Εκτύπωση

tassel 14512

Object Identity Number14512
Classification- Costume
- Headdress accessory
- tassel
Typologypeasant, costume with kavadi
Name/Characterizationtassel
Local or Other Namefoundes
Part of Outfitno
Outfit Id
Authenticityauthentic

Δείτε όλες τις εικόνες »

Dimensions

HeightWidthLengthWeight
0.35 0.20--

Preservation: no

Description

Φούντες, εξάρτημα του νυφικού κεφαλοκαλύμματος που ονομάζεται κατσούλι. Πάνω σε τετράγωνο, μπεζ, βαμβακερό, λεπτό υφαντό ράβονται πυκνά σε καμπύλη διάταξη δεκατέσσερις φούντες από φλος κλωστές σε σκούρα χρώματα, όπως μπλε, πράσινο, καφίσιο. Το υφαντό φέρει μετρητό κέντημα από μονή και διπλή σταυροβελονιά με μεταξοκλωστές και χρυσόνημα. Επάλληλοι ρόμβοι και άλλα γεωμετρικά μοτίβα περιγράφουν κεντρικό σταυρό.

Comments

Σε αρκετά καλή κατάσταση.

Material

cottonObject
silk threadObject decoration
gold yarnObject decoration
soie floche - slightly twisted silk threadObject decoration

Technique

appliqueObject decoration
counted threadworkdouble cross-stitchObject decoration
counted threadworksingle cross-stitchObject decoration
handwoven fabricObject

Decoration Category & Subject

Decoration CategoryDecoration Topic
geometric decoration
religious motifscross

Construction

Constructor: women themselves

Construction Time: beginning of 20th century

Construction Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaImathiaAlexandria (Roumlouki)

Usage Location

CountryGeographic AreaPerfectureRegion
GreeceMacedoniaImathiaAlexandria (Roumlouki)

Usage

UserUser AgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OcassionUsage PurposePossible Time Usage
womanyoung womanbridebeginning of 20th centurybridal

Acquisition

Acquisition Way

Bibliography

Hadjimichali, A. 1931, Ελληνική λαϊκή τέχνη. Ρουμλούκι, Τρίκερι, Ικαρία, Athens.
Hadjimichali, A., 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι, vol. 2, Athens, Melissa publications.
Lada-Minotou, Μ. et. al., 1993, Ελληνικές φορεσιές, Athens, Greek Historical and Ethnological Society.
Papantoniou, Ι. 1974, "Φορεσιές της Μακεδονίας", Makedoniki Zoi, vol. 96: 24-31.
Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.

Publications

There are no Publications related to this item yet

Expositions

There are no Expositions related to this item yet

Record Information

Researcher-
Research Time-
Research Type-
Information Person-
RecorderΜαντζουράνη Άννα
Record Time-