Εκτύπωση

sleeved jacket 7396/3

Object Identity Number7396/3
Classification- Costume
- Garment
- sleeved jacket
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationsleeved jacket
Local or Other Namechryssokontosso
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
0.32 0.30--

Preservation: no

Description

Χρυσοκόντοσο, μανικωτό ζακέτο από μαύρη τσόχα που φορούν οι νέες και οι νύφες. Είναι καμωμένο από χρυσοράφτη ή αλλιώς χρυσοκεντητή. Φέρει γούνινη επένδυση και στα μανίκια φόδρα από μαύρο βαμβακερό ύφασμα, σταμπωμένο με λευκές στιγμές. Αποτελείται από ένα ίσιο φύλλο υφάσματος μπρος και πίσω, ενωμένα στους ώμους με ραφή και στα πλευρά μέσω τραπεζιόσχημων τμημάτων. Φέρει κυκλική λαιμόκοψη με όρθιο γιακά και κατακόρυφο άνοιγμα μπροστά. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια, μήκους 33εκ. και φάρδους 15εκ. Το χρυσοκόντοσο είναι διακοσμημένο με επίρραπτο ασημοκέντημα από κορδόνι, σύμφωνα με την τερζήδικη τεχνική. Είναι ολόγυρα γαρνιρισμένο με τρεις σειρές γαϊτάνι και μια σειρά κορδόνι διπλό, που προέρχεται από τη σύγχρονη περιέλιξη ασημένιου και μαύρου μεταξωτού κορδονιού. Ο γύρος του ζακέτου είναι διακοσμημένος με φαρδιά μπορντούρα από επάλληλα, σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα, πλαισιωμένα με ευθείες γραμμές και θηλιές. Το κατακόρυφο μπροστινό άνοιγμα και ο γιακάς είναι γαρνιρισμένα με ταινιόσχημο θέμα από ευθείες γραμμές και θηλιές. Τέλος, την πλάτη διακοσμεί σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο που αναπτύσσεται σχεδόν τριγωνικά.

Comments

Φθορές στη γούνα.

Material

cottonObject
furObject
silk cordObject decoration
feltObject
silver cordObject decoration
silver cordonObject decoration

Technique

appliqueObject decoration
industrially woven textileObject
printedObject decoration
silver embroideredterzidiko (gold tailored)Object decoration

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration
stylized vegetal decoration

Construction

Constructor: chryssoraftades (gold tailors)

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaImathiaAlexandria (Roumlouki)

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaImathiaAlexandria (Roumlouki)

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanyoung womanbeginning of 20th centuryfestive
womanyoung womanbridebeginning of 20th centurybridal

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value1.000 drachmas
Acquisition Date23/2/1972

Bibliography

Hadjimichali, A. 1931, Ελληνική λαϊκή τέχνη. Ρουμλούκι, Τρίκερι, Ικαρία, Athens.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Lada-Minotou, Μ. et. al., 1993, Ελληνικές φορεσιές, Athens, Greek Historical and Ethnological Society.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-