Εκτύπωση

embroidered band 6038

Object Identity Number6038
Classification- Costume
- Headdress accessory
- embroidered band
- κεντητή ταινία
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationembroidered band
Local or Other Nameρέντα
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
- 0.06 2.30-

Preservation: no

Description

Ρέντα, επιμήκης, σκουροκόκκινη, μάλλινη, επιμετώπια κεντητή ταινία, εξάρτημα του γιορτινού κεφαλοκαλύμματος της νιόπαντρης. Φοριέται οριζόντια στο μέτωπο και δένεται πίσω έτσι, ώστε να συγκρατεί την πουλίσια σκέπη, αγοραστό, μάλλινο μαντίλι κεφαλής. Είναι ολόγυρα ρελιασμένη με φεστόνι από καφέ μεταξοκλωστή και φέρει στις δύο άκρες πυκνό μετρητό κέντημα από μεταξοκλωστές σε χρώματα μωβ, κίτρινο, γκριζογάλανο, μπεζ, ροζ και πράσινο. Με απλή σταυροβελονιά και βελονιά γαζί δημιουργούνται γεωμετρικές συνθέσεις από την επανάληψη επιμέρους γεωμετρικών μοτίβων. Τα θέματα που ξεχωρίζουν είναι τριγωνικά και ρομβόσχημα, μέσα στα οποία εγκλείονται σταυροί.

Comments

Ανοίγματα, πιθανότατα από ζωντανό οργανισμό, σε διάφορα σημεία. Εντοπισμένοι αποχρωματισμοί και κηλίδες.

Material

wool yarnObject
silk threadObject decoration

Technique

counted threadworksingle cross-stitchObject decoration
dyeObject
embroideryfestoni (scallop)Object decoration
embroiderystitchObject decoration
handwoven fabricObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration
religious motifscrosses

Construction

Constructor: women themselves

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiDrymos

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiDrymos

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanyoung womannewlywed womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value100 drachmas
Acquisition Date23/2/1968

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Lada-Minotou, Μ. et. al., 1993, Ελληνικές φορεσιές, Athens, Greek Historical and Ethnological Society.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-