Εκτύπωση

head kerchief 8535/2

Object Identity Number8535/2
Classification- Costume
- Headdress accessory
- head kerchief
- μαντίλι κεφαλής
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationhead kerchief
Local or Other Namepeskiri or karpa
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
- 0.70 1.01-

Preservation: no

Description

Πεσκίρι ή κάρπα, τετράγωνο, δίφυλλο, βαμβακερό, υφαντό μαντίλι, εξάρτημα της κουκούντας, όπως λέγεται το κεφαλοκάλυμμα της παεζάνας, της γιορτινής φορεσιάς του Ασβεστοχωρίου. Διπλώνεται σχεδόν τριγωνικά και διευθετείται στο κεφάλι, όπου στερεώνεται στο ύψος του μετώπου με το τσουμπέρι (κεντητή ταινία). Υφαίνεται και κεντιέται από τις ίδιες τις γυναίκες. Είναι διακοσμημένο με κέντημα με φουσκωτή βελονιά με θηλιές (συναντάται μόνο στο πουκάμισο της παεζάνας και στα Δωδεκάνησα) από χρυσοκάστανη φλος κλωστή. Στη μία γωνία σχηματίζεται το μεγάλο κλωνάρι, μεγάλο τετράγωνο που στη διαγώνιό του φέρει το κόκκινο κλωνάρι, σχηματοποιημένο κλωνάρι από σκούρα ροζ φλος κλωστή. Στις πλευρές, από το τετράγωνο προς τις πλαϊνές γωνίες γίνεται το μιτούνι, ταινιόσχημο θέμα με τις ίδιες κλωστές, που καταλήγει στα μικρά κλωνάρια, μικρότερα τετράγωνα που κοσμούν τις πλαϊνές προς το μεγάλο κλωνάρι γωνίες. Το μιτούνι συνεχίζεται στις υπόλοιπες δύο πλευρές και σταματά λίγο πριν την τέταρτη γωνία, που μένει ακέντητη. Εσωτερικά από αυτήν συνήθως υπάρχει κεντητό στρογγυλό μοτίβο, το τσουτσούλι, που παίρνει το όνομά του από το ομώνυμο εξάρτημα του κεφαλοκαλύμματος πάνω στο οποίο τοποθετείται. Το τσουτσούλι πιθανότατα υπήρχε και εδώ αλλά φθάρηκε, καθώς στη θέση του υπάρχει πρόσθετο, επίρραπτο, λευκό, μαλλοβάμβακο ύφασμα, διακοσμημένο με ενυφασμένα, γεωμετρικά μοτίβα. Από τις τρεις κεντημένες γωνίες συνήθως κρέμονται τα φούντι, κρόσσια από μεταξωτές και χρυσές κλωστές. Πλέον σώζονται μόνο υπολείμματα αυτών. Τέλος, το πεσκίρι είναι ολόγυρα ρελιασμένο με σκούρα ροζ κλωστή.

Comments

Κηλίδες και μπαλώματα. Επεμβάσεις πρόχειρες, όχι όμως από ειδικό συντηρητή.

Material

cottonObject
wool-and-cotton fabricObject
soie floche - slightly twisted silk threadObject decoration

Technique

appliqueObject
embellishedObject decoration
embroideryrounded Object decoration
handwoven fabricObject
industrially woven textileObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration big and small branch, mitouni
stylized vegetal decorationred branch

Construction

Constructor: women themselves

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiAsvestochori

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiAsvestochori

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayDonnation
CollectorΠαπαντωνίου Ι.
Additional InformationPapantoniou I.
Acquisition Date28/6/1973

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information PersonΠαπαντωνίου Ι.
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-