Εκτύπωση

chemise 12922

Object Identity Number12922
Classification- Costume
- Garment
- chemise
Typologyisland
Name/Characterizationchemise
Local or Other Nameπ’κάμ’σο της ξενιτιάς
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.39 0.95--

Preservation: no

Description

Μεταξωτό, ποδήρες πουκάμισο της ξενιτιάς σε σκούρο πράσινο, πρασινόμαυρο χρώμα. Το φορούν οι γυναίκες που οι άντρες τους λείπουν στα ξένα. Αποτελείται από ένα ενιαίο φύλλο υφάσματος μπρος-πίσω και από τη μέση και κάτω φαρδαίνει με την προσθήκη λαγκιολιών, τριγωνικών φύλλων που ράβονται στο πλάι. Φέρει μπροστά στο στήθος κατακόρυφο άνοιγμα, την τραχηλιά, που είναι διακοσμημένη με πολύχρωμη δαντέλα με τη βελόνα σε πράσινο, γκρενά, εκρού, μπεζ χρώμα. Παράλληλη διακόσμηση αποτελεί μια κατακόρυφη κεντητή ταινία με ζιγκ-ζαγκ στα ίδια χρώματα. Κάθετα στον κορμό ράβονται τα φαρδιά μανίκια, μήκους 59εκ. και φάρδους 34εκ., τα οποία ενώνονται με τον υπόλοιπο κορμό με ριτζέλιασμα από μεταξοκλωστές σε πράσινο, μωβ, βυσσινί, πορτοκαλί και μπλε χρώμα. Κατά μήκος του μανικιού, δαντελωτή ένωση με πολύχρωμες μεταξοκλωστές. Στο γύρο των μανικιών διακόσμηση με τη σαντέλκα, μεταξοκλωστές πολύχρωμες σε δύο τόνους του πράσινου, βυσσινί, ροζ, μπλε, και υπόλευκο χρώμα. Το μοτίβο κλήμα με τα κομμάτια συνθέτουν ένα κλωνάρι, η ρίζα, σε σχήμα ελικοειδές που κόβεται στη μέση σε αποστάσεις με αστέρια και στολίζεται με διάφορα φύλλα, τα κομμάτια, και φυλλαράκια, οι κορφές. Το μοτίβο αυτό κεντιέται πάντα με ορισμένο τρόπο, καθώς πρώτα κεντιούνται τ’ αστέρια για να τακτοποιηθούν οι αποστάσεις, ύστερα η ρίζα, τα κομμάτια και στο τέλος οι κορφές. Το τελείωμα των μανικιών και του ποδόγυρου γαρνίρεται με πολύχρωμη δαντέλα με τη βελόνα. Ο διάκοσμος του ποδόγυρου φέρει το γνωστό αγαπημένο τρικεριώτικο μοτίβο, τις αναποδόπαπιες. Πρόκειται για πάπιες που βρίσκονται η μία πίσω από την άλλη, με χαρούμενο βηματισμό και κεφάλι στραμμένο αντίθετα προς την πορεία που ακολουθούν. Η επιλογή των χρωμάτων για το γέμισμα δείχνει το υψηλό γούστο της κεντήστρας, καθώς συνδυάζονται σε κάθε ένα μοτίβο το πράσινο με το βυσσινί με πινελιές από εκρού και ροδί μεταξοκλωστές, το μπλε και το κόκκινο με πινελιές από πράσινες, ροζ και εκρού μεταξοκλωστές, το μωβ με το εκρού με πινελιές από μπλε, πράσινες και κόκκινες μεταξοκλωστές και ούτω καθεξής. Ανάμεσά τους ένα μικρό συνδετικό διακοσμητικό στοιχείο στα ίδια χρώματα.

Comments

Κατά τόπους μικρά ανοίγματα. Ίχνη μανταρίσματος μπροστά κάτω ακριβώς από την τραχηλιά. Η επέμβαση δεν έχει γίνει από συντηρητή.

Material

silkObject
silk threadObject decoration

Technique

crocheted lacekopaneli (type of lace)Object decoration
embroidered bandmerizesObject decoration
handwoven fabricObject
lacy bandrintizelesObject decoration

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
zoomorphic decorationanapodopapies
vegetal decorationklima me ta kommatia

Construction

Constructor: women themselves

Construction Time: End of 19th century - beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceThessalyMagnesiaTrikeri

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceThessalyMagnesiaTrikeri

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanoveraged womanmarried womanEnd of 19th century - beginning of 20th centuryfestiveit is worn by women whose husbands were in foreign lands

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value20,000 drachmas
CollectorL. Drandakis
Additional InformationL. Drandakis
Acquisition Date19/4/1999

Bibliography

Hadjimichali, A. 1931, Ελληνική λαϊκή τέχνη. Ρουμλούκι, Τρίκερι, Ικαρία, Athens.
Hadjimichali, A. 1951, Κεντήματα του Τρίκερι, Athens, Ergocheiro publications.
Kapournioti, Α. 2000, "Η γυναικεία τρικεριώτικη φορεσιά", Endymatologika vol.1: 71-76, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Politou, X. 2001, "Οι φορεσιές των Βορείων Σποράδων και του Τρικεριού", in the Calendar of the Lyceum Club of Greek Women, Athens.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information PersonL. Drandakis
RecorderΜαχά Νάντια
Record Time-