Εκτύπωση

sleeved jacket 1259

Object Identity Number1259
Classification- Costume
- Garment
- sleeved jacket
Typologytown costume
Name/Characterizationsleeved jacket
Local or Other Name
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
0.36 0.44--

Preservation: no

Description

Μανικωτό ζακέτο από μαύρο βελούδο, φοδραρισμένο με μπεζ βαμβακομέταξο σατέν ύφασμα, κατασκευασμένο από τερζή. Αποτελείται από δύο μπροστινά φύλλα και ένα τραπεζιόσχημο πίσω, που ενώνονται μεταξύ τους στους ώμους και στα πλευρά. Μπροστά έχει σχεδόν κυκλική λαιμόκοψη και ύστερα από ένα ανεπαίσθητο στένεμα, το μπροστινό άνοιγμα φαρδαίνει, καθώς τα δύο φύλλα έχουν στρογγυλεμένο τελείωμα. Κάθετα στον κορμό τοποθετούνται τα μανίκια, μήκους 64εκ. και φάρδους 18εκ., που ράβονται από τον ώμο και προς τα πίσω έως λίγο πριν τη μασχάλη. Το μονόφυλλο ύφασμα δε φέρει ραφή κατά μήκος του βραχίονα και στο τελείωμα έχει αφαιρεθεί κομμάτι με ορθή γωνία και καμπύλη πλευρά. Η απόληξη στο κέντρο της βάσης του μανικιού είναι τραπεζιόσχημη. Το ζακέτο φέρει επίρραπτη διακόσμηση από χρυσό και αργυρό κορδόνι καμωμένη σύμφωνα με την τερζήδικη τεχνική. Ολόγυρα είναι γαρνιρισμένο με δύο σειρές χρυσό γαϊτάνι και ψιλή μπορντούρα από θηλιές. Σε κάθε μπροστινό φύλλο δεσπόζει μεγάλο σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο που αναπτύσσεται ρομβοειδώς με γαϊτάνι και κορδόνι. Σε επίκαιρα σημεία, το αργυρό γαϊτάνι σχηματίζει ανάγλυφους κύκλους. Από το κέντρο του ξεκινά διπλό, πολύ λεπτό γαϊτάνι, από όπου κρέμεται κουμπί από χρυσά γαϊτάνια. Τριπλό γαϊτάνι ξεκινά από αυτό το κουμπί και καταλήγει σε τρία μικρότερα χρυσά κουμπιά με κοραλλένιες χάντρες. Λίγο πριν το τελείωμα, εξάγωνο χρυσό κουμπί επίρραπτο στην αριστερή πλευρά του ανοίγματος, ενωμένο με γαϊτάνι σε σχήμα μεγάλης θηλιάς που εφαρμόζει σε αντίστοιχο κουμπί της δεξιάς που πλέον δε σώζεται. Την πλάτη διακοσμεί ανάλογο σχηματοποιημένο μοτίβο, αν και μεγαλύτερο, χωρίς κρεμαστά κουμπιά. Κάθε μανίκι κλείνει από τον αγκώνα και πάνω με δύο χρυσά κουμπιά με κοραλλένιες χάντρες που εφαρμόζουν σε αντίστοιχες θηλιές. Από τον αγκώνα και κάτω στην πλευρά με το καμπυλόσχημο κόψιμο υπάρχουν τέσσερα κουμπιά με κοραλλένιες χάντρες. Αυτά εφαρμόζουν σε θηλιές από γαϊτάνι της πλευράς με το ορθογώνιο κόψιμο, οι οποίες είναι διατεταγμένες καμπυλόσχημα, συμπληρωματικά προς τα κουμπιά. Τέλος, τα καπάκια διακοσμεί από ένα λεπτό και λιτό σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο με τριγωνικό σχήμα.

Comments

Αποχρωματισμοί του βελούδου. Φθορές στη φόδρα στο ύψος του αυχένα. Στο Μητρώο Εισαγωγής του Λ.τ.Ε. χαρκατηρίζεται ως “φέρμελη” και ταξινομείται ως “φουστανέλλα”, γεγονός που δεν υποστηρίζεται από τη βιβλιογραφία.

Material

gold cordonObject decoration
satinObject
gold cordObject decoration
velvetObject
silver cordObject decoration
gold buttonObject decoration
coral beadsObject decoration

Technique

appliqueObject decoration
gold embroideryterzidiko (gold tailored)Object decoration
industrially woven textileObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration
stylized vegetal decoration

Construction

Constructor: τερζήδες

Construction Time: 19th century

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
19th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value175.000 drachmas
Acquisition Date4/11/1953

Bibliography

Hadjimichali, A., 1978,Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι, vol. 1, (Giannara-Ioannou, T. ed., Athens, Melissa publications.
Papantoniou, Ι. 1975, "Σαρακατσάνοι: φορεσιές και στολίδια", Makedoniki Zoi, vol. 109: 26-36.
Papantoniou, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Ethnografika, vol. 1: 5-93, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-