Εκτύπωση

chemise 7375/1

Object Identity Number7375/1
Classification- Costume
- Garment
- chemise
- ένδυμα
- ενδυμασία
- πουκάμισο
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationchemise
Local or Other Namepokamisso
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.25 0.36--

Preservation: no

Description

Ποκάμισο, από λευκό, υφαντό, βαμβακερό, καμωμένο από τις ίδιες τις γυναίκες με την τεχνική (α)πολ(υ)τό. Αποτελείται από ένα μονοκόμματο ίσιο φύλλο μπρος – πίσω, χωρίς ραφή στους ώμους, και δύο λαγκιόλια, λοξά φύλλα, σε κάθε πλευρά, που δίνουν φάρδος στο ένδυμα. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα δίφυλλα μανίκια, μήκους 46εκ. και φάρδους 25εκ., που ενώνονται στη μασχάλη με τα λαγκιόλια μέσω πρόσθετου, μικρού, μπλε βαμβακερού τμήματος. Τα φύλλα είναι ραμμένα στο χέρι με τριπογάζι. Το ποκάμισο φέρει κυκλική λαιμόκοψη με επίρραπτη στενή λωρίδα για όρθιο γιακαδάκι και κατακόρυφο άνοιγμα μπροστά, ύψους 49εκ., ρελιασμένο με κρεμεζί μεταξοκλωστή. Φέρει πλούσιο κέντημα καμωμένο με φουσκωτή βελονιά (συναντάται στην κάρπα του ίδιου χωριού και στα Δωδεκάνησα) από φλος κλωστές. Στο γκερντί, το στέρνο, το κέντημα, που λέγεται λειτουργιές γίνεται συνήθως με βελονιά σταυρουδάκι, όπως και στο τσουμπέρι (κεντητή, επιμετώπια λωρίδα). Εδώ το κέντημα είναι καμωμένο με φουσκωτή βελονιά. Έτσι, σχηματίζεται μία κατακόρυφη κρεμεζένια (ανοιχτή καφέ) ταινία με καφέ επάλληλους ρόμβους στο κέντρο, σε κάθε πλευρά του μπροστινού ανοίγματος. Ο γύρος των μανικιών είναι διακοσμημένος με τις κανάτες, φαρδιές σκούρες καφέ ταινίες, στις οποίες διακρίνονται τετραγωνικά μοτίβα. Στην άκρη στο στρίφωμα έχει για τελείωμα το μιτούνι και ακολουθούν τα πρώτα κανάτια. Το επόμενο μιτούνι χωρίζει τα κανάτια σε δύο μέρη, τα κάτια. Τέλος γίνονται τα μεγάλα κανάτια. Τις ενώσεις των φύλλων των μανικιών διακοσμεί κέντημα με κρεμεζιά (α)λυσιδίτσα (κεντητές ενώσεις ύψους 15εκ.). Ανάλογο είναι και το κέντημα του ποδόγυρου, με κανάτια, σε χρώματα σκούρο καφέ, μαύρο και μπλε, και κρεμεζιά (α)λυσιδίτσα στις ενώσεις.

Comments

Ξεβάμματα από άλλα υφάσματα και καφεκίτρινη χρώση, πιθανώς λόγο πολυκαιρίας.

Material

cottonObject
silk threadObject decoration
soie floche - slightly twisted silk threadObject decoration

Technique

embroidered bandchain Object decoration
embroideryrounded Object decoration
embroideryτριπογάζιObject
handwoven fabricstrictObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration leitourgies, kanates

Construction

Constructor: women themselves

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiAsvestochori

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiAsvestochori

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value1,500 drachmas
Acquisition Date23/2/1972

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-