Εκτύπωση

sleeveless jacket 11430

Object Identity Number11430
Classification- Costume
- Garment
- sleeveless jacket
- αμάνικο ζακέτο
Typologyisland
Name/Characterizationsleeveless jacket
Local or Other Nameyileko or tzipouni
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
0.37 0.44--

Preservation: no

Description

Γιλέκο ή τζιπούνι, νυφικό, γυναικείο αμάνικο κοντό ζακέτο από μαύρο βελούδο και χρυσοκέντημα. Είναι φτιαγμένο από τέσσερα τεμάχια: τα δύο πίσω είναι ραμμένα στη μέση και σχηματίζουν τραπέζιο με κουφόπιετα στη μέση. Τα δύο μπροστινά έχουν τέτοιο σχήμα, ώστε να μορφοποιούν το βαθύ ημικυκλικό άνοιγμα της τραχηλιάς καταλήγοντας σε δύο πλατιές γλώσσες στο ύψος της μέσης. Το ζακέτο είναι φοδραρισμένο με κάμποτο και οι γλώσσες και με κίτρινη βαμβακερή στόφα με ενυφασμένα φυτικά μοτίβα στο ίδιο χρώμα. Ο γύρος του λαιμού είναι ρελιασμένος με βαμβακερή κορδέλα ενώ της τραχηλιάς με γαϊτάνι διπλό από κίτρινη βαμβακερή κλωστή και χρυσόνημα, μονή σειρά στην αρχή που στις γλώσσες και το γύρο του ζακέτου γίνεται διπλή. Μάλιστα, στα κατακόρυφα τμήματα των γλωσσωτών απολήξεων οι δύο σειρές γαϊτάνι δεν ενώνονται σχηματίζοντας κουμπότρυπες (δύο σε κάθε πλευρά). Οι γλώσσες, που έχουν ενίσχυση από χαρτόνι, διακοσμούνται με πούλιες, χάντρες, και κέντημα με κορδόνι χρυσό με τελείωμα με κομποβελονιά: μπορντούρα με σχηματοποιημένα μοτίβα παράλληλη με το γαϊτάνι που συνεχίζει κάνοντας το γύρο του ζακέτου (ο οποίος είναι επίσης ενισχημένος με χαρτόνι), ολοκέντητα λουλούδια και ρόδακες καλύπτουν όλη την επιφάνεια του βελούδου. Επιπλέον, τα κέντρα των βασικών μοτίβων στολίζονται με κόκκινο και μπλε βελούδο. Στην πλάτη οι δύο λοξές ραφές είναι σκεπασμένες με κίτρινη μεταξωτή σουρωτή κορδέλα που καταλήγει στην κουφόπιετα (σκεπάζοντας και την οριζόντια πλευρά της). Στο άνοιγμα των χεριών, ελάχιστα ίχνη από κίτρινη κλωστή μας οδηγούν να υποθέσουμε ότι πιθανόν και εκεί υπήρχε ρέλιασμα.

Comments

Το ρέλιασμα στο λαιμό έχει φθαρεί από ιδρώτα. Στο γύρο των χεριών υπάρχει μαντάρισμα, αλλά όχι από συντηρητή. Σε ένα δύο σημεία έχει φθαρεί το χρυσόνημα. Αρκετά φθαρμένη η μεταξωτή κορδέλα. Κηλίδες και ξεβάμματα στη φόδρα.

Material

cabotObject
silk ribbonObject decoration
spanglesObject decoration
tir-tir (lustring)Object decoration
cardboardObject
gold threadObject decoration
cotton cordonObject decoration
cotton ribbonObject decoration
gold cordObject decoration
velvetObject
velvetObject decoration
cotton brocadeObject

Technique

appliqueObject decoration
embellishedObject
gold embroideryterzidiko (gold tailored)Object decoration
industrially woven textileObject
industrially woven textileObject decoration

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration rosettes
stylized decoration
vegetal decorationflowers

Construction

Constructor: τερζήδες

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceIonian IslandsCorfuMesi

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceIonian IslandsCorfuMesi

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanyoung womanbridebeginning of 20th centurybridal
womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition Way
Acquisition Date16/5/1984

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Koulocheri, M. 2004, Σπάτων Ένδυσις, Athens, Lyceum Club of Greek Women, Spata branch.
Papantoniou, Ι. 1996, Ελληνικές τοπικές ενδυμασίες, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Theotoki, Ε.- L. 1994, Ενδυμασίες Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Athens, Municipality of Corfu.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-