Εκτύπωση

chemise 1042/1,α

Object Identity Number1042/1,α
Classification- Costume
- Garment
- chemise
Typologypeasant, costume with sigouni
Name/Characterizationchemise
Local or Other Namerouti or po(u)kamiso
Part of Outfityes
Outfit Id1042
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.30 0.36--

Preservation: no

Description

Ρουτί ή πο(υ)κάμισο, γυναικείο, ποδήρες πουκάμισο από λευκό, αγοραστό, βαμβακερό ύφασμα (χοντροπάνι ή κατσαροπάνι). Αποτελείται από τη μάνα, ένα ίσιο φύλλο υφάσματος μπρος – πίσω, χωρίς ραφή στους ώμους, και έξι λαγκιόλια, επιμήκη τραπεζοειδή τμήματα, σε κάθε πλευρά, από τη μέση και κάτω, που δίνουν φάρδος στο ένδυμα. Φέρει γιακά και κατακόρυφο άνοιγμα μπροστά, ύψους 35εκ. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια, μήκους 56εκ. και φάρδους 45εκ. Τα παλαιά, όπως αυτό, ρουτιά έχουν δίφυλλα μανίκια, ενωμένα με σεράδι (κεντητή ένωση καμωμένη με το βελόνι) στην πάνω πλευρά και με ραφή στην κάτω. Το ρουτί φέρει πλούσια κεντητή διακόσμηση στο γιακά, τα μανίκια, το κατακόρυφο μπροστινό άνοιγμα και τον ποδόγυρο. Ο γιακάς και τα μανίκια ενώνονται με τη μάνα με κεντητές ενώσεις καμωμένες με υπόλευκη βαμβακερή κλωστή. Ο γιακάς φέρει κεντητές ζώνες αζούρ (λευκούλα) και κοφτό εναλλάξ. Οι κύκλοι που δημιουργούνται στο κοφτό (φακίτσες) είναι διακοσμημένοι με κίτρινη και σκούρα ροζ μεταξωτή κλωστή και τοποθετημένοι σε ζικζακωτή διάταξη. Τέσσερα βαμβακερά λευκά φουντάκια διακοσμούν κάθε κατακόρυφη πλευρά του. Το άνοιγμα του στέρνου φέρει από έξω προς τα μέσα τα εξής διακοσμητικά θέματα: άλυσος, αράδες, λευκούλα, πανωπούλια και φακίτσες, καμωμένα με μπεζ και λευκές μεταξωτές κλωστές και βελονιά πλακέ τα εξωτερικά και λευκή βαμβακερή τα εσωτερικά. Τα μανίκια, δίπλα στο σεράδι φέρει τα εξής θέματα: λευκούλα, βούλα, λευκούλα, αράδα και φακίτσες. Στο γύρω του μανικιού τα θέματα αυτά επαναλαμβάνονται οριζόντια. Φουντίτσες βαμβακερές κοσμούν την κάτω εξωτερική πλευρά του μανικιού σχηματίζοντας ένα μεγάλο τραπέζιο. Στην κάτω ραφή υπάρχει επίσης ένα μικρό σεράδι. Στον ποδόγυρο, τα θέματα αυτά διακοσμούν το γύρο και τις κατακόρυφες ενώσεις των λαγκιολιών σε ύψος 32εκ. περίπου. Οι μπροστινές ενώσεις της μάνας, καθώς καλύπτονται από την ποδιά, φέρουν μόνο ένα μικρό τριγωνικό σεράδι. Αντίθετα, οι πίσω ενώσεις φέρουν τριγωνικό σεράδι ύψους 43εκ. Τα κεντήματα στο πίσω τμήμα της μάνας είναι καμωμένα και αυτά με μπεζ μεταξωτή κλωστή.

Comments

Σε πολύ καλή κατάσταση.

Material

cotton threadObject decoration
cottonObject
silk threadObject decoration

Technique

embroidered bandσεράδιObject decoration
embroideryflat stitchObject decoration
embroideryhem stitchingObject decoration
handwoven fabricObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration

Construction

Constructor: women themselves

Construction Time: End of 19th century

Possible construction Time:

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceEpirusThesprotiaParamythia

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceEpirusThesprotiaParamythia

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanEnd of 19th centuryfestive1870-1890

Acquisition

Acquisition Way

Bibliography

Fotsis, Th. 1996, "Τα «τσάμικα». Η ενδυμασία των χωριών της Παραμυθιάς", Ethnografika, vol. 10: 147-184, Nauplion, Peloponnesian Foklore Foundation.
Hadjimichali, A., 1978,Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι, vol. 1, (Giannara-Ioannou, T. ed., Athens, Melissa publications.
Macha-Bizoumi, Ν., 2004, "Το φωτογραφικό αρχείο του Αιμίλιου Λέστερ", in the Calendar of the Lyceum Club of Greek Women, Athens.
Papantoniou, Ι. 1996, Ελληνικές τοπικές ενδυμασίες, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.

Publications

[Ethnografika] 10: 152-153, photo 3-5.

Expositions

Museum of the History of the Greek Costume, [Greek Women's Local Costumes on the occasion of Emile Lester's photo archive], 2004 - 2005.

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-