Εκτύπωση

sleeveless jacket 11427

Object Identity Number11427
Classification- Costume
- Garment
- sleeveless jacket
- αμάνικο ζακέτο
Typologyisland
Name/Characterizationsleeveless jacket
Local or Other Nameyileko or tzipouni
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
0.385 0.43--

Preservation: no

Description

Γιλέκο ή τζιπούνι, γιορτινό γυναικείο αμάνικο κοντό ζακέτο από μπλε τσόχα και χρυσοκέντημα. Είναι φτιαγμένο από τέσσερα τεμάχια: τα δύο πίσω είναι ραμμένα στη μέση και σχηματίζουν τραπέζιο με κουφόπιετα στη μέση. Τα δύο μπροστινά έχουν τέτοιο σχήμα, ώστε να μορφοποιούν το βαθύ ημικυκλικό άνοιγμα της τραχηλιάς καταλήγοντας σε δύο πλατιές γλώσσες στο ύψος της μέσης. Το ζακέτο είναι φοδραρισμένο με κάμποτο και οι γλώσσες και με ταφτά κίτρινο-μπλε με ενυφασμένα φυλλαράκια. Πίσω στην πλάτη, χαμηλά οριζόντιο μακρόστενο τμήμα γκρενά βαμβακερού υφάσματος στο ύψος που τελειώνει η κουφόπιετα και από κάτω ίχνη εφημερίδας. Τα ανοίγματα είναι ρελιασμένα με γαϊτάνι διπλό από κίτρινη μεταξωτή κλωστή και χρυσόνημα-μονή σειρά στο άνοιγμα των χεριών και το γύρο του λαιμού που γίνεται διπλή από το μέσον του ζακέτου και κάτω, στις γλώσσες και το γύρο του ζακέτου. Μάλιστα, στα κατακόρυφα τμήματα των γλωσσωτών απολήξεων οι δύο σειρές γαϊτάνι δεν ενώνονται σχηματίζοντας κουμπότρυπες (μία σε κάθε πλευρά) όπου στερεώνονται ξενόκουμπα με αλυσίδες, οι φιούμπες. Παράλληλα με τη διπλή σειρά γαϊτάνι, μπορντούρα από χρυσό κορδόνι διατρέχει τις γλώσσες και το γύρο του ζακέτου, φτάνοντας ως πίσω την πλάτη. Οι γλώσσες, που έχουν ενίσχυση από χαρτόνι, διακοσμούνται με κέντημα με κορδόνι χρυσό με τελείωμα κομποβελονιά: μεγάλο ελικοειδές μοτίβο που στα κυρτά του μέρη έχει ρόδακες με κόκκινο βελούδο στο κέντρο (η όλη σύνθεση δίνει την αίσθηση σχηματοποιημένου φυτικού μοτίβου). Στην πλάτη, η κουφόπιετα διακοσμείται με ένα μεγάλο λουλούδι με κόκκινο βελούδο στο κέντρο και σχηματοποιημένα κλαδιά, από χρυσό κορδόνι.

Comments

Σε αρκετά καλή κατάσταση. Μικρά ανοίγματα στην τσόχα, ένα οριζόντιο ξέβαμμα στην πλάτη και μικρές φθορές στη ταφταδένια φόδρα. Έχουν γίνει προσπάθειες στερέωσης, εξ ου και η εφημερίδα, αλλά όχι από συντηρητή.

Material

cottonObject
silk cordonObject decoration
cabotObject
taffetaObject
feltObject
cardboardObject
gold threadObject decoration
paperObject
gold cordObject decoration
velvetObject decoration

Technique

appliqueObject decoration
embellishedObject
gold embroideryterzidiko (gold tailored)Object decoration
industrially woven textileObject
industrially woven textileObject decoration

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration rosettes
stylized decoration
stylized vegetal decorationflowers
vegetal decorationflowers

Construction

Constructor: τερζήδες

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceIonian IslandsCorfuMesi

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceIonian IslandsCorfuMesi

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition Way
Acquisition Date16/5/1984

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Koulocheri, M. 2004, Σπάτων Ένδυσις, Athens, Lyceum Club of Greek Women, Spata branch.
Papantoniou, Ι. 1996, Ελληνικές τοπικές ενδυμασίες, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Theotoki, Ε.- L. 1994, Ενδυμασίες Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Athens, Municipality of Corfu.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-