Εκτύπωση

foustani (dress) 7387/2

Object Identity Number7387/2
Classification- Costume
- Garment
- foustani (dress)
- φουστάνι
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationfoustani (dress)
Local or Other Nameαλατζάς
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
0.85 0.38--

Preservation: no

Description

Αλατζάς, αμάνικο, καθημερινό φουστάνι που φορούν οι παντρεμένες, μετά το ποκάμισο και πριν το σαγιά (μανικωτός επενδύτης). Παίρνει το όνομά του από το βαμβακερό, ριγωτό ύφασμα από το οποίο είναι καμωμένο. Αποτελείται από ένα ίσιο φύλλο υφάσματος μπρος και πίσω, ενωμένα με ραφή στους ώμους και μέσω δύο λοξών φύλλων από τα πλευρά και κάτω, που δίνουν φάρδος στο ένδυμα. Έχει τετράγωνο άνοιγμα στο στήθος, τον κόρφο, με μικρή ημικυκλική απόληξη στο κέντρο. Στα δεξιά, στο ύψος περίπου της μέσης, υπάρχει κατακόρυφο άνοιγμα, ύψους περίπου 12εκ., που οδηγεί σε εσωτερική τσέπη από λευκό βαμβακερό πανί. Είναι διακοσμημένος ολόγυρα με επίρραπτα μάλλινα γαϊτάνια σε χρώματα μαύρο και γαλάζιο (αποχρωματισμένο). Στον κόρφο, έπειτα από τα γαϊτάνια, υπάρχουν κεντητές ρίγες με βελονιά αλυσίδα και ταινίες με βελονιά ψαροκόκαλο, από μεταξοκλωστές σε χρώματα πράσινο και βιολετί. Ακολουθεί μαύρη μεταξωτή κορδέλα, στερεωμένη με απλές βιολετί βελονιές και στο τελείωμά της, στο κέντρο του κόρφου, μικρές, μεταξωτές φουντίτσες. Ο ποδόγυρος είναι διακοσμημένος με επίρραπτη καφέ, βαμβακερή κορδέλα και μαύρο και πράσινο γαϊτάνι. Τέλος, τον μπλε κάμπο του αλατζά διακόπτουν κατακόρυφες, ενυφασμένες ροδί ρίγες.

Comments

Αποχρωματισμός του αλατζά σε διάφορα σημεία και κυρίως κάτω από τον κορμό.

Material

cottonObject
wool cordonObject decoration
silk ribbonObject decoration
silk threadObject decoration
cotton ribbonObject decoration

Technique

dyeObject
embellishedObject decoration
embroiderychainObject decoration
embroideryherring bone stitchObject decoration
handwoven fabricObject
industrially woven textileObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration

Construction

Constructor: women themselves, boyiadjis

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiDrymos

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiDrymos

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanmarried womanbeginning of 20th centuryeveryday

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value300 drachmas
Acquisition Date23/2/1968

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Lada-Minotou, Μ. et. al., 1993, Ελληνικές φορεσιές, Athens, Greek Historical and Ethnological Society.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-