Εκτύπωση

sleeveless overcoat 4623

Object Identity Number4623
Classification- Costume
- Garment
- sleeveless overcoat
Typologycostume with sigouni (sleeveless woollen coat)
Name/Characterizationsleeveless overcoat
Local or Other Namesigouni from Vocha
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
0.55 0.32--

Preservation: no

Description

Σιγκούνι, το κύριο τμήμα στις φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας. Λέγεται ότι οι γυναίκες δεν το αποχωρίζονταν ούτε στον ύπνο τους, θεωρώντας ντροπή να τις δεί άντρας χωρίς αυτό. Φαίνεται ότι ο παλαιότερος τύπος σιγκουνιού ήταν μακρύς, φθάνοντας ως κάτω από την περιφέρεια. Σε πολλά χωριά της Αργολίδας το σιγκούνι κόντηνε αισθητά αλλά περέμενε λευκό και με ίδια κοπή όπως το παλιό. Το μάλλινο ύφασμα στο φυσικό του χρώμα ύφαιναν οι ίδιες οι γυναίκες που, στην συνέχεια, το πήγαιναν στη νεροτριβή για να γίνει σαγιάκι ή ράσικο, όπου αποκτούσε φάρδος γύρω στα 35εκ. Ο τερζής ή ρασάς αναλάμβανε να το κόψει και να το ράψει. Στην ορεινή Αργολίδα και την ορεινή Κορινθία τα λευκά σιγκούνια έπαψαν να φοριούνται γύρω στο 1900. Στην Βόχα, την περαχώρα και τους Άγιους Θεόδωρους Κορινθίας όμως, τα λευκά σιγκούνια δεν καταργήθηκαν ποτέ, ενώ κόντηναν πολύ. Τα “Βοχαϊτικα” σιγκούνια, όπως λέγονταν, τα κεντούσαν ειδικοί ραφτάδες με επίρραπτα χρωματιστά κορδονέτα πάνω σε τσόχα ή βελούδο και, αργότερα, με πούλιες ή με γαζιά που έρχονταν σε έντονη χρωματική αντίθεση με το φόντο. Το σιγκούνι είναι φτιαγμένο από ένα πίσω φύλλο (πλάτους 17εκ. με 17,5εκ.), που οι κατακόρυφες πλευρές του απέχουν 4εκ. από το άνοιγμα των χεριών. Το φάρδος συμπληρώνει κομμάτι υφάσματος που ξεκινάει από τον ώμο, παρακολουθώντας το άνοιγμα του χεριού ως την αρχή της μασχάλης και στρίβει λοξά ως τη μέση όπου η πεπλατυσμένη μύτη του ενώνεται με την πεπλατυσμένη μύτη του λαγκιολιού. Τα μπροστινά φύλλα φαρδαίνουν στο τελείωμά τους και, σπρωγμένα από τα λαγκιόλια, σταυρώνουν μπροστά. Στη μέση του μπροστινού ανοίγματος κρέμονται δυο στριφτά κορδονέτα. Το σιγκούνι ρελιάζεται με κόκκινη τσόχα και το επίρραπτο κέντημα πατάει σε βελούδο, πότε μαύρο και πότε βιολετί. Το μαύρο συνδυάζεται με μουσταρδί και/ή χρυσοκίτρινα κορδονέτα που στολίζονται με πούλιες στερεωμένες με τιρτίρι και λεπτές γαλάζιες, πράσινες και ροζ μεταξοκλωστές. Το βιολετί συνταιριάζεται με πράσινο, βιολετί και μενεξεδί που εναλλάσσονται κατά διαστήματα. Κάτω από το άνοιγμα του χεριού και ως τη μέση, κατακόρυφη λωρίδα από μαύρο βελούδο μένει ακάλυπτη καθώς το κορδονέτο σχηματίζει στις τρείς πλευρές της λεπτά, μικρά ημικύκλια που συνδέονται με διπλή θηλιά. Το ίδιο μοτίβο στολισμένο με πούλιες, ένα παρά ένα, περιβάλλει ολόγυρα το σιγκούνι από τη μέση και κάτω. Τριγωνικό κέντημα, μικρότερο στο μπροστινό άνοιγμα, μεγαλύτερο και αντεστραμμένο στην πλάτη που φθάνουν ως τη ως τη μέση του σιγκουνιού διακόπτουν τις ζώνες, μικρές και μεγαλύτερες, που διατάσσονται οριζόντια και κατακόρυφα. Οι κατακόρυφες ζώνες της πλάτης στενεύουν ελαφρά πλησιάζοντας τη μέση και μόνον η κεντρική είναι πολύ στενή στο κέντρο της και ανοιχτή στις άκρες. Τα κορδονέτα, ειδικά τα κίτρινα, καλύπτουν τελείως το βελούδο καθώς περιελίσσονται ασταμάτητα περιπλέκωντας δέσμες μίσχων και σχηματοποιημένα λουλούδια μέσα σε καμπύλα σχήματα. Τόσο η κοπή όσο και το κέντημα έχουν γίνει με εντυπωσιάκη ακρίβεια.

Comments

Φθορά πίσω, στο κέντρο της βάσης.

Material

wool yarnObject
spanglesObject decoration
tir-tir (lustring)Object decoration
feltObject decoration
velvetObject decoration
silk cordObject decoration

Technique

appliqueObject decoration
embroideryterzidiko (gold tailored)Object decoration
handwoven fabricwater-rolledObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
stylized vegetal decorationflowers, stems

Construction

Constructor: women themselves, terzides, rasas, tailors

Construction Time: first half of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreecePeloponneseCorinthVocha, Perachora, Agioi Theodoroi

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreecePeloponneseCorinthVocha, Perachora, Agioi Theodoroi

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanfirst half of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value250 drachmas
Acquisition Date9/6/1966

Bibliography

Hadjimichali, A., 1978,Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι, vol. 1, (Giannara-Ioannou, T. ed., Athens, Melissa publications.
Papantoniou, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας", Proceedings of the 1st International Conference of Peloponnesean Studies, Athens.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΡοβάτσου Αγγελική
Record Time-