Εκτύπωση

αμάνικος επενδύτης 12775

Αριθμός ταύτισης συνόλου12775
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- αμάνικος επενδύτης
Τυπολογίαχωρικό, φορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςαμάνικος επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομαγκιουρντί
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,99 0,32--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Γκιουρντί, γυναικείος, αμάνικος, χειμερινός επενδύτης από μαύρο σκουτί της νεροτριβής. Φοριέται πάνω από τον κοντοσαγιά, στη θέση του σαγιά. Ράβεται από ειδικούς ραφτάδες και αποτελείται από ένα ίσιο, μπροστινό φύλλο, κομμένο σχεδόν κατακόρυφα στη μέση έτσι, ώστε να σχηματίζονται τα δύο μπροστάρια, το ίσιο φύλλο της πλάτης, κορμί, που φτάνει ως λίγο πάνω από τη μέση, και από δεκαέξι λαγκιόλια, λοξά φύλλα, που σχηματίζουν τις μπλέτες, πιέτες, στο πίσω μέρος του επενδύτη. Τα μπροστάρια ενώνονται με το κορμί με τη βοήθεια στενόμακρων τμημάτων. Στο στέρνο, το γκιουρντί έχει ελαφρώς ημικυκλικό άνοιγμα και κλείνει κάτω από το στήθος. Δεξιά, λίγο κάτω από τη μέση, υπάρχει τσέπη, μήκους 12εκ, από τσίτι, ρελιασμένη με καφέ βαμβακερό ύφασμα. Με το ίδιο ύφασμα είναι ρελιασμένο και το κατακόρυφο άνοιγμα, από τη μέση και κάτω. Τα υπόλοιπα ανοίγματα είναι ρελιασμένα με οινέρυθρο ρούχο (τσόχα). Το γκιουρντί έχει τερζήδικη διακόσμηση καμωμένη με ουτρές (μεταξωτά κορδόνια και μάλλινα γαϊτάνια) και κοσανίτσες (πλεχτά, δίχρωμα κορδόνια) βαμβακερές σε χρώματα πορτοκαλί, κυρίως, πράσινο, κόκκινο και μπλε, στο στέρνο, τον ποδόγυρο και το κορμί. Στο στέρνο, από μέσα προς τα έξω, συναντούμε ζέχια (ευθείες γραμμές), μπορντούρα με κλειδιά (σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο), ζέχια και τέλος ντουγαδάκια (τριγωνικό μοτίβο). Στον ποδόγυρο, από κάτω προς τα πάνω συναντούμε ζέχια, μπορντούρα με κλάρα (σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο), ζέχια, πυκνή καμαρωτή γραμμή με θηλίτσες, ζέχια και τέλος ντουγαδάκια. Ο γύρος του αυχένα είναι γαρνιρισμένος με ζέχια και πράσινο ρούχο. Στο κορμί, οι ουτρές ακολουθούν το γύρο του αυχένα και του ανοίγματος των χεριών καλύπτοντας σχεδόν όλη την επιφάνειά του, με εξαίρεση το κεντρικό παραλληλόγραμμο. Στη βάση έχει, από κάτω προς τα πάνω, ντουγαδάκια, ζέχια, μπορντούρα με κλάρα (σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο), πυκνή καμαρωτή γραμμή με θηλίτσες και πάλι ζέχια. Ακολουθούν διαδοχικά, σχεδόν παραλληλόγραμμα τμήματα από ταινιόσχημα θέματα: ζέχια, μπορντούρα με κλειδιά, πυκνή καμαρωτή γραμμή με θηλίτσες, ζέχια, μπορντούρα με κλάρα, ύστερα πάλι ζέχια και τέλος ντουγαδάκια. Στις παρυφές της σύνθεσης, δεξιά και αριστερά, από ένα στρογγυλό (ρόδακας), το οποίο τέμνει σε τεταρτημόρια η εναλλαγή χρωμάτων στις ουτρές. Το κεντρικό παραλληλόγραμμο διακοσμείται από μεγάλο, αστερόσχημο, σχηματοποιημένο μοτίβο.

Παρατηρήσεις

Σε πολύ καλή κατάσταση.

ΥΛΗ

γαϊτάνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδόνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
τσίτιΑντικείμενο
τσόχαΑντικείμενο
γαϊτάνι βαμβακερόΔιάκοσμος αντικειμένου
σκουτίΑντικείμενο

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντηματερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόνεροτριβήΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςζέχια, ντουγαδάκια, στρογγυλό
σχηματοποιημένος διάκοσμοςαστερόσχημο μοτίβο
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςκλάρα, κλειδί

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: 20ός αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΤρικάλωνΚαρδίτσας

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΤρικάλων

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαΚαραγκούνηδεςχειμώνας20ός αι.

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΠαπαντωνίου Ι.
Πρόσθετες πληροφορίεςΠαπαντωνίου Ι.
Χρονολογία απόκτησης2/12/1996

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Ρωμαίου-Καρασταμάτη, Ε. 1980, Η ποδιά της Καραγκούνας, Αθήνα, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Τσαγγαλάς, Κ. 1993, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία, ιδιαίτερα σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Αθήνα, Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΠαπαντωνίου Ι.
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης29/6/2007