Εκτύπωση

φόρεμα 1112

Αριθμός ταύτισης συνόλου1112
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- φόρεμα
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςφόρεμα
Τοπικό ή άλλο όνομακαφτάνι
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,02 0,38--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Καφτάνι, χειριδωτό φόρεμα από ταρακλί, μεταξωτό, ριγωτό ύφασμα. Σύμφωνα με την Ιωάννα Παπαντωνίου “στη συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων υπάρχουν δύο σουφλιώτικα καφτάνια από ριγωτό ύφασμα, βαμμένα και φασμένα με την τεχνική “ταρακλί”, τεχνική που η Rene Boser πιστεύει ότι άνθιζε στη Θράκη και που κατόρθωσε να καταγράψει από γυναίκες πρόσφυγες από τις Σαράντα Εκκλησίες. Τα νεώτερα σουφλιώτικα καφτάνια διαφέρουν λίγο στην κοψιά.” (Παπαντωνίου, 1978: 12). Το καφτάνι αποτελείται από ένα μονοκόμματο, ίσιο φύλλο υφάσματος μπρος – πίσω, χωρίς ραφή στους ώμους, με λαιμόκοψη και κατακόρυφο άνοιγμα μπροστά. Στο τελευταίο, δεξιά και αριστερά, έχει προστεθεί από ένα τριγωνικό, λοξό, φύλλο (γάζα), που ξεκινά από το ύψος του στέρνου και φτάνει ως το τέλος του ενδύματος. Σε κάθε πλάι, από τη μέση και κάτω, υπάρχουν από δύο ακόμη τριγωνικά υφάσματα που σχηματίζουν από μία γάζα. Είναι τοποθετημένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε στη μέση να εξέχουν ελαφρώς για να δημιουργηθεί η τσάκιση. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια, μήκους 70εκ. και φάρδους 14εκ. στη μανικοκόλληση, που όμως φαρδαίνουν προς τα κάτω. Στα τελευταία 29εκ. έχουν κατακόρυφο άνοιγμα. Το καφτάνι είναι φοδραρισμένο, εκτός από τα μανίκια, με τσίτι στις αποχρώσεις του μωβ και ενισχυμένο εσωτερικά με βάτα, σύμφωνα με την τεχνική του matelasse. Τα μανίκια είναι φοδραρισμένα με χρυσοκίτρινη στόφα, ο κάμπος της οποίας διακοσμείται με ενυφασμένα λουλούδια με άνθη στις αποχρώσεις του ροζ – μωβ και πράσινα φύλλα. Τα μπροστινά φύλλα του καφτανιού και τα μανικέτια τα σκούμπωναν (ανασήκωναν). Το μπροστινό, κατακόρυφο άνοιγμα, από το λαιμό ως το ύψος της μέσης, καθώς και το άνοιγμα των μανικιών είναι διακοσμημένα ανάλογα. Τρεις σειρές μεταξωτό γαϊτάνι, σε χρώματα μαύρο, κίτρινο και βυσσινί, από τα οποία ξεκινά δαντέλα με γλωσσωτές απολήξεις, καμωμένη με αργυρόνημα. Επιπλέον, στο στέρνο, εσωτερικά από τα γαϊτάνια, υπάρχει επίρραπτη τρέσα χρυσή, τοποθετημένη κατακόρυφα. Στις τσακίσεις, τα πρώτα 5εκ. και τα τελευταία 5εκ. πριν από το κατακόρυφο άνοιγμα στο οποίο αυτές καταλήγουν, μήκους 10εκ., είναι διακοσμημένα με γαϊτάνι διπλό, από πορτοκαλί βαμβακερή κλωστή και χρυσόνημα, αλλά και με βυσσινί γαϊτάνια φλος που καταλήγουν σε φούντες. Με βυσσινί γαϊτάνια είναι διακοσμημένο και το κατακόρυφο άνοιγμα που ακολουθεί. Τέλος, στο πίσω φύλλο του ενδύματος, χαμηλά λίγο πριν το τέλος, υπάρχει ζώνη από οριζόντιες γραμμώσεις που δημιουργούνται με απλό “πέρασμα” κίτρινης μεταξωτής αλλά και χρυσής κλωστής μέσα από το ύφασμα.

Παρατηρήσεις

Ελαφριές φθορές στο ύφασμα.

ΥΛΗ

αργυρόνημαΔιάκοσμος αντικειμένου
γαϊτάνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
μετάξιΑντικείμενο
τσίτιΑντικείμενο
χρυσοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
τρέσα χρυσήΔιάκοσμος αντικειμένου
γαϊτάνι βαμβακερόΔιάκοσμος αντικειμένου
βάταΑντικείμενο
στόφα μεταξωτήΔιάκοσμος αντικειμένου
γαϊτάνι φλοςΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

"ματλασέ"Αντικείμενο
δαντέλαΔιάκοσμος αντικειμένου
ενυφασμένηΔιάκοσμος αντικειμένου
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςκατακόρυφες ρίγες
φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: τερζήδες

Χρόνος κατασκευής: τέλη 19ου αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘράκηΈβρουΣουφλί

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘράκηΈβρουΣουφλί

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανέανύφητέλη 19ου αι.νυφικό
γυναίκατέλη 19ου αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης22/8/2007