Εκτύπωση

sleeved overcoat 7388/3

Object Identity Number7388/3
Classification- Costume
- Garment
- sleeved overcoat
- ενδυμασία
- μανικωτός επενδυτής
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationsleeved overcoat
Local or Other Namesayias
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
0.92 0.42--

Preservation: no

Description

Σαγιάς, γυναικείος, μανικωτός επενδύτης, χαρακτηριστικό ένδυμα της φορεσιάς. Υφαίνεται από τις γυναίκες με λευκά βαμβακερά νήματα, βάφεται μπλε και κερώνεται από το μπογιατζή έτσι, ώστε να είναι γυαλιστερός και αδιάβροχος, καθώς δεν πλένεται. Τέλος, δίνεται στο ράφτη για την κοπή και το κέντημα. Αποτελείται από ένα μονοκόμματο φύλλο μπροστά, κομμένο κατακόρυφα στη μέση και ένα ίσιο πίσω, το στανό. Στα πλευρά υπάρχει από ένα λοξό τμήμα, το αγκιόλι, από τη μέση και κάτω, που δίνει φάρδος στο ένδυμα. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια, μήκους 28εκ. και φάρδους 20εκ., που ενώνονται με τα αγκιόλια μέσω παραλληλόγραμμου τμήματος. Στο τελείωμα των αγκιολιών, υπάρχει κατακόρυφο άνοιγμα, ύψους 17εκ. Ο σαγιάς φέρει κυκλική λαιμόκοψη με μικρό όρθιο γιακά (από μπλε βαμβακερό υφαντό) και είναι αφοδράριστος. Είναι ολόγυρα γαρνιρισμένος με πράσινο και μαύρο μάλλινο γαϊτάνι. Τα μανίκια αναδιπλώνουν και σχηματίζουν μεγάλα μανικέτια, τα καπακλίκια, τα οποία είναι φοδραρισμένα με μαύρο βαμβακερό ύφασμα. Στην εξωτερική πλευρά του βραχίονα το βαμβάκι κεντιέται με μια σειρά πράσινο ψαροκόκαλο. Στις μόστρες του σαγιά και στις σκούτες, στις γωνίες δηλαδή του μπροστινού ανοίγματος, επιρράβονται μεγάλα τμήματα μαύρου βαμβακερού υφάσματος, που κεντιούνται και αποκαλύπτονται καθώς ανασκουμπώνονται (αναγυρίζουν). Το λιτό κέντημα, το πλεχτό, καμώνεται με βελονιές αλυσίδα και ψαροκόκαλο, από πράσινες και φούξια μεταξοκλωστές. Στις σκούτες η γεωμετρική σύνθεση αναπτύσσεται σχεδόν τριγωνικά και στο κέντρο απολήγει σε μεγάλο τόξο, το τόξο του Μεγαλέξαντρου. Στο πάνω μέρος του τριγώνου, περίπου στη μέση κάθε μόστρας, η σύνθεση καταλήγει σε τρία τρίγωνα. Η γωνία κάθε σκούτας είναι διακοσμημένη με μαύρο και πράσινο μάλλινο γαϊτάνι με φουντωτές απολήξεις. Οι σκούτεςανασκουμπώνονται και τσιμπιούνται (μόλις που ακουμπούν) πίσω χαμηλά όπου και στερεώνονται. Όταν οι γυναίκες πενθούν, φορούν το σαγιά ανάποδα και αναδιπλώνουν τις σκούτες εσωτερικά. Όταν το πένθος είναι βαρύ, ο σαγιάς βάφεται μαύρος.

Comments

Σε πολύ καλή κατάσταση.

Material

cottonObject
cottonObject decoration
wool cordonObject decoration
silk threadObject decoration

Technique

appliqueObject decoration
dyeObject
embroiderychainObject decoration
embroideryherring bone stitchObject decoration
glazedObject
handwoven fabricObject
industrially woven textileObject decoration

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration
stylized decorationthe arrow of Alexander the Great

Construction

Constructor: women themselves, boyiadjis,tailor

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiDrymos

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaThessalonikiDrymos

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanelderly womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value100 drachmas
Acquisition Date23/2/1972

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Lada-Minotou, Μ. et. al., 1993, Ελληνικές φορεσιές, Athens, Greek Historical and Ethnological Society.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.
Λαδά-Μινώτου, Μ. κ.ά. 1993, Ελληνικές φορεσιές, Αθήνα, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-