Εκτύπωση

chemise 7386/3

Object Identity Number7386/3
Classification- Costume
- Garment
- chemise
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationchemise
Local or Other Namepokamisso me ta saridia
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.10 0.41--

Preservation: no

Description

Ποκάμισο με τα σαρίδια, γυναικείο, υφαντό, γιορτινό πουκάμισο με οριζόντιες ενυφασμένες ρίγες (σαρίδια). Αποτελείται από ένα ίσιο μονοκόμματο φύλλο υφάσματος μπρος – πίσω, χωρίς ραφή στους ώμους, και από ένα λοξό φύλλο σε κάθε πλάι, που δίνει φάρδος στο ένδυμα. Φέρει κυκλική λαιμόκοψη και κατακόρυφο άνοιγμα στο στήθος, ύψους 38εκ. Λίγο πιο κάτω από το μπροστινό άνοιγμα υπάρχει οριζόντια αναδίπλωση (πιέτα) που καθορίζει το ύψος του ενδύματος. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια, μήκους 46εκ. και φάρδους 20εκ. Το θεατά μέρη του πουκάμισου, δηλαδή τα μανίκια, η τραχ(ι)λιά και τελευταία 55εκ. του ενδύματος, είναι καμωμένα από βυσσινί μάλλινο ύφασμα, διακοσμημένο με πράσινες γραμμώσεις και μαύρες ρίγες εναλλάξ. Το ντούσκο, δηλαδή το αθέατο μέρος του πουκάμισου, είναι καμωμένο από βρουχό μετάξι, μαλλομέταξο ύφασμα, διακοσμημένο με λευκές και αχνογάλανες κατακόρυφες ταινίες και μπλε οριζόντιες. Σε απόσταση 23εκ. από τον ποδόγυρο, οριζόντια ταινία, το μιτούνι, καμωμένη με κέντημα στον αργαλειό σε χρώματα ροζ, μπεζ, βυσσινί και πράσινο. Τα φύλλα από μαλλί της φούστας ενώνονται με το καρίκι, κεντητή ένωση από πράσινη μάλλινη κλωστή. Ο ποδόγυρος είναι γαρνιρισμένος με χοντρό βαμβακερό κορδόνι και φοδραρισμένος με λωρίδα από μπλε βαμβακερό υφαντό, διακοσμημένο με τρεις λευκές, οριζόντιες, ενυφασμένες ρίγες. Τέλος, τα μανίκια φέρουν επίρραπτα στην εσωτερική πλευρά του γύρου λωρίδα από μπλε ριγωτό βαμβακερό υφαντό και ανοιχτόχρωμο, σταμπωτό βαμβάκι, πλάτους 4,5εκ., που αποκαλύπτεται καθώς αναγυρίζουν τα μανίκια. Στους ώμους και στη μασχάλη υπάρχουν μπαλώματα από μπλε μάλλινη φανέλα, καρό γαλάζιο σταμπωτό και γκρι ριγωτό βαμβάκι, που αποτελούν μεταγενέστερες προσθήκες.

Comments

Προσθήκες (μπαλώματα) όχι όμως από ειδικό συντηρητή.

Material

cottonObject decoration
wool yarnObject
cotton cordObject decoration
wool threadObject decoration
wool-and-silk fabricObject

Technique

appliqueObject decoration
embellishedObject decoration
embroidered banddarnObject decoration
embroidery of the loomObject decoration
handwoven fabricObject
industrially woven textileObject decoration

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration mitouni, saridia

Construction

Constructor: women themselves

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiDrymos

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiDrymos

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value300 drachmas
Acquisition Date23/2/1972

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Lada-Minotou, Μ. et. al., 1993, Ελληνικές φορεσιές, Athens, Greek Historical and Ethnological Society.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-