Εκτύπωση

chemise 8440/9

Object Identity Number8440/9
Classification- ένδυμα
- ενδυμασία
- πουκάμισο
Typology
Name/Characterizationπουκάμισο
Local or Other Nameκαμίς
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityαυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.30 1.01--

Preservation: no

Description

Κολονάτο πουκάμισο, νυφιάτικο και γιορτινό, που παίρνει τ’ όνομά του από τις κολόνες, τις κατακόρυφες κεντητές ταινίες δεξιά και αριστερά στη “μάνα”, που φθάνουν από τον ποδόγυρο ως κάτω από το στήθος. Έξω από την Πελοπόννησο, κολονάτα πουκάμισα συναντάμε μόνο στην Τανάγρα και τα συγγενικά χωριά. Είναι από βαμβακερό του αργαλειού, από βαμβάκι που οι γυναίκες επεξεργάζονταν πριν το υφάνουν, όπως επεξεργάζονταν και το υφαντό πανί για να το λευκάνουν. Είναι φτιαγμένο από δύο φύλλα πλάτους 47,5εκ. το καθένα, την μπρος και πίσω “μάνα”, που ενώνονται μέσω ενδιάμεσου πανιού με πιο αραιή ύφανση, που αρχίζει από την μπροστινή μανικοκόλληση και καταλήγει κάτω από τους ώμους στην πλάτη. Πίσω στους ώμους, και στις δυο πλευρές της στρογγυλής λαιμόκοψης, το πανί έχει μαζευτεί με πρόχειρο ράψιμο. Κατακόρυφη λωρίδα περεμβάλλεται ανάμεσα στο πανί αυτό και τα ίσια, μονόφυλλα μανίκια. Μ’ αυτήν, κάτω από τη μασχάλη, ενώνεται μικρό, στενόμακρο πανί που σουρώνει στην ένωση, και που συγκρατεί τις πλαϊνές λόξες (λοξάρια ή κλίνγκια), μία ψηλή και μια κοντύτερη αριστερά (πλάτους 53εκ.) και δυο ψηλές με μια κοντύτερη δεξιά (πλάτους 55εκ.). Η στρογγυλή λαιμόκοψη είναι ρελιασμένη με βαμβακερή κορδέλα του μέτρου, και το βαθύ (40εκ.) κατακόρυφο άνοιγμα κλείνει με λευκό κουμπάκι στην αρχή του. Το μετρητό κέντημα με την καγκελωτή βελονιά που του δίνει όψη δαντέλας, είναι φτιαγμένο με βαμβακερές κλωστές (κλωνές), στο κυρίαρχο ροδί χρώμα και με γαλάζιες λεπτομέρειες, χρωματικούς συνδυασμούς που χαρακτηρίζει την περιοχή της Αργολίδας. Το κέντημα διατάσσεται κυκλικά στον ποδόγυρο και στον γύρο των μανικιών, με μονές κατακόρυφες ταινίες τις δυο κολόνες. Εκεί επαναλαμβάνεται συνεχώς το ίδιο μοτίβο σε οριζόντια, αντικρυστή διάταξη ως προς τον κατακόρυφο άξονα, που, με κάποια φαντασία, θα μπορούσε να θεωρηθεί άκρως σχηματοποιημένο φύλλωτό κλαδί. Στο φαρδύ κέντημα των μανικιών, και με ανάλογη φαντασία, μπορούμε να διακρίνουμε τετραγωνισμένα ανθάκια βαλμένα σε εφαπτόμενες σειρές με λοξό προσανατολισμό όπως μας αποκαλύπτουν μόνον οι γαλάζιες λεπτομέρειες και το αραιότερο κέντημα κοντά στη ραφή. Η στενότερη κυκλική ταινία του ποδόγυρου παρατάσσει ξεκάθαρα δυο σειρές λουλούδια, η μία με ψηλούς μίσχους, ανάμεσα στους οποίους χωράει ακριβώς η δεύτερη σειρά με τα κοντύτερα λουλούδια. Εδώ, η χρωματική εναλλαγή γίνεται πολύ διακοσμητική.

Comments

Αρκετές κηλίδες και κιτρινίλες.

Material

cotton threadObject decoration
cottonObject
cotton ribbonObject
buttonObject

Technique

counted threadworkcounted one step vertical stitchObject decoration
counted threadworkstitch that form a zic-zagObject decoration
handwoven fabricObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration
stylized vegetal decorationflowers, stems

Construction

Construction Time: 19ος αι.

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
ΑργολίδαΑργολίδαςΕλλάδαΠελοπόννησος

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
ΕλλάδαΑργολίδαΑργολίδαςΠελοπόννησος

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanbride19th centurybridal
womanmarried woman19th centuryfestive

Acquisition

Acquisition Way
CollectorΠαπαντωνίου Ι.
Additional InformationPapantoniou I.
Acquisition Date26/6/1973

Bibliography

Welters, L. 1989, “Women’s Traditional Dress in the Provinces of Argolida and Corinthia”, Εθνογραφικά 7: 17-30, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, “Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς”, Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
Recorder-
Record Time-