Εκτύπωση

sleeveless jacket 1788/4

Object Identity Number1788/4
Classification- Costume
- Garment
- sleeveless jacket
- ενδυμασία
- αμάνικο ζακέτο
Typologyisland
Name/Characterizationsleeveless jacket
Local or Other Nameyileko or tzipouni
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
0.37 0.38--

Preservation: no

Description

Γιλέκο ή τζιπούνι, γιορτινό, γυναικείο, αμάνικο, κοντό ζακέτο. Αρχικά το ζακέτο ήταν από μπλε τσόχα. Προφανώς λόγω μεγάλης φθοράς η τσόχα, μεταγενέστερα, αντικαταστάθηκε από γαλάζιο σατέν και η τσόχα διατηρήθηκε μόνο όπου υπήρχε χρυσοκέντημα. Είναι φτιαγμένο από τέσσερα τεμάχια: τα δύο πίσω είναι ραμμένα στη μέση και σχηματίζουν τραπέζιο με μια κουφόπιετα στη μέση. Το ζακέτο είναι φοδραρισμένο με μπεζ βαμβακερό ύφασμα, πιθανόν μεταγενέστερο γιατί στις γλώσσες φαίνεται φόδρα από τσίτι. Το άνοιγμα της τραχηλιάς και ο γύρος του ζακέτου είναι ρελιασμένα με γαϊτάνι διπλό και κίτρινη βαμβακερή κλωστή και χρυσόνημα, διπλή σειρά. Μάλιστα, στα κατακόρυφα τμήματα των γλωσσωτών απολήξεων οι δύο σειρές γαϊτάνια δεν ενώνονται, σχηματίζοντας κουμπότρυπες (δύο σε κάθε πλευρά) απ’ όπου είναι περασμένες, στη δεξιά γλώσσα, οι φιούμπες, ξενόκουμπα ενωμένα με κίτρινη μεταξωτή κλωστή. Εξωτερικά από το γαϊτάνι, μπιμπίλα με χρυσό κορδόνι. Οι γλώσσες, που έχουν ενίσχυση από χαρτόνι, διακοσμούνται με κέντημα από χρυσό κορδόνι με τελείωμα κομποβελονιά: σχηματοποιημένα φυτικά και άλλα μοτίβα, με “γέμισμα” από κόκκινο και μπλε βελούδο, που καλύπτουν σχεδόν την επιφάνεια της τσόχας. Το κέντημα συνεχίζει και πίσω ως την κουφόπιετα σχηματίζοντας μπορντούρα παράλληλη με το γαϊτάνι. Στην πλάτη, οι δύο λοξές ραφές διακοσμούνται με κορδόνι χρυσό. Η κουφόπιετα έχει δύο ρόδακες από κορδόνι χρυσό πάνω σε υπολείμματα από κόκκινη μεταξωτή κορδέλα.

Comments

Ξεβάμματα στις τιράντες μάλλον από ιδρώτα. Το χρυσό κορδόνι έχει σε πολλά σημεία ξηλωθεί. Ανοίγματα στην τσόχα. Επεμβάσεις σε πολλά σημεία, αλλά όχι από συντηρητή.

Material

cottonObject
silk cordonObject decoration
silk ribbonObject decoration
satinObject
calicoObject
feltObject
cardboardObject
gold threadObject decoration
gold cordObject decoration
velvetObject decoration
metal buttonObject

Technique

appliqueObject decoration
appliqueappliqueObject
gold embroideryterzidiko (gold tailored)Object decoration
industrially woven textileObject
industrially woven textileObject decoration

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration rosettes
stylized decoration
vegetal decorationflowers, leafy scrolls

Construction

Constructor: τερζήδες

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceIonian IslandsCorfuMesi

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceIonian IslandsCorfuMesi

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value75 drachmas
Acquisition Date18/3/1955

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Koulocheri, M. 2004, Σπάτων Ένδυσις, Athens, Lyceum Club of Greek Women, Spata branch.
Papantoniou, Ι. 1996, Ελληνικές τοπικές ενδυμασίες, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Theotoki, Ε.- L. 1994, Ενδυμασίες Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Athens, Municipality of Corfu.
Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-