Εκτύπωση

foustani (dress) 778/2,γ

Object Identity Number778/2,γ
Classification- Costume
- Garment
- foustani (dress)
Typologyisland, Renaissance type
Name/Characterizationfoustani (dress)
Local or Other Name
Part of Outfityes
Outfit Id778
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.20---

Preservation: no

Description

Πράσινο, πολύπτυχο φουστάνι αναγεννησιακού τύπου από την Ύδρα, με βυσσινί βελούδινο ποδόγυρο, τμήμα της παλιότερης φορεσιάς που, μαζί με το ζιπούνι από στόφα, απαντά στην ‘Υδρα, τις Σπέτσες και γενικότερα την Ερμιονίδα. Το αμάνικο “κορμί” είναι φτιαγμένο από υφαντό βαμβακερό ύφασμα και έχει ντυθεί με υπόλευκο βαμβακερό πανί. Έχει βαθύ, τριγωνικό άνοιγμα, δύο πλαϊνές πένσες στην πλάτη -φτιαγμένη από δύο κομμάτια υφάσματος- και δύο κάτω από το στήθος. Κλείνει πάνω από τη φούστα με δύο κόπιτσες και την ένωσή του μαζί της καλύπτει μεταξωτή κορδέλα (πλάτους 3εκ.) με τρεις ρίγες και μικρά, σχηματικά μοτίβα σε κυκλαμινί, γαλάζιο, χρυσοκίτρινο και μπλε χρώμα. Κάτω από το άνοιγμα του μπούστου, αρχίζει το κατακόρυφο άνοιγμα της φούστας (27εκ.) που κλείνει με μία κεντρική κόπιτσα και στριφώνει εσωτερικά με το ίδιο υφαντό βαμβακερό του “κορμιού”. Η εσωτερική αυτή επένδυση προεκτείνεται και κάτω από το άνοιγμα σε μήκος 15εκ. (και πλάτος 7εκ.). Δεξιά κι αριστερά από το υφαντό βαμβακερό που περιβάλλει -και ξεπερνά- εσωτερικά το άνοιγμα, υπάρχει σε όλο το μήκος του πράσινη συνθετική φόδρα πλάτους 26εκ. Η πολύπτυχη φούστα είναι από πράσινο μουαρέ ταφτά κι έχει ποδόγυρο (11εκ.) από βυσσινί βελούδο. Στην ένωση του ταφτά με το βελούδο, μεταξωτή ριγέ ταινία σαν αυτή που στολίζει τη μέση αλλά σε χρωματική παραλλαγή ταιριαστή με τα εδώ χρώματα (κόκκινο, χρυσοκίτρινο, φυστικί, θαλασσί). Εσωτερικά ο ποδόγυρος, σε ύψος 21εκ., είναι φοδραρισμένος με καφετί χοντρό πανί (“αστάρι”). Η φούστα είναι πτυχωμένη σε βαθιές πιέτες (10εκ.) που αραιώνουν στην περιοχή της κοιλιάς. Είναι ραμμένη όπως η φουστανέλα, από κάθετα τριγωνικά φύλλα. Η φούστα αριθμεί εβδομήντα φύλλα, που η κάτω, φαρδιά τους πλευρά έχει πλάτος 26εκ. Διατρέχεται όμως και από έντεκα οριζόντιες πτυχές, τις “πάστες”. Εσωτερικά, ανά 17εκ. κάτω από τη μέση, σε κάθε ένωση φύλλων έχουν στερεωθεί τρείς σειρές από λευκές κλώστινες θηλιές, μέσα από τις οποίες περνάει λευκή βαμβακερή κορδέλα. Σουρωμένη η κορδέλα σφίγγει τις πτυχές, έτσι ώστε η φούστα, που μοιάζει πια με σωλήνα, να διατηρεί τη φόρμα της.

Comments

Μεγάλη φθορά μπροστά αριστερά και, κυρίως, δεξιά και κάτω, αλλά και σε άλλα σημεία της φούστας.

Material

cotton threadObject
cottonObject
silk ribbonObject
taffetaObject
hooks and eyesObject
primerObject
cotton ribbonObject
velvetObject

Technique

handwoven fabricObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic--

Construction

Construction Time: 19th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceCentral GreeceAtticaArgosaronic Gulf (Hydra)

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceCentral GreeceAtticaArgosaronic Gulf (Hydra)

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
woman19th centuryfestive

Acquisition

Acquisition Way

Bibliography

Papantoniou, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Ethnografika, vol. 1: 5-93, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Papantoniou, Ι. 2000, Η ελληνική ενδυμασία από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ού αιώνα, Athens, Commercial Bank of Greece.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderRovatsou Aggeliki
Record Time-