Εκτύπωση

αμάνικος επενδύτης 12779

Αριθμός ταύτισης συνόλου12779
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- αμάνικος επενδύτης
Τυπολογίαχωρικό, φορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςαμάνικος επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομαγκιουρντί
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,97 0,30--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Γκιουρντί, γυναικείος, αμάνικος, χειμωνιάτικος επενδύτης από μπλε σκουτί της νεροτριβής. Φοριέται πάνω από τον κοντοσαγιά, στη θέση του σαγιά. Ράβεται από ειδικούς ραφτάδες και αποτελείται από ένα ίσιο, μπροστινό φύλλο, κομμένο σχεδόν κατακόρυφα στη μέση έτσι, ώστε να σχηματίζονται τα δύο μπροστάρια, από το ίσιο φύλλο της πλάτης, κορμί, που φτάνει ως λίγο πάνω από τη μέση, και από εικοσιτέσσερα λαγκιόλια, λοξά φύλλα, που σχηματίζουν τις μπλέτες, πιέτες, στο πίσω μέρος του επενδύτη. Το κατακόρυφο άνοιγμα είναι στο κάτω μέρος ρελιασμένο με βυσσινί βαμβακερό ύφασμα ενώ στο πάνω με μπλε ρούχο (τσόχα). Με το ίδιο ρούχο είναι ρελιασμένα το άνοιγμα των χεριών και ο γύρος του ποδόγυρου. Το γκιουρντί έχει τερζήδικη διακόσμηση, καμωμένη με ουτρές (μεταξωτά κορδόνια) και κοσανίτσες (πλεχτά, δίχρωμα κορδόνια) βαμβακερές σε χρώματα πορτοκαλί, κυρίως, πράσινο, κόκκινο και μπλε, στο στέρνο, τον ποδόγυρο και το κορμί. Στο στέρνο, από μέσα προς τα έξω, συναντούμε ζέχια (ευθείες γραμμές), μπορντούρα με κλειδιά (σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο), ζέχια και τέλος θηλιές που καταλήγουν σε καμάρες (κυματιστή γραμμή). Στον ποδόγυρο, από κάτω προς τα πάνω συναντούμε ζέχια, μπορντούρα με κλήμα (σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο), ζέχια και τέλος θηλιές που καταλήγουν σε καμάρες. Από πάνω υπάρχει επίρραπτη οριζόντια, βελούδινη (κατφένια) ταινία πράσινου χρώματος ανάμεσα σε πορτοκαλιές ουτρές. Ο γύρος του αυχένα είναι γαρνιρισμένος με ζέχια και πράσινο ρούχο. Στο κορμί, οι ουτρές ακολουθούν το γύρο του αυχένα και των χεριών καλύπτοντας σχεδόν όλη την επιφάνειά του, με εξαίρεση το κεντρικό παραλληλόγραμμο. Στη βάση έχει, από κάτω προς τα πάνω, θηλίτσες, ζέχια, μπορντούρα με δύο κλειδιά και πάλι ζέχια και θηλίτσες. Η υπόλοιπη σύνθεση έχει σχήμα “Π”, όπου από έξω προς τα μέσα συναντούμε ζέχια, μπορντούρα με κλειδιά, ζέχια, μπορντούρα με κλήμα (σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο), ύστερα πάλι ζέχια και τέλος θηλίτσες. Στις παρυφές της σύνθεσης, δεξιά και αριστερά, από ένα στρογγυλό (ρόδακας), τον οποίο κοσμούν τέσσερα δίλοβα μοτίβα με κοινό κέντρο. Το κεντρικό παραλληλόγραμμο διακοσμείται από μεγάλο, σχηματοποιημένο μοτίβο που προκύπτει από συμπλεκόμενα δίλοβα, κατακόρυφα μοτίβα.

Παρατηρήσεις

Οι ραφές κάτω από τις μασχάλες έως την αρχή των λαγκιολιών.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
κορδόνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
τσόχαΑντικείμενο
γαϊτάνι βαμβακερόΔιάκοσμος αντικειμένου
βελούδοΔιάκοσμος αντικειμένου
σκουτίΑντικείμενο

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντηματερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόνεροτριβήΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςζέχια, θηλιές, καμάρες, στρογγυλό
σχηματοποιημένος διάκοσμοςδίλοβα μοτίβα
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςκλειδί, κλήμα

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: 20ός αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΤρικάλωνΚαρδίτσας

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΤρικάλων

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαΚαραγκούνηδεςχειμώνας20ός αι.

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΠαπαντωνίου Ι.
Πρόσθετες πληροφορίεςΠαπαντωνίου Ι.
Χρονολογία απόκτησης2/12/1996

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Ρωμαίου-Καρασταμάτη, Ε. 1980, Η ποδιά της Καραγκούνας, Αθήνα, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Τσαγγαλάς, Κ. 1993, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία, ιδιαίτερα σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Αθήνα, Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΠαπαντωνίου Ι.
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης29/6/2007