Εκτύπωση

dress 935/1,β

Object Identity Number935/1,β
Classification- Costume
- Garment
- dress
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationdress
Local or Other Namekatife sayias me ta dachtla
Part of Outfityes
Outfit Id935
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.20 0.44--

Preservation: no

Description

Κατιφέ σαγιάς, φόρεμα από γερανί βαμβακερό ύφασμα που φορούν οι παντρεμένες όσο ακόμη είναι νέες. Αποτελείται από ένα ίσιο φύλλο μπρος και πίσω, με ραφή στους ώμους και τα πλευρά. Φέρει κυκλική λαιμόκοψη με όρθιο γιακά και καμπυλόσχημο άνοιγμα στον κορμό που συνεχίζει κατακόρυφα από τη μέση και κάτω. Μία λόξα σε κάθε πλευρό, από τη μέση και κάτω, δίνει φάρδος στο ένδυμα και άλλη μία, σε κάθε πλευρά του μπροστινού ανοίγματος σχηματίζει την ποδιά. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια, μήκους 29εκ. και φάρδους 18εκ. Από την εσωτερική πλευρά του γύρου των μανικιών έχει αφαιρεθεί μικρό ημικυκλικό κομμάτι. Ο σαγιάς είναι αφοδράριστος, εκτός από το γιακά, όπου είναι φοδραρισμένος με μπλε, λεπτό, βαμβακερό ύφασμα. Το άνοιγμα του κορμού και ο γύρος των μανικιών είναι γαρνιρισμένα με βελονιά τύπου φεστόνι από κόκκινη μεταξωτή κλωστή. Ο σαγιάς κατασκευάζεται και διακοσμείται από το χρυσοράφτη ή χρυσοκεντητή. Λωρίδες κυπαρισσί κατιφέ (βελούδου) έχουν επιρραφθεί κατακόρυφα, εσωτερικά στις μόστρες. Τριγωνικά κομμάτια βελούδου έχουν επιρραφθεί και κεντηθεί εσωτερικά στις ποδιές του σαγιά, που ανασκουμπώνονται. Το επίρραπτο κέντημα από ασημένιο κορδόνι είναι καμωμένο σύμφωνα με την τερζήδικη τεχνική. Στη διαγώνια βάση του τριγώνου κεντιούνται τα δάχτλα, ημικύκλια με ρομβόσχημο μοτίβο στο εσωτερικό. Ακολουθεί μεγάλη τριγωνική σύνθεση μοτίβων. Ο σαγιάς κλείνει στη μέση με μεταλλική κόπιτσα.

Comments

Φθορές στο πέλος του βελούδου.

Material

cottonObject
silk threadObject decoration
hooks and eyesObject
velvetObject decoration
silver cordObject decoration

Technique

embroideryfestoni (scallop)Object decoration
industrially woven textileObject
industrially woven textileObject decoration
silver embroideredterzidiko (gold tailored)Object decoration

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
stylized decoration

Construction

Constructor: chryssoraftades (gold tailors)

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaImathiaAlexandria (Roumlouki)

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaImathiaAlexandria (Roumlouki)

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanyoung womanmarried womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition Way
Acquisition Date12/6/1953

Bibliography

Hadjimichali, A. 1931, Ελληνική λαϊκή τέχνη. Ρουμλούκι, Τρίκερι, Ικαρία, Athens.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Lada-Minotou, Μ. et. al., 1993, Ελληνικές φορεσιές, Athens, Greek Historical and Ethnological Society.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

Museum of the History of the Greek Costume [Greek Women's Local Costumes with reference to Emile Lester's photo archive], 2004

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-