Εκτύπωση

foustani (dress) 783/3,δ

Object Identity Number783/3,δ
Classification- Costume
- Garment
- foustani (dress)
- φουστάνι
Typologyisland, Renaissance type
Name/Characterizationfoustani (dress)
Local or Other Name
Part of Outfityes
Outfit Id783
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
- 0.40 1.20-

Preservation: no

Description

Ψαριανό φουστάνι αναγεννησιακού τύπου σε σκούρο πράσινο χρώμα, βαμμένο και γυαλωμένο από τον μπογιατζή. Αποτελείται από ένα αμάνικο μπούστο, που μόλις καλύπτει το στήθος σε μήκος και άνοιγμα. Ολόγυρα το βαθύ άνοιγμα είναι ρελιασμένο με δίχρωμο μεταξωτό γαϊτάνι, ενώ στη βάση του ανοίγματος φέρει ένα επίρραπτο κομμάτι μεταξωτής στόφας. Στην πλάτη φέρει έντονη διακόσμηση με γεωμετρικά μοτίβα, καμωμένα με γαζί χειρός με μονόχρωμη μεταξοκλωστή. Η διακόσμηση αποδίδεται με τρία τριγωνικά σχήματα, των οποίων η επιφάνεια καλύπτεται από οφιοειδείς γραμμές. Στις ραφές διακοσμητική βελονιά τύπου ψαραγκάθι. Η πολύπτυχη φούστα ενώνεται με το κορμί με πυκνή σούρα και είναι γαρνιρισμένη με μια οριζόντια γραμμή με γαζί χειρός, στο πάνω μέρος της. Χαρακτηριστικό στοιχείο της είναι η οριζόντια πιέτα 20εκ. πάνω από το στρίφωμα, όπου τοποθετείται διακοσμητικός ποδόγυρος φάρδους 12εκ. από χρυσοϋφασμένη στόφα σε κίτρινο κάμπο. Φέρει ενυφασμένα τρίχρωμα ανθικά μοτίβα στους τόνους του ροζ και του μωβ, που περικλείονται σε υπόλευκα δαντελωτά πλαίσια. Το πανωκόρμι και ο ποδόγυρος είναι φοδραρισμένα με κόκκινο βαμβακερό πανί.

Comments

Φθορές σημαντικές στο πανωκόρμι και στο επίρραπτο τμήμα της στόφας στη βάση του ανοίγματος του κορμού.

Material

cottonObject
silk cordonObject decoration
silk-and-cotton fabricObject
silk threadObject decoration
rich brocaded fabricObject decoration
gold threadObject decoration

Technique

appliqueObject decoration
embellishedObject decoration
glazedObject
industrially woven textileObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration squiggly lines, triangles
vegetal decorationflowers, leafy scrolls

Construction

Constructor: boyiadjis

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceAegean IslandsChiosEastern Aegean (Psara)

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceAegean IslandsChiosEastern Aegean (Psara)

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanyoung womanbridebeginning of 20th centurybridal
womanmarried womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayDonnation
CollectorGreek National Tourism Organisation
Additional InformationGreek National Tourism Organisation
Acquisition Date17/11/1952

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Ioannou-Giannara, Τ. 1986, Ελληνικές κλώστινες συνθέσεις. Δαντέλες, Athens, Melissa publications.
Lada-Minotou, Μ. et. al., 1993, Ελληνικές φορεσιές, Athens, Greek Historical and Ethnological Society.
Papantoniou, Ι. 1996, Ελληνικές τοπικές ενδυμασίες, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information PersonGreek National Tourism Organisation
RecorderΜαχά Νάντια
Record Time-