Εκτύπωση

apron 7397/3

Object Identity Number7397/3
Classification- Costume
- Garment
- apron
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationapron
Local or Other Nameφούτα
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
0.56 0.36--

Preservation: no

Description

Φούτα, δίφυλλη, μαλλοβάμβακη υφαντή, γιορτινή, ποδιά που φορούν οι ηλικιωμένες. Το μαύρο κάμπο της φούτας διακοσμούν κεντήματα του αργαλειού που λέγονται ξόμπλια. Τρεις κατακόρυφες, ισαπέχουσες ταινίες, οι αράδες, από επάλληλους ρόμβους ενωμένους μέσω παραλληλογράμμων. Η κεντρική ταινία είναι κίτρινη με κόκκινες λεπτομέρειες, ενώ οι ακριανές είναι λευκές (από βαμβάκι) με κόκκινες λεπτομέρειες και μπλε πλαίσιο. Η ποδιά είναι ολόγυρα ρελιασμένη με βελονιά φεστόνι από μαύρη μάλλινη κλωστή. Στην άνω οριζόντια πλευρά υπάρχει οριζόντια, εσωτερική αναδίπλωση (πιθανώς μεταγενέστερη).

Comments

Σε πολύ καλή κατάσταση.

Material

cotton threadObject decoration
wool-and-cotton fabricObject
wool threadObject decoration

Technique

embroideryfestoni (scallop)Object decoration
embroidery of the loomObject decoration
handwoven fabricObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration arades

Construction

Constructor: women themselves

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaImathiaAlexandria (Roumlouki)

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaImathiaAlexandria (Roumlouki).

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanelderly womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value150 drachmas
Acquisition Date23/2/1972

Bibliography

Hadjimichali, A. 1931, Ελληνική λαϊκή τέχνη. Ρουμλούκι, Τρίκερι, Ικαρία, Athens.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Lada-Minotou, Μ. et. al., 1993, Ελληνικές φορεσιές, Athens, Greek Historical and Ethnological Society.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-