Εκτύπωση

dress 951/1,γ

Object Identity Number951/1,γ
Classification- Costume
- Garment
- dress
- ενδυμασία
- φόρεμα
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationdress
Local or Other Namesayias
Part of Outfityes
Outfit Id951
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.15 0.40--

Preservation: no

Description

Σαγιάς, φόρεμα, κατακόρυφα ανοιχτό μπροστά, χαρακτηριστικό ένδυμα της φορεσιάς. Υφαίνεται από τις γυναίκες με λευκά βαμβακερά νήματα, βάφεται μπλε και κερώνεται από το μπογιατζή έτσι, ώστε να είναι γυαλιστερός και αδιάβροχος, καθώς δεν πλένεται. Τέλος, δίνεται στο ράφτη για την κοπή και το κέντημα. Αποτελείται από ένα μονοκόμματο ίσιο φύλλο μπρος – πίσω, χωρίς ραφή στους ώμους. Υπάρχουν συνολικά έξι λοξά φύλλα, τα λαγκιόλια: τέσσερα στα πλευρά από τη μέση και κάτω, που δίνουν φάρδος στο ένδυμα, και δύο μπροστά, που αναγυρίζουν και σχηματίζουν τις ποδιές. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια, μήκους 34εκ. και φάρδους 16εκ., που ενώνονται στη μασχάλη με τον κορμό μέσω πρόσθετου τριγωνικού τμήματος. Όλες οι ενώσεις γίνονται στο χέρι με βελονιά γαζί από πορτοκαλί μεταξοκλωστή. Ο ποδόγυρος του σαγιά και το μπροστινό άνοιγμα από τη μέση και κάτω είναι φοδραρισμένα με λωρίδα από κόκκινο τσίτι διακοσμημένο με μπεζ γραμμικά κλαδιά. Το μπροστινό άνοιγμα, από τη μέση και πάνω, είναι γαρνιρισμένο με κεραμιδί μεταξωτό γαϊτάνι και διακοσμημένο με επίρραπτη στενή λωρίδα κόκκινης τσόχας, πλαισιωμένη από γαλάζιο γαϊτάνι. Γαλάζιο γαϊτάνι κοσμεί και τις ενώσεις του κορμού με τα πλαϊνά φύλλα και τα μανίκια από τους ώμους έως λίγο κάτω από τη μέση. Επιπλέον, στους ώμους υπάρχουν μικρά τμήματα τσόχας. Ο κεντητός διάκοσμος της πλάτης είναι πλούσιος. Με βελονιά αλυσίδα και μεταξοκλωστές σε χρώματα λευκό, κεραμιδί, βυσσινί, κίτρινο, γαλάζιο, πράσινο και σωμόν σχηματοποιούνται μοτίβα που επαναλαμβάνονται, παρακολουθώντας τις κατακόρυφες ενώσεις του κεντρικού φύλλου με τα πλαϊνά, κεντρικό “Χ” που δημιουργείται από επίρραπτη χρυσή τρέσα και οριζόντια κεντητή ταινία. Ανάλογα μοτίβα, οριζόντια διατεταγμένα υπάρχουν κατά πλάτος των πλαϊνών λαγκιολιών και μικρότερα κατά μήκος των μανικιών, στο ύψος των ώμων. Τέλος, τα μανίκια αναδιπλώνουν και σχηματίζουν μεγάλα μανικέτια, που είναι φοδραρισμένα με κόκκινο μάλλινο, γυαλωμένο ύφασμα, διακοσμημένο με γαζί και επίρραπτη χρυσή τρέσα.

Comments

Φθορές στο φοδράρισμα των μανικιών. Μεταγενέστερες επεμβάσεις κάτω από τους ώμους για να μειωθεί το φάρδος του ενδύματος.

Material

cottonObject
silk cordonObject decoration
wool yarnObject decoration
silk threadObject decoration
calicoObject decoration
feltObject decoration
brailed gold filletObject decoration

Technique

appliqueObject decoration
dyeObject
embroiderychainObject decoration
embroiderystitchObject decoration
glazedObject
handwoven fabricObject
industrially woven textileObject decoration

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration
stylized decoration

Construction

Constructor: women themselves, boyiadjis,tailor

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiPylaia (Kapoutzida)

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiPylaia (Kapoutzida)

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition Way
Acquisition Date1/2/1952

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.
Vougioukli, D. 1938-1948, "Η φορεσιά της Καπουτζήδας", Laografia vol. 12: 337-349, Thessaloniki.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-