικιών που φορούν οι νέες και οι νύφες κάτω από το χρυσοκόντοσο, όταν δεν έχουν χειριδωτό αντιρί. Είναι καμωμένα από το χρυσοράφτη, ή αλλιώς χρυσοκεντητή, από μαύρο κατιφέ (βελούδο) και φοδραρισμένα με υπόλευκο βαμβακερό ύφασμα. Είναι μονόφυλλα και προς τα κάτω στενεύουν ελαφρώς. Φέρουν κατακόρυφο άνοιγμα στο τελείωμα, ύψους 12εκ. Είναι διακοσμημένα με επίρραπτο κέντημα από μεταξωτά και χρυσά γαϊτάνια και κορδόνια, σύμφωνα με την τερζήδικη τεχνική. Το γύρο των μανικιών περιτρέχουν σειρές από καφίσια γαϊτάνια και κορδόνια, η εξωτερική από τις οποίες συστρέφεται σε θηλιές ενώ η κεντρική σε πυκνό ζιγκ – ζαγκ. Ακολουθεί μια σειρά από κορδόνι διπλό, που προκύπτει από τη σύγχρονη περιέλιξη χρυσού και καφέ κορδονιού. Ύστερα, ταινιόσχημη μπορντούρα από ευθείες και κυματιστές γραμμές με θηλιές αλλά και λιτούς σπειρομαίανδρους. Τέλος, το άνοιγμα κλείνει με έξι κοκορέκια, σφαιρικά, πλαστικά κουμπάκια, που εφαρμόζουν σε θηλιές από καφίσιο γαϊτάνι.

Comments

Σε πολύ καλή κατάσταση.

Material

cottonObject
silk cordObject decoration
gold cordObject decoration
velvetObject
plastic buttonObject

Technique

appliqueObject decoration
embroideryterzidiko (gold tailored)Object decoration
industrially woven textileObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration

Construction

Constructor: chryssoraftades (gold tailors)

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaImathiaAlexandria (Roumlouki)

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaImathiaAlexandria (Roumlouki)

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanyoung womanbeginning of 20th centuryfestive
womanyoung womanbridebeginning of 20th centurybridal

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value200 drachmas
Acquisition Date23/2/1972

Bibliography

Hadjimichali, A. 1931, Ελληνική λαϊκή τέχνη. Ρουμλούκι, Τρίκερι, Ικαρία, Athens.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Lada-Minotou, Μ. et. al., 1993, Ελληνικές φορεσιές, Athens, Greek Historical and Ethnological Society.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-