Εκτύπωση

dress 1111

Object Identity Number1111
Classification- Costume
- Garment
- dress
- φόρεμα
Typologycostume with kavadi
Name/Characterizationdress
Local or Other Nameκαφτάνι
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.05 0.38--

Preservation: no

Description

Καφτάνι, χειριδωτό φόρεμα από ταρακλί, μεταξωτό, ριγωτό ύφασμα. Σύμφωνα με την Ιωάννα Παπαντωνίου “στη συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων υπάρχουν δύο σουφλιώτικα καφτάνια από ριγωτό ύφασμα, βαμμένα και φασμένα με την τεχνική “ταρακλί”, τεχνική που η Ren?e Boser πιστεύει ότι άνθιζε στη Θράκη και που κατόρθωσε να καταγράψει από γυναίκες πρόσφυγες από τις Σαράντα Εκκλησίες. Τα νεώτερα σουφλιώτικα καφτάνια διαφέρουν λίγο στην κοψιά.” (Παπαντωνίου, 1978: 12). Το καφτάνι αποτελείται από ένα μονοκόμματο, ίσιο φύλλο υφάσματος μπρος – πίσω, χωρίς ραφή στους ώμους, με λαιμόκοψη και κατακόρυφο άνοιγμα μπροστά. Στο τελευταίο, δεξιά και αριστερά, έχει προστεθεί από ένα τριγωνικό, λοξό, φύλλο, (γάζα) που ξεκινά από το ύψος του στέρνου και φτάνει ως το τέλος του ενδύματος. Σε κάθε πλάι, από τη μέση και κάτω, υπάρχουν από δύο ακόμη τριγωνικά υφάσματα που σχηματίζουν από μία γάζα. Είναι τοποθετημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε στη μέση να εξέχουν ελαφρώς για να δημιουργηθεί η τσάκιση. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα να μανίκια, μήκους 80εκ. και φάρδους 14εκ. στη μανικοκόλληση, που όμως φαρδαίνουν προς τα κάτω. Στα τελευταία 34εκ. έχουν σχεδόν κατακόρυφο άνοιγμα. Το καφτάνι είναι φοδραρισμένο, εκτός από τα μανίκια, με τσίτι μπεζ – καφέ και ενισχυμένο εσωτερικά με βάτα, σύμφωνα με την τεχνική του matelass?. Τα μανίκια είναι φοδραρισμένα με χρυσοκίτρινη στόφα, ο κάμπος της οποίας διακοσμείται με ενυφασμένα λουλούδια με άνθη στις αποχρώσεις του ροζ – μωβ και γαλάζιου και πράσινα φύλλα. Τα μπροστινά φύλλα του καφτανιού και τα μανικέτια τα σκούμπωναν (ανασήκωναν). Το μπροστινό, κατακόρυφο άνοιγμα, από το λαιμό ως το ύψος της μέσης, καθώς και το άνοιγμα των μανικιών είναι διακοσμημένα ανάλογα. Τέσσερις σειρές μεταξωτό γαϊτάνι, σε χρώματα μαύρο, οινέρυθρο, χρυσό (κίτρινο βαμβακερό γαϊτάνι και χρυσόνημα) και βυσσινί, από τα οποία ξεκινά δαντέλα με γλωσσωτές απολήξεις, καμωμένη με αργυρόνημα. Επιπλέον, στο στέρνο, εσωτερικά από τα γαϊτάνια, υπάρχει επίρραπτη τρέσα χρυσή με ενυφασμένα γεωμετρικά μοτίβα, τοποθετημένη κατακόρυφα. Στις τσακίσεις, τα πρώτα 5εκ. και τα τελευταία 5εκ. πριν από το κατακόρυφο άνοιγμα στο οποίο αυτές καταλήγουν, μήκους 10εκ., είναι διακοσμημένα με γαϊτάνι διπλό, από πορτοκαλί βαμβακερή κλωστή και χρυσόνημα, αλλά και με βυσσινί γαϊτάνια μεταξωτά (φλος) που καταλήγουν σε φούντες. Με βυσσινί γαϊτάνια είναι διακοσμημένο και το κατακόρυφο άνοιγμα που ακολουθεί. Τέλος, στο πίσω φύλλο του ενδύματος, χαμηλά λίγο πριν το τέλος, υπάρχει ζώνη από οριζόντιες γραμμώσεις που δημιουργούνται με απλό “πέρασμα” κίτρινης μεταξωτής αλλά και χρυσής κλωστής μέσα από το ύφασμα.

Comments

Ελαφριές φθορές στο ύφασμα.

Material

silver threadObject decoration
silk cordonObject decoration
silkObject
calicoObject
gold threadObject decoration
brailed gold filletObject decoration
cotton cordonObject decoration
paddingObject
silk brocaded fabricObject decoration
floche cordon Object decoration

Technique

appliqueObject decoration
embellishedObject decoration
industrially woven textileObject
industrially woven textileObject decoration
laceObject decoration
matelasseObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration vertical stripes
vegetal decoration

Construction

Constructor: τερζήδες

Construction Time: End of 19th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceThraceEvrosSoufli

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceThraceEvrosSoufli

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanyoung womanbrideEnd of 19th centurybridal
womanEnd of 19th centuryfestive

Acquisition

Acquisition Way

Bibliography

Papantoniou, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Ethnografika, vol. 1: 5-93, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, “Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς”, Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-