Εκτύπωση

sleeveless overcoat 6170/5

Object Identity Number6170/5
Classification- Costume
- Garment
- sleeveless overcoat
Typologycostume with sigouni (sleeveless woollen coat)
Name/Characterizationsleeveless overcoat
Local or Other Namesigouni
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
1.11---

Preservation: no

Description

Λευκός, αμάνικος, μακρύς επενδύτης, ανοιχτός μπροστά, βασικό εξάρτημα της πωγωνίσιας φορεσιάς, που φοριέται πάνω από το πουκάμισο (ρουτί) και είναι κοντύτερος απ’ αυτό. Φτιαγμένος από ντόπια μαλλιά υφασμένος, νεροτριβιασμένος και στολισμένος με άσπρα γαϊτάνια είναι σεγκούνι, ενώ φτιαγμένος από “καλύτερο”, αγοραστό ύφασμα, στολισμένο με μαύρα γαϊτάνια, και ίσως και αγοραστές, κόκκινες φούντες και κουμπιά είναι σαγιάκι. Το σαγιάκι φορούν οι νιόνυφες και όσες παντρεμένες γυναίκες δεν είναι μεγάλες σε ηλικία, ενώ σεγκούνι φοριέται από τις ανύπαντρες, τις ηλικιωμένες και τις χήρες ή τις πενθούσες, επειδή θεωρείται “σκέτο”, καθώς το άσπρο γαϊτάνι δεν φαίνεται. Τόσο το σεγκούνι όσο και το σαγιάκι έχουν το ίδιο κόψιμο, και τα δύο στολίζονται μπροστά με επίρραπτη, αγοραστή τσόχα (ρούχο) σε σκούρα χρώματα. Το σεγκούνι είναι φτιαγμένο από ένα πίσω φύλλο, τη “μάνα”, με πλάτος από 22εκ., ενιαία με τα δυο στενά, μπροστινά/πλαϊνά φύλλα, πλάτους 10εκ. το καθένα. Κάτω από τη μασχάλη, το μπροστινό/πλαϊνό φύλλο ενώνεται με στενόμακρη λωρίδα υφάσματος με μυτερή απόληξη, που συνδέεται με την πίσω “μάνα” με θηλιές από λευκό γαϊτάνι, αφήνοντας μικρή σχισμή ως το λαγκιόλι που ξεκινά ακριβώς από κάτω του. Στο κέντρο περίπου του τελειώματος, το λαγκιόλι έχει άνοιγμα 13εκ., που κλείνει ψηλά με τρείς θηλιές. Στον άξονα του πίσω ανοίγματος χεριού και της κεντητής ένωσης, οι μύτες των λαγκιολιών έχουν “τσιμπηθεί” στο κέντρο τους και σε μήκος 12εκ., δημιουργώντας δυο δίπλες, τις κάχες. Το “μπροστάρι” ανεβαίνει λοξά με πλάτος 21εκ. στη βάση και 11εκ. στο λαιμό. Στην ένωσή του με το μπροστινό/πλαϊνό φύλλο και 30εκ. από το τελείωμα, μικρό τριγωνικό κομμάτι υφάσματος. Σκούρο, επίρραπτο βυσσινί ρούχο στολίζει τον μικρό, όρθιο γιακά, και σχηματίζει δυο κατακόρυφες λωρίδες (πλάτους 12εκ.) στρογγυλεμένες στο λαιμό, που πλαισιώνουν το άνοιγμα ως κάτω από τη μέση. Το ρούχο περιβάλλει μαύρο γαϊτάνι. Το υπόλοιπο μπροστινό άνοιγμα, των χεριών, των λαγκιολιών, οι πίσω κεντητές ενώσεις, ο γύρος του σεγκουνιού, έχουν το διάκοσμο με μάλλινο, λευκό γαϊτάνι, που δίνει στο σεγκούνι το όνομα “ασπρογάιτανο”. Για να μη χαλάσει η φόρμα του επενδύτη, οι γυναίκες όχι μόνο δεν κάθονταν επάνω του αλλά συχνά εφάρμοζαν το στράκωμα: “δρόσιζαν” τα ρούχα, τα δίπλωναν και τα έβαζαν κάτω από το στρώμα για να διατηρούνται οι τσακίσεις.

Material

wool cordonObject decoration
silk cordonObject decoration
wool yarnObject
feltObject decoration

Technique

appliqueObject decoration
embroidered bandObject decoration
handwoven fabricwater-rolledObject
industrially woven textileObject decoration

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration

Construction

Constructor: tailors

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceEpirusIoanninaPogoni

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceEpirusIoanninaPogoni

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanunmarried womanbeginning of 20th century
womanwidowbeginning of 20th century

Acquisition

Acquisition WayDonnation
CollectorΚουτλίδη Χρ.
Additional InformationKoutlidi Chr.
Acquisition Date10/4/1970

Bibliography

Antzaka-Vei, Ε. 1966, "Η τοπική ενδυμασία του Πωγωνίου", Ethnografika, vol. 10: 19-90, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Hadjimichali, A., 1978,Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι, vol. 1, (Giannara-Ioannou, T. ed., Athens, Melissa publications.
Papantoniou, Ι. 1996, Ελληνικές τοπικές ενδυμασίες, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Vakalis, Th., Τα Άνω Ραβένια και τα Δυτικότερα Ζαγοροχώρια, Ιστορία, Πολιτισμός, Θεσμοί, Λαογραφία, Militos publications, no date recorded.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information PersonΚουτλίδη Χρ.
RecorderΡοβάτσου Αγγελική
Record Time-