Εκτύπωση

αμάνικος επενδύτης 1023/5,α

Αριθμός ταύτισης συνόλου1023/5,α
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- αμάνικος επενδύτης
Τυπολογίααστικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςαμάνικος επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου1023
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,70 0,27--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Γυναικείος, αμάνικος γιορτινός επενδύτης από μωβ βελούδο, το οποίο φαίνεται μόνο σε ελάχιστα σημεία. Ράβεται και διακοσμείται από ραφτάδες. Αποτελείται από το στενό πανωκόρμι και το κάτω μέρος που έχει λούκια. Το πλούσιο χρυσοκέντημα και το φοδράρισμα από ταρακλί, είδος ενυφασμένου ριγωτού μεταξωτού υφάσματος, καλύπτουν τις ραφές οπότε η κοπή του επενδύτη καθίσταται δυσδιάκριτη. Ο γύρος του επενδύτη, τόσο στον ποδόγυρο όσο και στο μπροστινό κατακόρυφο άνοιγμα, έχει γλωσσωτές απολήξεις. Είναι ολόγυρα γαρνιρισμένο με έξι σειρές γαϊτάνι διπλό από κίτρινη (μόνο για το εξωτερικό γαϊτάνι) ή κόκκινη μεταξωτή κλωστή και χρυσόνημα. Μάλιστα, ακολουθώντας τις γλωσσωτές απολήξεις, η ταινία με τα γαϊτάνια λαμβάνει μορφή σπειρομαίανδρου. Επιπλέον, το εξωτερικό γαϊτάνι συστρέφεται σχηματίζοντας θηλιές, καθώς ακολουθεί τις γλωσσωτές απολήξεις. Στην κυκλική λαιμόκοψη, τα χρυσογάιτανα σχηματίζουν όρθιο γιακαδάκι. Από τη βάση του ανοίγματος των χεριών ξεκινά μια νέα ομάδα γαϊτανιών, αρχικά κατακόρυφη και ύστερα οριζόντια τραπεζοειδώς, υπογραμμίζοντας τη βάση της πλάτης και καταλήγοντας τελικά διαγωνίως στο μπροστινό τμήμα του επενδύτη. Τα κεντρικά γαϊτάνια της ομάδας συμπλέκονται δημιουργώντας πλεξούδα. Παράλληλη διακόσμηση αποτελεί το φαρδύ χρυσό γαλόνι με την ενυφασμένη στο κέντρο φυτική μπορντούρα, που ακολουθεί το γαϊτάνι και καλύπτει τις ραφές. Γαλόνι υπάρχει και κάτω από την ομάδα γαϊτανιών που σχηματίζει σπειρομαίανδρο και αποκαλύπτεται μονάχα στο κέντρο κάθε σπείρας, όπου δημιουργείται κυκλικό πλαίσιο. Ο επενδύτης φέρει εξαιρετικά πλούσιο τερζήδικο κέντημα καμωμένο με κορδόνι χρυσό που συστρέφεται δημιουργώντας αμέτρητα ανάγλυφα ανθάκια. Αυτά διακοσμούν το πολύγωνο τμήμα βελούδου της πλάτης και των μπροστινών φύλλων που οριοθετούνται από το γαλόνι. Μάλιστα, στη γωνία των μπροστινών φύλλων, από ένα σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο, καμωμένο με τιρτίρι και πούλιες. Τα μέσα διακόσμησης του επενδύτη, σειρές από ανάγλυφα ανθάκια, ομάδες γαϊτανιών και γαλόνι, εναλλάσσονται ταινιόσχημα, κατακόρυφα στο πίσω μέρος του επενδύτη, κάτω από την πλάτη, και διαγώνια καθώς πηγαίνουμε προς το εμπρός μέρος του. Έτσι διακοσμείται και το παραμικρό κομμάτι του ενδύματος.

Παρατηρήσεις

Στο Μητρώο Εισαγωγής του Λ.τ.Ε. ταξινομείται ως “Ιωάννινα”. Σύμφωνα όμως με την ενδυματολόγο – σκηνογράφο Ιωάννα Παπαντωνίου πρόκειται πιθανότατα για επενδύτη της περιοχής των Τιράνων.

ΥΛΗ

γαϊτάνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
μετάξιΑντικείμενο
πούλιεςΔιάκοσμος αντικειμένου
τιρτίριΔιάκοσμος αντικειμένου
χρυσοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδόνι χρυσόΔιάκοσμος αντικειμένου
βελούδοΑντικείμενο
γαλόνι χρυσόΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

ενυφασμένηΔιάκοσμος αντικειμένου
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο
χρυσοκέντηματερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμος
φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΑλβανίαΤίρανα--

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΑλβανίαΤίρανα--

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκα19ος αι.

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Ζώρα, Π. 1981, Κεντήματα και κοσμήματα της ελληνικής φορεσιάς, Αθήνα, ΥΠ.ΠΟ - Μ.Ε.Λ.Τ.
Λαδά-Μινώτου, Μ. κ.ά. 1993, Ελληνικές φορεσιές, Αθήνα, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης10/9/2007