Εκτύπωση

αμάνικος επενδύτης 2887/9

Αριθμός ταύτισης συνόλου2887/9
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- αμάνικος επενδύτης
Τυπολογίαφορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςαμάνικος επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομασαγιάς
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
- 0,29 0,75-

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Σαγιάς, αμάνικο λευκό πανωφόρι από σαμαροσκούτι (υφαντό ύφασμα νεροτριβιασμένο), γιορτινό εξάρτημα της κοριτσίστικης φορεσιάς της Αγίας Παρασκευής και γενικότερα των χωριών του κάμπου. Το ύφασμά του το ύφαιναν οι γυναίκες, την κοπή και τη ραφή αναλάμβαναν ειδικοί τεχνίτες ραφτάδες, οι τερζήδες. Αποτελείται από ένα μονοκόμματο ίσιο φύλλο στην πλάτη και από δύο άλλα που σχηματίζουν τα μπροστινά με ραφή στους ώμους. Σε κάθε πλάι από ένα λοξό φύλλο για να φαρδαίνει ο επενδύτης. Στο πλάι χαμηλά γίνεται αναδίπλωση του υφάσματος με ελαφρύ πιάσιμο εσωτερικά έτσι, ώστε εξωτερικά να δημιουργείται μια προεξοχή. Το σημείο αυτό στολίζεται με κοντά μάλλινα μαύρα κρόσια. Το πανωφόρι είναι κατακόρυφα ανοιχτό μπροστά, ρελιασμένο εσωτερικά μ’ ένα λεπτό ρέλι από κόκκινη τσόχα με οδοντωτή απόληξη και γαρνιρισμένο με κίτρινο φεστόνι και με μπιμπίλα σε μπλε και ζαχαρί χρώμα. Τα δύο μπροστινά φύλλα στο πάνω μέρος φέρουν επίρραπτη διακόσμηση που ξεκινά από τους ώμους με κοντά μαύρα κρόσια στερεωμένα με κίτρινες και κόκκινες μάλλινες κλωστές και γαρνιρισμένα στη βάση τους με ροζ και μωβ κορδέλα του μέτρου. Κάτω ακριβώς απ’ αυτά, μια στενόμακρη λουρίδα λευκού βαμβακερού υφάσματος ολοκέντητη με ρομβόσχημα μοτίβα των οποίων το περίγραμμα τονίζεται με τη χρήση χρυσοκλωστής. Το γέμισμά τους γίνεται με βελονιά γκομπλέν, με κόκκινες, μωβ, κίτρινες, πράσινες, μαύρες και ζαχαρί μάλλινες κλωστές. Η στενόμακρη λουρίδα πλαισιώνεται από λεπτές τσόχινες ταινίες επενδεδυμένες με μεταλλικά ελάσματα. Στη βάση της επίρραπτης διακόσμησης, δύο “πλάκες” από κομμάτια κόκκινης τσόχας πλάτους 11εκ. επενδεδυμένες με μεταλλικά ελάσματα που σχηματίζουν μικρά σταυρόσχημα μοτίβα. Στις τρεις πλευρές τους οι πλάκες γαρνίρονται με μεταλλικά ελάσματα και κοντά κίτρινα κρόσια. Οι ραφές ένωσης των πλαϊνών φύλλων με τα μπροστινά, στολίζονται με δίχρωμη διακοσμητική βελονιά. Στη βάση των μπροστινών φύλλων, στις δύο γωνίες, η διακόσμηση γίνεται με επίρραπτα ξομπλιαστά κομμάτια κόκκινης τσόχας γαρνιρισμένα στην εξωτερική τους πλευρά με τρεις λεπτές μπορντούρες, καμωμένες με κόκκινες και κίτρινες μάλλινες κλωστές. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στολίζονται τόσο το πάνω μέρος της πλάτης όσο και η βάση της. Οι ραφές ένωσης των πλαϊνών φύλλων με την πλάτη καλύπτονται και παράλληλα στολίζονται με τσόχινες ταινίες κεντημένες με πολύχρωμη διακοσμητική βελονιά. Οι ταινίες αυτές πλαισιώνονται από μονόχρωμες και πολύχρωμες μπορντούρες στα χρώματα που επικρατούν στο γενικό διάκοσμο και γαρνίρονται στη βάση τους με ροζέτες από κορδέλες του μέτρου. Στην κορυφή της κάθε ταινίας, ξομπλιαστά καμπυλόσχημα μοτίβα που στολίζονται με μεταλλικά ελάσματα και κοντά κίτρινα κρόσια. Στο δεξί πλαϊνό φύλλο, κατακόρυφο άνοιγμα (τσέπη) μήκους 14εκ. γαϊτανωμένο ολόγυρα και στολισμένο με κίτρινο φεστόνι.

Παρατηρήσεις

Φθορές στον επίρραπτο διάκοσμο.

ΥΛΗ

τσόχαΔιάκοσμος αντικειμένου
χρυσοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
μεταλλικό έλασμαΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
σαμαροσκούτιΑντικείμενο
κρόσι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαγκομπλένΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόνεροτριβήΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςρόμβοι
σχηματοποιημένος διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες, τερζήδες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΦλώριναςΑγία Παρασκευή, Νίκη, χωριά του κάμπου

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΦλώριναςΑγία Παρασκευή, Νίκη, χωριά του κάμπου

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
κορίτσιαρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
Αξία200 δρχ.
Χρονολογία απόκτησης5/1/1962

Βιβλιογραφία

Παπαντωνίου, Ι. 1974, "Οι φορεσιές Αλώνων και Ανταρτικού", Μακεδονική Ζωή 99: 36-40.
Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1978, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι Α΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαχά Νάντια
Χρόνος Τεκμηρίωσης30/7/2007