Εκτύπωση

sleeveless jacket 11428

Object Identity Number11428
Classification- Costume
- Garment
- sleeveless jacket
- αμάνικο ζακέτο
Typologyisland
Name/Characterizationsleeveless jacket
Local or Other Nameyileko or tzipouni
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
0.37 0.48--

Preservation: no

Description

Γιλέκο ή τζιπούνι, νυφικό γυναικείο αμάνικο κοντό ζακέτο από βαθύ κόκκινο βελούδο και χρυσοκέντημα. Είναι φτιαγμένο από τέσσερα τεμάχια: τα δύο πίσω είναι ραμμένα στη μέση και σχηματίζουν τραπέζιο με κουφόπιετα στη μέση. Τα δύο μπροστινά έχουν τέτοιο σχήμα, ώστε να μορφοποιούν το βαθύ ημικυκλικό άνοιγμα της τραχηλιάς καταλήγοντας σε δύο πλατιές γλώσσες στο ύψος της μέσης. Το ζακέτο είναι φοδραρισμένο με κάμποτο και σε ορισμένα σημεία και με τσίτι (σε υπόλευκο φόντο γκρενά μικροί ρόμβοι με παράθυρο στο κέντρο). Το άνοιγμα της τραχηλιάς είναι ρελιασμένο με γαϊτάνι διπλό από κίτρινη μεταξωτή κλωστή και χρυσόνημα, μονή σειρά στην αρχή και από τη μέση του ζακέτου και κάτω διπλή, που συνεχίζει στις γλώσσες και το γύρο του ζακέτου. Εκτός από το γαϊτάνι, ο γύρος της τραχηλιάς είναι γαρνιρισμένος και με κορδόνι χρυσό, το οποίο από τη μέση του ζακέτου και κάτω σχηματίζει μπορντούρα που ακολουθεί το γαϊτάνι. Οι γλώσσες, που έχουν ενίσχυση από χαρτόνι, διακοσμούνται με πούλιες, χάντρες, τιρτίρι και κέντημα με κορδόνι χρυσό με τελείωμα κομποβελονιά: ολοκέντητα λουλούδια, ρόδακες, μικρά και μεγάλα σχηματοποιημένα μοτίβα συνθέτουν ένα πολύπλοκο συνεχές “τοπίο” που ελάχιστα αφήνει το βελούδο να φανεί. Επιπλέον, τα κέντρα των λουλουδιών είναι διακοσμημένα με μπλε (και ελάχιστο κόκκινο) βελούδο. Σε κάθε γλώσσα δύο οριζόντιες κουμπότρυπες ρελιασμένες με κίτρινη βαμβακερή κλωστή απ’ όπου περνούν τα ξενόκουμπα, τις φιούμπες. Στην πλάτη, οι δύο λοξές ραφές είναι σκεπασμένες με κίτρινη μεταξωτή σουρωτή κορδέλα που καταλήγει στην κουφόπιετα (σκεπάζοντας και την οριζόντια πλευρά της) σε δύο ρόδακες (με ενίσχυση από χαρτόνι). Η μπορντούρα από επαναλαμβανόμενα κυκλικά μοτίβα με κορδόνι χρυσό συνεχίζει και στην πλάτη, κάνοντας το γύρο του ζακέτου. Τέλος, στο γύρο του ζακέτου, εξωτερικά από το γαϊτάνι, αραιή μπιμπίλα ολοκληρώνει το διάκοσμο.

Comments

Ελάχιστες φθορές στο χρυσογάιτανο. Στην πλάτη, πολλαπλές μικρές σχηματισμένες μαύρες κηλίδες αλλά και ασχημάτιστα μαύρα ξεβάμματα. Η μεταξωτή κορδέλα έχει φθαρεί πολύ και το χαρτόνι στους ρόδακες έχει αποκαλυφθεί. Κηλίδες στη φόδρα και μικροφθορές στο πέλος του βελούδου.

Material

cottonObject
silk cordonObject decoration
cabotObject
silk ribbonObject decoration
tir-tir (lustring)Object decoration
calicoObject
beadsObject decoration
cardboardObject
gold threadObject decoration
cotton cordonObject decoration
gold cordObject decoration
velvetObject
velvetObject decoration

Technique

appliqueObject decoration
embellishedObject
gold embroideryterzidiko (gold tailored)Object decoration
industrially woven textileObject
industrially woven textileObject decoration

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration rosettes
stylized decoration
stylized vegetal decoration
vegetal decorationflowers

Construction

Constructor: τερζήδες

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceIonian IslandsCorfuMesi

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceIonian IslandsCorfuMesi

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanyoung womanbridebeginning of 20th centurybridal
womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition Way
Acquisition Date16/5/1984

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Koulocheri, M. 2004, Σπάτων Ένδυσις, Athens, Lyceum Club of Greek Women, Spata branch.
Papantoniou, Ι. 1996, Ελληνικές τοπικές ενδυμασίες, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Theotoki, Ε.- L. 1994, Ενδυμασίες Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Athens, Municipality of Corfu.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-