Εκτύπωση

embroidered band 6037/1

Object Identity Number6037/1
Classification- Costume
- Headdress accessory
- embroidered band
- κεντητή ταινία
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationembroidered band
Local or Other Nameρέντα
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
- 0.06 2.25-

Mark/Sign: "FRANC·IOS·I·D·G·AUSTRIAE IMPERATOR", "HUNGAR·BOHEM·GAL·LOD ·ILL·REX A·A 1904", "·M·THERESSIA·D:G·R IMP·GE·HU·BO·REG·" and "ARCHID·AUST·DUX·BURG·SI·M·

Preservation: no

Description

Ρέντα, επιμήκης, κόκκινη, μάλλινη, επιμετώπια κεντητή ταινία, εξάρτημα του νυφικού κεφαλοκαλύμματος. Φοριέται οριζόντια στο μέτωπο και δένεται πίσω έτσι, ώστε να συγκρατεί την πουλίσια σκέπη, αγοραστό, μάλλινο μαντίλι κεφαλής. Είναι στο μεγαλύτερο μέρος ρελιασμένη με φεστόνι από καφέ μεταξοκλωστή και φέρει στις δύο άκρες πυκνό μετρητό κέντημα από μεταξοκλωστές σε χρώματα φούξια, κίτρινο, γκριζογάλανο, λευκό και πράσινο. Με απλή σταυροβελονιά δημιουργείται χρωματιστό σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο στο κέντρο του λευκού κάμπου. Στο τελείωμα, οριζόντιες, χρωματιστές ρίγες. Δεξιά και αριστερά από το κέντρο της ρέντας από μια τριάδα νομίσματα ραμμένα συμμετρικά κατά μέγεθος. Τα εσωτερικά, που είναι και τα μεγαλύτερα, είναι αυστριακά (ντούμπλες). Στη μία όψη φέρουν ανάγλυφη ανδρική μορφή (του Φραγκίσκου Ιωσήφ) και ολόγυρα την επιγραφή “FRANC·IOS·I·D·G·AUSTRIAE IMPERATOR”, ενώ στη άλλη φέρουν ανάγλυφο θυρεό και την επιγραφή “HUNGAR·BOHEM·GAL·LOD ·ILL·REX A·A 1904” , το ένα και “1915” το άλλο, που είναι η ημερομηνία κοπής. Τα μεσαία νομίσματα έχουν ανάγλυφα αραβουργήματα. Τα εξωτερικά έχουν και τα δύο τη μορφή της Μαρίας Θηρεσίας στη μία όψη και θυρεό στην άλλη. Οι επιγραφές τους είναι παραπλήσιες και τα νούμερα “30” και “20” είναι πιθανότατα οι ονομαστικές τους αξίες, αν και βρίσκονται σε διαφορετικές όψεις των νομισμάτων. Παραθέτουμε την επιγραφή του ενός: “·M·THERESSIA·D:G·R IMP·GE·HU·BO·REG·” και “ARCHID·AUST·DUX·BURG·SI·M·MO·1759x”.

Comments

Εντοπισμένοι αποχρωματισμοί.

Material

wool yarnObject
silk threadObject decoration
metallic elementsObject decoration

Technique

counted threadworksingle cross-stitchObject decoration
dyeObject
embroideryfestoni (scallop)Object decoration
handwoven fabricObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
anthropomorphic decoration Maria Theresa, Francis Joseph
geometric decoration
stylized vegetal decoration

Construction

Constructor: women themselves

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiDrymos

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiDrymos

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanyoung womanbridebeginning of 20th centurybridal
womanyoung womannewlywed womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value100 drachmas
Acquisition Date23/2/1968

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Lada-Minotou, Μ. et. al., 1993, Ελληνικές φορεσιές, Athens, Greek Historical and Ethnological Society.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-