Εκτύπωση

chemise 1241/6

Object Identity Number1241/6
Classification- Costume
- Garment
- chemise
Typologycostume with sigouni (sleeveless woollen coat)
Name/Characterizationchemise
Local or Other Nameκαμίς
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.16 0.99--

Preservation: no

Description

Κολονάτο πουκάμισο, νυφιάτικο και γιορτινό, που παίρνει τ’ όνομά του από τις κολόνες, τις κατακόρυφες κεντητές ταινίες δεξιά κι αριστερά στη “μάνα”, που φθάνουν από τον ποδόγυρο ως κάτω από το στήθος. Έξω από την Πελοπόννησο, κολονάτα πουκάμισα συναντάμε μόνο στην Τανάγρα και τα συγγενικά χωριά. Είναι απο βαμβακερό του αργαλειού, από βαμβάκι που οι γυναίκες επεξεργάζονται πριν το υφάνουν, όπως επεξεργάζονταν και το υφαντό πανί για να το λευκάνουν. Είναι φτιαγμένο από ενιαίο φύλλο μπρος-πίσω, τη “μάνα”, πλάτους 48εκ. Το φάρδος του αυξάνουν πλαϊνές λόξες (λοξάρια ή κλίνγκια), δύο δεξιά (πλάτους 49εκ.) και τρεις αριστερά (πλάτους 52εκ.) που ενώνονται με τα μανίκια γύρω από τη μασχάλη. Το πουκάμισο έχει ανοιχτά στρογγυλή λαιμόκοψη και κατακόρυφο άνοιγμα (35εκ.) με στρογγυλεμένη μύτη. Τα μανίκια, που ενώνονται κάθετα με τη “μάνα”, είναι ίσια, μονόφυλλα και κοντά (28εκ.) με μεγάλο άνοιγμα (20εκ.) στη ραφή τους. Στην απόληξή τους έχουν δαντελωτή ταινία από λευκές, βαμβακερές κλωστές. Στις δυο πλευρές του ανοίγματος και της ραφής, κεντητές ταινίες στολίζουν το μανίκι με ψαθωτούς ρόμβους, ολόκληρους και μισούς, σε καστανόγκριζο χρώμα, που είναι και το κύριο χρώμα του κεντητού διάκοσμου, σε υπόλευκο που δύσκολα ξεχωρίζει από το πανί, ενώ λίγες βελονιές έχουν γίνει στο άνοιγμα με κυκλαμινί κλωστές. Στις ιδιαίτερα ψηλές κολόνες τονίζεται ο κεντρικός, κατακόρυφος άξονας που επικαλύπτει μέρος από τα συμμετρικά, σταυρόσχημα λουλούδια που τον περιβάλλουν και απολήγει σε τετραπέταλο, ημικυκλικό άνθος. Τα δυο άνθη συνδέονται, από τις δυο πλευρές του ανοίγματος, με σειρά από σχηματοποιημένα ανθάκια στις δυο πλευρές οριζόντιας, διακεκομμένης γραμμής. Το σταυρόσχημο ανθικό μοτίβο αναδεικνύεται στους δυο κοντούς στύλους που περιβάλλουν τις κολόνες. Μόνον ο κεντρικός στύλος της αριστερής λόξας διαφυλάσσει επίσης το μοτίβο, το οποίο στους υπόλοιπους δεκαοκτώ στύλους διχάζεται από πλατύ, κατακόρυφο άξονα. Όρθια, φυτικά μοτίβα περιβάλλουν τους στύλους, στα οποία λεπτομέρειες χρωματίζονται εναλλάξ με κυκλαμινί ή μπεζ κλωστές. Κυκλαμινί είναι οι λεπτομέρειες και στα τέσσερα τέτοια μοτίβα που περιβάλλονται ανάμεσα στις δυο κολόνες. Μόλις 2,5εκ. είναι η μπορντούρα του ποδόγυρου που επαναλαμβάνει ρομβόσχημο φυτικό μοτίβο. Ο ποδόγυρος έχει στο τελείωμα καρικωθεί με θαλασσί κλωστή.

Material

cotton threadObject decoration
cottonObject
silk threadObject decoration

Technique

counted threadworkdouble cross-stitchObject decoration
counted threadworkstitchObject decoration
counted threadworkstraight stitchObject decoration
handwoven fabricObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
religious motifscross
stylized vegetal decorationflowers

Construction

Constructor: women themselves

Construction Time: End of 19th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreecePeloponneseCorinthVocha

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreecePeloponneseCorinthVocha

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanbrideEnd of 19th centurybridal
womanmarried womanEnd of 19th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value300.000 drachmas
Acquisition Date27/7/1953

Bibliography

Papantoniou, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας", Proceedings of the 1st International Conference of Peloponnesean Studies, Athens.
Papantoniou, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Ethnografika, vol. 1: 5-93, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Welters, L., "Women’s Traditional Dress in the Provinces of Argolida and Corinthia", Ethnografika vol.7: 17-30, Νauplion, Peloponnesian Folklore Foundation

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΡοβάτσου Αγγελική
Record Time-