Εκτύπωση

sleeveless overcoat 1046/1,α

Object Identity Number1046/1,α
Classification- Costume
- Garment
- sleeveless overcoat
Typologycostume with sigouni (sleeveless woollen coat)
Name/Characterizationsleeveless overcoat
Local or Other Namesayiaki
Part of Outfityes
Outfit Id1046
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.04---

Preservation: no

Description

Λευκός, αμάνικος, μακρύς επενδύτης, ανοιχτός μπροστά, βασικό εξάρτημα της πωγωνίσιας φορεσιάς, που φοριέται πάνω από το πουκάμισο (ρουτί) και είναι κοντύτερος απ’ αυτό. Φτιαγμένος από ντόπια μαλλιά υφασμένος, νεροτριβιασμένος και στολισμένος με άσπρα γαϊτάνια είναι σεγκούνι, ενώ φτιαγμένος από “καλύτερο”, αγοραστό ύφασμα, στολισμένο με μαύρα γαϊτάνια, και ίσως και αγοραστές, κόκκινες φούντες και κουμπιά είναι σαγιάκι. Το σαγιάκι φορούν οι νιόνυφες και όσες παντρεμένες γυναίκες δεν είναι μεγάλες σε ηλικία, ενώ σεγκούνι φοριέται από τις ανύπαντρες, τις ηλικιωμένες και τις χήρες ή τις πενθούσες, επειδή θεωρείται “σκέτο”, καθώς το άσπρο γαϊτάνι δεν φαίνεται. Τόσο το σεγκούνι όσο και το σαγιάκι έχουν το ίδιο κόψιμο, και τα δύο στολίζονται μπροστά με επίρραπτη, αγοραστή τσόχα (ρούχο) σε σκούρα χρώματα. Το σαγιάκι είναι φτιαγμένο από ένα πίσω φύλλο, τη “μάνα”, με πλάτος από 23-24εκ., που συνεχίζει ενιαία με τα δυο μπροστινά/πλαϊνά φύλλα πλάτους 10-11εκ. που φθάνουν περίπου ως τη μέση του ανοίγματος της μασχάλης. Εκεί ενώνονται με μακρόστενο, τριγωνικό κομμάτι πανιού που φθάνει ως το πίσω φύλλο, με το οποίο συνδέεται με θηλιές από καφέ, μεταξωτό γαϊτάνι. Στον άξονα του πίσω ανοίγματος χεριού και της κεντητής ένωσης αρχίζει το λαγκιόλι. Η μύτη, του στο κέντρο και σε μήκος 13εκ., έχει “τσιμπηθεί”, δημιουργώντας δυο δίπλες, τις κάχες, που στολίζονται με μαύρο, μεταξωτό γαϊτάνι. Το λαγκιόλι έχει σε ύψος 13εκ. από το τελείωμά του άνοιγμα με δυο θηλιές. Ακριβώς πάνω του το ύφασμα έχει “τσιμπηθεί”, με κόκκινη κλωστή που σχηματίζει στη μια πλευρά μικρές, διακοσμητικές βελονιές. Σφηνοειδείς χαρακτήρες από γκρίζα κλωστή περιβάλλουν τη βάση του ανοίγματος. Λοξά και πίσω από τους ώμους, το σαγιάκι έχει κοντύνει με μαύρες σταυροβελονιές. Το “μπροστάρι”, τέλος, ανεβαίνει λοξά με πλάτος 23εκ. στη βάση του και 7εκ. κάτω από το γιακά. Στη δεξιά πλευρά, έχει προστεθεί στη βάση του λωρίδα 10εκ. Σκούρο, επίρραπτο μαύρο ρούχο στολίζει τον μικρό, όρθιο γιακά, και σχηματίζει δυο κατακόρυφες λωρίδες (πλάτους 11εκ.), που πλαισιώνουν το άνοιγμα ως κάτω από τη μέση. Το ρούχο περιβάλλει εσωτερικά μαύρο, μάλλινο γαϊτάνι, ενώ ο γιακάς και το μπροστινό άνοιγμα στολίζονται με καφέ, μεταξωτό γαϊτάνι ενώ, για την επαφή του με το ρούχο, μεσολαβεί μαύρο, μάλλινο κορδόνι. Κάτω από το γιακά, κρέμονται ελεύθερες οι άκρες του καφέ γαϊτανιού. Για να μη χαλάσει η φόρμα του επενδύτη, οι γυναίκες όχι μόνο δεν κάθονταν επάνω του αλλά συχνά εφάρμοζαν το στράκωμα: “δρόσιζαν” τα ρούχα, τα δίπλωναν και τα έβαζαν κάτω από το στρώμα για να διατηρούνται οι τσακίσεις.

Material

wool cordonObject decoration
silk cordonObject decoration
wool yarnObject
feltObject decoration
wool cordObject decoration

Technique

appliqueObject decoration
embroidered bandObject decoration
handwoven fabricwater-rolledObject
industrially woven textileObject decoration

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration

Construction

Constructor: tailors

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceEpirusIoanninaPogoni

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceEpirusIoanninaPogoni

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanmarried womanbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition Way

Bibliography

Antzaka-Vei, Ε. 1966, "Η τοπική ενδυμασία του Πωγωνίου", Ethnografika, vol. 10: 19-90, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Hadjimichali, A., 1978,Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι, vol. 1, (Giannara-Ioannou, T. ed., Athens, Melissa publications.
Papantoniou, Ι. 1996, Ελληνικές τοπικές ενδυμασίες, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Vakalis, Th., Τα Άνω Ραβένια και τα Δυτικότερα Ζαγοροχώρια, Ιστορία, Πολιτισμός, Θεσμοί, Λαογραφία, Militos publications, no date recorded.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΡοβάτσου Αγγελική
Record Time-