Εκτύπωση

αμάνικος επενδύτης 14161

Αριθμός ταύτισης συνόλου14161
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- αμάνικος επενδύτης
Τυπολογίαχωρικό, φορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςαμάνικος επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομαγκιουρντί
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,11 0,31--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Γκιουρντί, γυναικείος, αμάνικος, χειμερινός επενδύτης από μαύρο σκουτί της νεροτριβής. Φοριέται από γυναίκες νέες και νιόπαντρες, πάνω από το σαγιά (φόρεμα), πριν το φλοκάτο (επενδύτης). Ράβεται από ράφτη και αποτελείται από τα εξής φύλλα: το μπροστινό, ίσιο φύλλο, κομμένο σχεδόν κατακόρυφα δημιουργεί τα μπροστάρια που ενώνονται με το φύλλο της πλάτης, κορμί, μέσω ενός λοξού φύλλου σε κάθε πλευρά. Στο πίσω μέρος, έντεκα λαγκιόλια δημιουργούν τις μπλέτες, πιέτες, του γκιουρντιού. Ο επενδύτης είναι ρελιασμένος με βυσσινί μεταξοβάμβακο ύφασμα, εκτός από τις κατακόρυφες ακμές των μπροσταριών από τη μέση και κάτω, όπου είναι ρελιασμένος με κόκκινο μεταξοβάμβακο, λεπτότερο ύφασμα. Τερζήδικη διακόσμηση, καμωμένη με πορτοκαλιές, πράσινες, κόκκινες και μπλε ουτράδες (κορδόνια μεταξωτά) φέρει στον ποδόγυρο, το στέρνο και το κορμί. Στο στέρνο, από μέσα προς τα έξω έχουμε μεταξωτή κοσανίτσα (πλεχτό, τρίχρωμο γαϊτάνι) και ζέχια (ευθείες γραμμές). Ανάμεσα σε ζέχια εγκλείεται το σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο κλειδί και η σχεδόν ημικυκλική σύνθεση ολοκλρώνεται με ντουγάδες, τριγωνικά μοτίβα. Στον ποδόγυρο, από πάνω προς τα κάτω έχουμε κουτρουλό κυνηγό (σπειρομαίανδρο) που καταλήγει στις γωνίες των μπροσταριών σε καμαρωτή γραμμή με θηλίτσες, ζέχια και κοσανίτσα. Στο κορμί η πλούσια διακόσμηση έχει σχήμα “Π”. Ύστερα από τα πρώτα ζέχια ακολουθούν θηλίτσες και πάλι ζέχια. Η κύρια ζώνη διακόσμησης έχει στην οριζόντια πλευρά σχεδόν τριγωνικά μοτίβα και στις κατακόρυφες κλειδιά. Στις παρυφές από ένας ρόδακας, μοτίβο που ονομάζεται στρογγυλό ή φεγγάρι. Η διακόσμηση επαναλαμβάνεται από την αρχή, μόνο που τώρα η ζώνη με τα κλειδιά είναι πιο στενή, Ακολουθούν ζέχια, θηλίτσες και τέλος ντουγάδες. Εσωτερικά από το “Π” μεγάλο σχηματοποιημένο μοτίβο καμωμένο με ουτρές. Επίρραπτες στη μέση μαύρες βαμβακερές κορδέλες για να κλείνει ο επενδύτης (πιθανόν μεταγενέστερη επέμβαση).

Παρατηρήσεις

Σε πολύ καλή κατάσταση.

ΥΛΗ

γαϊτάνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
μεταξοβάμβακοΑντικείμενο
κορδέλα βαμβακερήΑντικείμενο
σκουτίΑντικείμενο

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντηματερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόνεροτριβήΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςζέχια, ντουγάδες, στρογγυλό, θηλίτσες
σχηματοποιημένος διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςκλειδί

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: 20ός αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΤρικάλωνΚαρδίτσας

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΤρικάλων

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανέαΚαραγκούνηδεςχειμώνας20ός αι.

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Τσαγγαλάς, Κ. 1993, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία, ιδιαίτερα σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Αθήνα, Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης21/6/2007