Εκτύπωση

foustani (dress) 7382/2

Object Identity Number7382/2
Classification- Costume
- Garment
- foustani (dress)
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationfoustani (dress)
Local or Other Nameκαμχάς
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.02 0.35--

Preservation: no

Description

Καμχάς, αμάνικο, νυφικό και γιορτινό φουστάνι που φορά για πρώτη φορά η νέα στο γάμο και ύστερα σε όλες τις επίσημες περιστάσεις, μετά το ποκάμισο και πριν το σαγιά (μανικωτός επενδύτης). Παίρνει το όνομά του από το μεταξοβάμβακο, ριγωτό, φερμένο από την Ανατολή ύφασμα από το οποίο είναι καμωμένο. Αποτελείται από ένα ίσιο φύλλο υφάσματος μπρος και πίσω, ενωμένα με ραφή στους ώμους και μέσω δύο λοξών φύλλων από τα πλευρά και κάτω, που δίνουν φάρδος στο ένδυμα. Έχει τετράγωνο άνοιγμα στο στήθος, τον κόρφο, με μικρή ημικυκλική απόληξη στο κέντρο. Στα δεξιά, στο ύψος περίπου της μέσης, υπάρχει κατακόρυφο άνοιγμα, ύψους περίπου 12εκ., που οδηγεί σε εσωτερική τσέπη από ριγωτό, βαμβακερό υφαντό. Είναι φοδραρισμένος με μπεζ βαμβακερό ύφασμα. Τα ανοίγματα των χεριών, του κόρφου και της τσέπης είναι γαρνιρισμένα με βιολετί και πράσινο φλος γαϊτάνι. Στον κόρφο, έπειτα από τα γαϊτάνια, υπάρχουν κεντητές ρίγες με βελονιά αλυσίδα και ταινίες με βελονιά ψαροκόκαλο, από μεταξοκλωστές σε χρώματα φούξια, λευκό, πράσινο, κίτρινο και καφέ. Ακολουθεί το ξαφί, φαρδιά χρυσή τρέσα, και τέλος μεταξωτά, χρωματιστά φουντάκια. Ο ποδόγυρος έφερε επίρραπτη διακόσμηση που πλέον δε σώζεται. Τέλος, το ροδί κάμπο του καμχά διακόπτουν κατακόρυφες, ενυφασμένες κίτρινες ρίγες σε ομάδες των δύο.

Comments

Σε πολύ καλή κατάσταση.

Material

cottonObject
silk-and-cotton fabricObject
silk threadObject decoration
brailed gold filletObject decoration
floche cordon Object decoration

Technique

appliqueObject decoration
embellishedObject decoration
embroiderychainObject decoration
embroideryherring bone stitchObject decoration
handwoven fabricObject
industrially woven textileObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration

Construction

Constructor: women themselves

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiDrymos

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiDrymos

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanyoung womanbridebeginning of 20th centurybridal
womanmarried womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value600 drachmas
Acquisition Date23/2/1972

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Lada-Minotou, Μ. et. al., 1993, Ελληνικές φορεσιές, Athens, Greek Historical and Ethnological Society.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-