Εκτύπωση

αμάνικος επενδύτης 12796

Αριθμός ταύτισης συνόλου12796
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- αμάνικος επενδύτης
Τυπολογίαφορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςαμάνικος επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομασεγκούνι
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,03---

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Λευκός, αμάνικος και μακρύς επενδύτης, ανοιχτός μπροστά, βασικό εξάρτημα της πωγωνίσιας φορεσιάς, που φοριέται πάνω από το πουκάμισο (ρουτί) και είναι κοντύτερος απ’ αυτό. Φτιαγμένος από ντόπια μαλλιά, υφασμένος, νεροτριβιασμένος και στολισμένος με άσπρα γαϊτάνια είναι σεγκούνι, ενώ φτιαγμένος από “καλύτερο”, αγοραστό ύφασμα, στολισμένο με μαύρα γαϊτάνια, και ίσως και αγοραστές, κόκκινες φούντες και κουμπιά είναι σαγιάκι. Το σαγιάκι φορούν οι νιόνυφες και όσες παντρεμένες γυναίκες δεν είναι μεγάλες σε ηλικία, ενώ σεγκούνι φοριέται από τις ανύπαντρες, τις ηλικιωμένες και τις χήρες ή τις πενθούσες, επειδή θεωρείται “σκέτο”, καθώς το άσπρο γαϊτάνι δεν φαίνεται. Τόσο το σεγκούνι όσο και το σαγιάκι έχουν το ίδιο κόψιμο, και τα δύο στολίζονται μπροστά με επίρραπτη, αγοραστή τσόχα (ρούχο) σε σκούρα χρώματα. Το σεγκούνι είναι φτιαγμένο από ένα πίσω φύλλο, τη “μάνα”, πλ. 22 εκ.περίπου, που κατεβαίνει, με το μισό της φάρδος, στις δυο μπροστινές πλευρές. Κάτω από τη μασχάλη και φθάνοντας ως τη μέση, συνδέεται με τριγωνικό, πλαϊνό κομμάτι υφάσματος με θηλιές από λευκό γαϊτάνι. Κάτω απ’ αυτή την κεντητή ένωση αρχίζει το λαγκιόλι, με περίπου κεντρικό άνοιγμα στο τελείωμά του ύψους 11εκ. Στην μύτη του ανοίγματος άσπρο γαϊτάνι σχηματίζει θηλιές. Στον άξονα του πίσω ανοίγματος χεριού και της κεντητής ένωσης, οι μύτες των λαγκιολιών έχουν “τσιμπηθεί” στο κέντρο τους και σε μήκος 13εκ., δημιουργώντας δυο δίπλες, τις κάχες, που στολίζονται με άσπρο γαϊτάνι. Το τριγωνικό κομμάτι πανιού κάτω από τη μασχάλη και, στην προέκτασή του, το λαγκιόλι, συνδέονται με στενό, πλαϊνό φύλλο πλάτους 10εκ. που φθάνει ως κάτω από τη μασχάλη, και είναι φτιαγμένο από δύο κομμάτια υφάσματος. Το λοξό μπροστινό φύλλο είναι αριστερά ενιαίο με την πίσω “μάνα” ενώ δεξιά ενώνεται μαζί της μπροστά, λίγο κάτω από τον ώμο. Έχει πλάτος στη βάση του 22εκ. και 12εκ. στη λαιμόκοψη. Σκούρο καφέ, επίρραπτο ρούχο στολίζει τον μικρό, όρθιο γιακά, και σχηματίζει δυο κατακόρυφες λωρίδες (πλ. 12εκ.), στρογγυλεμένες στο λαιμό, που πλαισιώνουν το άνοιγμα ως κάτω από τη μέση. Το ρούχο περιβάλλει καφέ γαϊτάνι με άκρες που, κάτω από το γιακά, κρέμονται ελεύθερες. Το υπόλοιπο μπροστινό άνοιγμα και τα ανοίγματα των χεριών, των λαγκιολιών, καθώς και οι πίσω κεντητές ενώσεις και ο γύρος του σεγκουνιού, έχουν το διάκοσμο με μάλλινο, λευκό γαϊτάνι, που δίνει στο σεγκούνι το όνομα ασπρογάιτανο. Δεξιά κι αριστερά στο μπροστινό άνοιγμα έχουν στερεωθεί εσωτερικά πέντε και τέσσερα μεταλλικά κουμπιά αντίστοιχα, με εγχάρακτο διάκοσμο. Για να μη χαλάσει η φόρμα του επενδύτη, οι γυναίκες όχι μόνο δεν κάθονταν επάνω του αλλά συχνά εφάρμοζαν το στράκωμα: “δρόσιζαν” τα ρούχα, τα δίπλωναν και τα έβαζαν κάτω από το στρώμα για να διατηρούνται οι τσακίσεις.

Παρατηρήσεις

Τα κουμπιά έχουν προστεθεί από το Λ.τ.Ε. για τις ανάγκες των παραστάσεών του και προτείνεται να αφαιρεθούν.

ΥΛΗ

γαϊτάνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου
μαλλίΑντικείμενο
τσόχαΔιάκοσμος αντικειμένου
κράμα μετάλλωνΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κεντητή ένωσηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόνεροτριβήΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΔιάκοσμος αντικειμένου
χυτήΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΉπειροςΙωαννίνωνΠωγώνι

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΉπειροςΙωαννίνωνΠωγώνι

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαανύπαντρηαρχές 20ού αι.
γυναίκαχήρααρχές 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Άντζακα-Βέη, Ε. 1966, "Η τοπική ενδυμασία του Πωγωνίου", Εθνογραφικά 10: 19-90, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Βακάλης, Θ. χ.χ., Τα Άνω Ραβένια και τα Δυτικότερα Ζαγοροχώρια. Ιστορία, Πολιτισμός, Θεσμοί, Λαογραφία, Μίλητος.
Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1978, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι Α΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης4/7/2007