Εκτύπωση

chemise 8533/2

Object Identity Number8533/2
Classification- Costume
- Garment
- chemise
- ένδυμα
- ενδυμασία
- πουκάμισο
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationchemise
Local or Other Namepokamisso
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.28 0.38--

Preservation: no

Description

Ποκάμισο, από λευκό, υφαντό, βαμβακερό, καμωμένο από τις ίδιες τις γυναίκες με την τεχνική (α)πολ(υ)τό. Αποτελείται από ένα μονοκόμματο ίσιο φύλλο μπρος – πίσω, χωρίς ραφή στους ώμους, και δύο λαγκιόλια, λοξά φύλλα, σε κάθε πλευρά, που δίνουν φάρδος στο ένδυμα. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα δίφυλλα μανίκια, μήκους 39εκ. και φάρδους 24εκ. Τα φύλλα είναι ραμμένα στο χέρι με τριπογάζι. Το ποκάμισο φέρει κυκλική λαιμόκοψη με επίρραπτη στενή μπλε βαμβακερή λωρίδα για όρθιο γιακαδάκι και κατακόρυφο άνοιγμα μπροστά, ύψους 45εκ., ρελιασμένο με κρεμεζί μεταξοκλωστή. Ο γιακάς είναι διακοσμημένος με βελονιά αλυσίδα και ρελιασμένος με κρεμεζί κλωστή. Στο γκερντί, το στέρνο, το κέντημα, που λέγεται λειτουργιές γίνεται συνήθως με βελονιά σταυρουδάκι, όπως και στο τσουμπέρι (κεντητή, επιμετώπια λωρίδα). Εδώ το κέντημα είναι καμωμένο με φουσκωτή βελονιά. Έτσι, σχηματίζεται μία κατακόρυφη κρεμεζένια (ανοιχτή καφέ) ταινία με καφέ βέλη στο κέντρο, σε κάθε πλευρά του μπροστινού ανοίγματος. Ελαφρώς δεξιότερα από το τελείωμα της δεξιάς ταινίας του στέρνου βρίσκεται κεντημένο με κρεμεζένια μεταξοκλωστή το περίγραμμα του περίγραμμα μικρού σταυρού. Το υπόλοιπο κέντημα γίνεται με ανεβατές βελονιές από κόκκινες βαμβακερές κλωστές σε μαύρο, μάλλινο κάμπο. Ο γύρος των μανικιών, που συνήθως είναι κεντημένος με φουσκωτή βελονιά, είναι διακοσμημένος με τις κανάτες, φαρδιές, οριζόντιες ταινίες. Στην άκρη στο στρίφωμα έχει για τελείωμα το μιτούνι και ακολουθούν τα πρώτα κανάτια. Το επόμενο μιτούνι χωρίζει τα κανάτια σε δύο μέρη, τα κάτια. Το κάτω κάτι είναι διακοσμημένο με κόκκινους ρόμβους που διαχωρίζονται από μαύρα μοτίβα “Χ”. Το πάνω κάτι, ή μεγάλα κανάτια είναι διακοσμημένο με κόκκινες κατακόρυφες ταινίες που διαχωρίζονται από μαύρες ρίγες. Τις ενώσεις των φύλλων των μανικιών διακοσμεί κέντημα με κρεμεζιά και πράσινη (α)λυσιδίτσα (κεντητές ενώσεις ύψους 17εκ.). Ανάλογο είναι και το κέντημα του ποδόγυρου, με φυτικά μοτίβα με πράσινες λεπτομέρειες στα μεγάλα κανάτια και (α)λυσιδίτσα στις ενώσεις.

Comments

Ξεβάμματα από άλλα υφάσματα και καφεκίτρινη χρώση, πιθανώς λόγο πολυκαιρίας.

Material

cotton threadObject decoration
cottonObject
cottonObject decoration
silk threadObject decoration
wool threadObject decoration
soie floche - slightly twisted silk threadObject decoration

Technique

embroidered bandchain Object decoration
embroiderydouble-darning stitchObject decoration
embroideryrounded Object decoration
embroideryτριπογάζιObject
handwoven fabricstrictObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration leitourgies, kanates
religious motifscross
vegetal decorationkanates

Construction

Constructor: women themselves

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiAsvestochori

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiAsvestochori

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayDonnation
CollectorΠαπαντωνίου Ι.
Additional InformationPapantoniou I.
Acquisition Date28/6/1973

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information PersonΠαπαντωνίου Ι.
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-