Εκτύπωση

apron 8536/2

Object Identity Number8536/2
Classification- Costume
- Garment
- apron
- ποδιά
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationapron
Local or Other Nameπιλένο
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
0.60 0.63--

Preservation: no

Description

Πιλένο, δίφυλλη, ορθογώνια παραλληλόγραμμη, μάλλινη ποδιά, καμωμένη από τις ίδιες τις γυναίκες στον αργαλειό. Είναι διακοσμημένη με ενυφασμένες κατακόρυφες ταινίες και ρίγες, σε χρώματα κόκκινο, κρεμεζί (ανοιχτό καφέ), μαύρο και πράσινο που εναλλάσσονται και επαναλαμβάνονται με σταθερό ρυθμό. Τα δύο φύλλα είναι ενωμένα οριζόντια κατά πλάτος με ραγουζέλα, κεντητή ένωση, καμωμένη με κόκκινη μάλλινη κλωστή. Η κάτω οριζόντια πλευρά και 33εκ. από τις κατακόρυφες είναι διακοσμημένες με μάλλινα χρωματιστά φουντάκια σε χρώματα κόκκινο, μπλε, πράσινο και κρεμεζί. Επίρραπτο στην άνω οριζόντια πλευρά, πλεχτό κορδόνι από μάλλινα νήματα στα χρώματα της ποδιάς, για να στερεώνεται το πιλένο στη μέση.

Comments

Διάσπαρτα ανοίγματα, πιθανότατα από ζωντανό οργανισμό.

Material

wool yarnObject
wool cordObject
wool threadObject decoration
wool tasselsObject decoration

Technique

appliqueObject
embellishedObject decoration
embroidered bandragouzela (lacework done in entre-deux)Object decoration
handwoven fabricObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration vertical bands and stripes

Construction

Constructor: women themselves

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiAsvestochori

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiAsvestochori

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayDonnation
CollectorΠαπαντωνίου Ι.
Additional InformationPapantoniou I.
Acquisition Date28/6/1973

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information PersonΠαπαντωνίου Ι.
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-