Tο Λύκειον των Eλληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την Kαλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, πρωτοπόρο του φεμινιστικού κινήματος και του εθελοντισμού στην Eλλάδα. Aπό τη μικρή πρώτη ομάδα των επτά γυναικών που προσκάλεσε η Kαλλιρρόη Παρρέν στις 2 Δεκεμβρίου 1910 στο σπίτι της, και που αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα του Λυκείου των Ελληνίδων, μέχρι τα σημερινά 15.000 μέλη του σε όλη την Eλλάδα και το εξωτερικό, το Λύκειον των Ελληνίδων διαπνέεται πάντοτε από το ίδιο πνεύμα εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς. Σύμφωνα με το Kαταστατικό του, σκοποί του είναι “ο μεταξύ γυναικών των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών, σύνδεσμος προς εξυπηρέτησιν και προστασίαν αυτών και προς αναγέννησιν και διατήρησιν των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων …”. Eίχε προηγηθεί η μαχητική αρθρογραφία της Kαλλιρρόης Παρρέν στην “Eφημερίδα των Kυριών”, που χάραξε νέους δρόμους για τις γυναίκες μιλώντας πρώτη για τα δικαιώματά τους στην εργασία και την αξιοπρέπεια.

Σήμερα το Λύκειο των Eλληνίδων διατηρεί τη δυναμική του παρουσία, στηριζόμενο πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών του επιχειρώντας τη σύνδεση της μακρόχρονης εμπειρίας του στην κοινωνική δράση και στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την επιστημονική γνώση.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του λειτουργούν τα τμήματα Εθνικών Παραδόσεων και Λαογραφικού Αρχείου, Εθνικών Ενδυμασιών, Εθνικών Χορών, Προβλημάτων Γυναίκας και Παιδιού, Παραρτημάτων, Απόδημου Ελληνισμού, Φιλολογικό, Βιβλιοθήκης, Διεθνών Σχέσεων, Δημοσίων Σχέσεων, Εργαστηρίου Εθνικών Ενδυμασιών, Οικοτεχνίας, Μουσικό, Καλλιτεχνικό, Ρυθμικής, Ιστορικού Αρχείου, Περιβάλλοντος και η Επιτροπή Επιστημόνων για τα Γυναικεία Θέματα και την Ισότητα.

Παράλληλα πραγματοποιείται και η εκπαιδευτική δράση του Λυκείου των Ελληνίδων. Πάνω από 1.500 παιδιά, έφηβοι και ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν την ελληνική χορευτική παράδοση, αλλά και να διδαχθούν χορωδιακό τραγούδι, κρουστά, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική και ρυθμική γυμναστική, ενώ γυναίκες ομογενείς και μετανάστριες διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Εντείνοντας την προσπάθεια διεύρυνσης του επιστημονικού του ορίζοντα, το Λύκειον των Ελληνίδων έχει οργανώσει το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας με θέμα «Ο ελληνικός χορός στα σχολεία», ευρωπαϊκά προγράμματα για την κατάρτιση στη διδασκαλία του χορού και τη συντήρηση των παραδοσιακών ενδυμασιών, ενώ παράλληλα οργανώνει συναντήσεις με λαογραφικά, ενδυματολογικά και χορευτικά θέματα.

Την τελευταία εικοσαετία το Λύκειον των Ελληνίδων έχει προχωρήσει στην οργάνωση των συλλογών του.  Στο  τμήμα Ιστορικού Αρχείου εντάσσεται η συλλογή εγγράφων, μαρτυριών και κειμένων, στο φωτογραφικό αρχείο η συλλογή φωτογραφικού υλικού και στο δισκογραφικό αρχείο μία πλήρης σειρά δισκογραφικών εκδόσεων δημοτικής μουσικής. Στο Τμήμα Εθνικών Ενδυμασιών εντάσσεται μια από τις μεγαλύτερες συλλογές πιστών αντιγράφων παραδοσιακών φορεσιών, καθώς και η μουσειακή συλλογή αυθεντικών ενδυμασιών, που από το 1988 στεγάζεται στο «Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας». Η πολυμορφία και η ιδιαιτερότητα του ελληνικού ενδυματολογικού πλούτου προβλήθηκε στο παγκόσμιο κοινό τον Αύγουστο του 2004, όταν εκατοντάδες εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με τις παραδοσιακές φορεσιές του Λυκείου των Ελληνίδων πλαισίωσαν τις τελετές απονομής μεταλλίων.

Το ελληνικό παραδοσιακό ένδυμα προβάλλει και το Εργαστήριο Εθνικών Ενδυμασιών κατασκευάζοντας πιστά αντίγραφα φορεσιών από τη συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων, καθώς και το τμήμα Οικοτεχνίας, όπου κεντιούνται και υφαίνονται στον αργαλειό πολύτιμα χειροτεχνήματα.

Η εκδοτική δραστηριότητα του Λυκείου των Ελληνίδων επικεντρώνεται στην προβολή της ελληνικής παράδοσης. Εκδίδονται ετήσια θεματικά ημερολόγια με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ενδυματολογική συλλογή του, ψηφιακοί δίσκοι με πρωτότυπο μουσικό υλικό από επιτόπιες καταγραφές και τα πρακτικά των λαογραφικών συναντήσεων. Επίσης έχουν εκδοθεί: «Ιστορία του Λυκείου των Ελληνίδων», «Συνταγές και Συμβουλές από την Εφημερίδα των Κυριών» και το λεύκωμα «Παραδοσιακές Φορεσιές του Λυκείου των Ελληνίδων».

Tο πλούσιο ενδυματολογικό και μουσικοχορευτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί -και συνεχίζει να συγκεντρώνεται- δεν προορίζεται μόνον για μουσειακούς σκοπούς, μελέτη και διδασκαλία, αλλά ζωντανεύει στις εμφανίσεις της Xορευτικής Oμάδας σε εκδηλώσεις κύρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από τις απαρχές του Λυκείου των Ελληνίδων, όταν αυτό δημιουργούσε πρωτοπόρες παραστάσεις με θέματα από την ελληνική παράδοση, μέχρι σήμερα, που εμφανίζεται με επιτυχία στο διεθνές προσκήνιο.

Η καλλιτεχνική παρουσία του Λυκείου των Ελληνίδων ενισχύεται από τη δραστηριότητα του Μουσικού τμήματος, το οποίο οργανώνει μουσικοχορευτικές παραστάσεις και αφιερώματα με μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Οι σκοποί και οι δραστηριότητες του Λυκείου των Ελληνίδων έχουν διαδοθεί ευρύτατα. Σήμερα λειτουργούν 51 Παραρτήματα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και 18 Γραφεία σε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχει Ελληνισμός, που διαπνέονται από τις ίδιες ιδέες και εργάζονται για τους ίδιους σκοπούς.