Εκτύπωση

αμάνικο ζακέτο 13423

Αριθμός ταύτισης συνόλου13423
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- αμάνικο ζακέτο
Τυπολογίααστικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςαμάνικο ζακέτο
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,30 0,20--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Αμάνικο ζακέτο από μπλε τσόχα, φοδραρισμένο με μπεζ βαμβακερό ύφασμα, κατασκευασμένο από ράφτη. Καθώς το ζακέτο είναι διακοσμημένο με επίρραπτα στοιχεία και φοδραρισμένο, η κοπή του είναι δυσδιάκριτη. Μπροστά έχει κυκλική λαιμόκοψη, ρελιασμένη με καρό βαμβακερό ύφασμα (πιθανότατα μεταγενέστερη προσθήκη) και κατακόρυφο άνοιγμα μπροστά. Μία λωρίδα τσόχας, φοδραρισμένη με ριγωτή μεταξωτή στόφα, με ύψος λίγο μικρότερα από αυτό του ζακέτου, βρίσκεται εσωτερικά επίρραπτη σε κάθε πλευρά του ανοίγματος. Ο γύρος του ζακέτου φέρει γλωσσωτές απολήξεις. Το ζακέτο είναι διακοσμημένο με επίρραπτα στοιχεία σύμφωνα με την τερζήδικη τεχνική. Ολόγυρα είναι γαρνιρισμένο με πέντε σειρές καφέ μεταξωτό γαϊτάνι και πέντε χρυσό κορδόνι, εναλλάξ, που καθώς ακολουθούν το γύρο του ζακέτου σχηματίζουν κυματιστές γραμμές. Οι λωρίδες του μπροστινού ανοίγματος είναι γαρνιρισμένες με τρεις σειρές κορδόνι και δύο γαϊτάνι εναλλάξ. Είναι διακοσμημένες με δεκατέσσερα αμυγδαλόσχημα ανάγλυφα μεταλλικά στοιχεία η καθεμιά. Στο γύρω του αυχένα και στο κατακόρυφο μπροστινό άνοιγμα, παράλληλα με τις σειρές από γαϊτάνια, επίρραπτο χρυσό γαλόνι με ενυφασμένη κλαδόσχημη μπορντούρα. Μάλιστα, ανάμεσα στο γαλόνι και στα γαϊτάνια του μπροστινού ανοίγματος σφηνώνεται κυματοειδές κλαδί με ανθάκια. Το τμήμα της τσόχας του μπροστινού φύλλου που απομένει διακοσμείται μπορντούρα από σπειρομαίανδρους που πλαισιώνει σχεδόν κυκλική περιφέρεια με ανθικό μοτίβο στο κέντρο. Στα πλευρά με τη βοήθεια των γαϊτανιών σχηματίζονται τραπεζιόσχημα τμήματα που καλύπτονται πλήρως από το κορδόνι. Δίλοβο μοτίβο σχηματίζεται από την τομή σιγμοειδούς γραμμής, με σπείρες και θηλιές στις απολήξεις, με μια καμπυλόσχημη γραμμή που στην άνω απόληξη αναπτύσσεται τριγωνικά με θηλιές ενώ στην κάτω ρομβοειδώς. Η υπόλοιπη επιφάνεια τσόχας γεμίζεται πάλι με κορδόνια. Το πολυγωνικό τμήμα που απομένει στην πλάτη πλαισιώνεται από μπορντούρα με σπειρομαίανδρους. Από τον αυχένα ξεκινά ανάστροφο τρίγωνο με δακρυόσχημη απόληξη ενώ από τη βάση της πλάτης τρίγωνο, κατά πολύ μικρότερο από το πρώτο, με ελαφρώς κυρτά σκέλη.

Παρατηρήσεις

Σε πολύ καλή κατάσταση.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
γαϊτάνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
στόφαΑντικείμενο
τσόχαΑντικείμενο
κορδόνι χρυσόΔιάκοσμος αντικειμένου
μεταλλικά στοιχείαΔιάκοσμος αντικειμένου
γαλόνι χρυσόΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

ενυφασμένηΔιάκοσμος αντικειμένου
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο
χρυσοκέντηματερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
σχηματοποιημένος διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
19ος αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1978, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι Α΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης18/10/2007