Εκτύπωση

sleeveless overcoat 5151/8

Object Identity Number5151/8
Classification- Costume
- Garment
- sleeveless overcoat
Typologypeasant
Name/Characterizationsleeveless overcoat
Local or Other Nameτσιπούν ι ριζάριτ
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.02 0.35--

Preservation: no

Description

Τσιπούν ι ριζάριτ, νεότερος τύπος αμάνικου επενδύτη από βυσσινί, αδίμτο (δίμιτο) σαϊάκ (μαλλί της νεροτριβής) η χρήση του οποίου γενικεύτηκε μετά το 1910. Πρώτα υφαινόταν στον αργαλειό, ύστερα γινόταν το ντουλάπιασμα και τέλος η βαφή και η διακόσμηση. Ο επενδύτης αποτελείται από ένα μονοκόμματο φύλλο υφάσματος μπρος – πίσω, χωρίς ραφή στους ώμους, και από ένα δίφυλλο λοξό τμήμα σε κάθε πλάι, από τη μέση και κάτω, που δίνει φάρδος στο ένδυμα. Επιπλέον, πρόσθετο, μικρό, τριγωνικό κομμάτι βρίσκεται σε κάθε άνοιγμα χεριών. Τέλος, μπροστά υπάρχουν δύο επίσης τριγωνικά κομμάτια, που αυτή τη φορά έχουν ύψος ίσο με αυτό του ενδύματος. Το μπροστινό άνοιγμα και ο γύρος του επενδύτη είναι γαρνιρισμένα με κόκκινα και μπλε (αποχρωματισμένα) μάλλινα γκαϊτάνια που συμπλέκονται. Την κατακόρυφη τομή των χεριών ακολουθεί μπλε γκαϊτάνι, που φτάνει λίγο πιο κάτω από τη μέση. Στους ώμους το γαϊτάνι συστρέφεται και σχηματίζει θηλιές ενώ στην απόληξη σπείρα. Η λαιμόκοψη είναι φοδραρισμένη με λωρίδα από καφέ βαμβακερό ύφασμα. Η πιέτα που σχηματίζεται από τα πλαϊνά λοξά φύλλα είναι διακοσμημένη στην ακμή της με κόκκινο γκαϊτάνι που ανά τακτά διαστήματα συστρέφεται σχηματίζοντας θηλιές και έχει σπειροειδή απόληξη. Παράλληλα με αυτό υπάρχει κίτρινη επίρραπτη τρέσα του μέτρου που καταλήγει σε οξεία γωνία. Μπλε γαϊτάνι, που καθώς συστρέφεται σχηματίζει πυκνό ζιγκ – ζαγκ, και φούξια σειρήτι του εμπορίου διακοσμούν την ένωση των λοξών με το πίσω ίσιο φύλλο. Λίγο πριν το τέλος αυτής ξεκινά επικλινής ευθεία, από κόκκινο γκαϊτάνι και πράσινο σειρήτι, έτσι ώστε να σχηματίζεται ορθογώνιο τρίγωνο, στη βάση του οποίου υπάρχει κλαράκι (ανθάκι). Στο στέρνο, εσωτερικά από το διπλό γκαϊτάνι υπάρχει κίτρινη επίρραπτη τρέσα του μέτρου που απολήγει σε οξεία γωνία. Την ένωση του λοξού με το ίσιο φύλλο ακολουθεί κόκκινο γκαϊτάνι με σπειροειδή απόληξη. Παράλληλα με αυτό “κινείται” επίρραπτη τρέσα χρυσή που σχηματίζει οξεία γωνία στην απόληξη. Ο ποδόγυρος είναι διακοσμημένος με δύο σειρές φούξια σειρήτι του εμπορίου, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει κίτρινη τρέσα του μέτρου. Πάνω από αυτές, μια σειρά κόκκινο γκαϊτάνι με δύο κλαράκια στην άκρη και τέλος μια σειρά μπλε που συστρέφεται σχηματίζοντας πυκνό ζιγκ – ζαγκ, σαλιγκάρια (σπείρες) στις άκρες και κλαράκια. Στο κέντρο με κλαράκια σχηματοποιείται φυτικό μοτίβο, η κορυφή του οποίου γίνεται με κίτρινο γκαϊτάνι. Εκατέρωθεν αυτού, από ένα κόκκινο κλαράκι. Η διακόσμηση του ποδόγυρου σταματά στα πλαϊνά λοξά φύλλα, αφήνοντας ακόσμητα τα μπροστινά ίσια και λοξά φύλλα.

Comments

Στο Μητρώο του Λυκείου των Ελληνίδων το αντικείμενο ταξινομείται ως “Θράκη, Μεταξάδες”. Τα βιβλιογραφικά όμως δεδομένα μας οδηγούν να το εντάξουμε στην ενδυματολογική ομάδα του Ζαλουφιού.

Material

cottonObject
wool cordonObject decoration
fullen wool fabricObject
brailed gold filletObject decoration
braidObject decoration
bandObject decoration

Technique

appliqueObject decoration
handwoven fabricdimity fabricObject
handwoven fabricνεροτριβή, ντουλάπιαObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration snails
stylized vegetal decoration
vegetal decorationsmall leafy scrolls

Construction

Construction Time: beginning of 20th century

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanrefugeesbeginning of 20th centuryfestive

Acquisition

Acquisition WayPurchase
Value350 drachmas
Acquisition Date9/3/1967

Bibliography

Hadjimichali, A. 1948-1954: Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι. Athens, vol. 1-2.
Melidou-Kefala, Ν. 1989, "Η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά από το Μέγα Ζαλούφι", Ethnografika vol.7: 67-95, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Melidou-Kefala., 2002, "Παραδοσιακές ενδυμασίες της Θράκης", in the Calendar of the Lyceum Club of Greek Women, Athens.
Papantoniou, Ι. 1975, "Φορεσιές της Θράκης", Makedoniki Zoi, vol. 104: 26-32.
Papantoniou, Ι. 1996, Ελληνικές τοπικές ενδυμασίες, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-