Εκτύπωση

φούστα 5117/19

Αριθμός ταύτισης συνόλου5117/19
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- φούστα
Τυπολογίαφορεσιά με φουστανέλα
Όνομα/Χαρακτηρισμόςφούστα
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου5116-5117
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,53 0,45--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Φούστα από κόκκινη τσόχα, που φορέθηκε πάνω από τη φουστανέλα, ως εξάρτημα των επίσημων ενδυμασιών. Παλαιότερα αποτελούσε τμήμα του ντουλαμά, ενός μονοκόμματου, αμάνικου επενδύτη πάνω από τον οποίο φορούσαν τη φέρμελη, μανικωτό ζακέτο. Η φούστα αυτή, που ανήκε στο βασιλιά Όθωνα, αποτελείται από δύο φαρδιά, παραλληλόγραμμα τμήματα στο πίσω μέρος και από δύο λοξά σε κάθε πλευρά του μπροστινού, κατακόρυφου ανοίγματος. Το τελείωμα των μπροστινών φύλλων είναι στρογγυλεμένο και στο σημείο ένωσης των λοξών φύλλων υπάρχει μικρό, κατακόρυφο άνοιγμα. Στη μέση έχει υπόλευκο βαμβακερό ζωνάκι από όπου ξεκινά η πλούσια σούρα του πίσω μέρους. Ο ποδόγυρος και τα κάτω τμήματα των μπροστινών φύλλων είναι φοδραρισμένα με γκριζογάλανο μεταξοβάμβακο ύφασμα ενώ τα άνω τμήματα των ίδιων φύλλων είναι φοδραρισμένα με μπλε και ανθρακί βαμβακερά υφάσματα. Εσωτερικά επίρραπτο στο ζωνάκι, υφαντό υπόλευκο, βαμβακερό ζωνάρι φάρδους όσο περίπου και το ζωνάκι. Στα πλάγια από ένα στενό, ορθογώνιο παραλληλόγραμμο άνοιγμα που οδηγεί σε τσέπη από το μεταξοβάμβακο ύφασμα. Η φούστα είναι διακοσμημένη με επίρραπτο χρυσοκέντημα από κορδόνια και γαϊτάνια, καμωμένο σύμφωνα με την τερζήδικη τεχνική. Ολόγυρα, εκτός από την άνω οριζόντια πλευρά, είναι γαρνιρισμένο με μπλε μεταξωτό γαϊτάνι και ύστερα τέσσερις σειρές γαϊτάνι χρυσό και ισάριθμες σειρές κορδόνι, εναλλάξ. Ομάδες γαϊτανιών περιβάλλουν τα πλαϊνά ανοίγματα μεταξύ των λοξών φύλλων και από κει ορθώνονται έως λίγο πάνω από τη μέση του ενδύματος σχηματίζοντας ένα ψηλό και στενό “Π” με μια σειρά από κατακόρυφους σπειρομαίανδρους από κορδόνι ανάμεσα. Η ίδια ομάδα γαϊτανιών περιβάλλει και τα παραλληλόγραμμα ανοίγματα στις τσέπες. Ανάμεσα στα γαϊτάνια του “Π” και του παραλληλόγραμμου υπάρχει στενό οριζόντιο μοτίβο με απολήξεις που συστρέφονται. Παράλληλα με τα γαϊτάνια, τη φούστα περιτρέχει μπορντούρα από διαδοχικά τριγωνικά, σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα με επίσης συστρεφόμενες απολήξεις. Στα κάτω, εσωτερικά άκρα των μπροστινών φύλλων η μπορντούρα αναπτύσσεται σε μεγάλη ρομβόσχημη σύνθεση που συνεχίζει σε σκαληνό τρίγωνο που δεσπόζει στο φύλλο, φτάνοντας ως το ζωνάκι της φούστας. Η σύνθεση αυτή απαρτίζεται από επιμέρους σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα που συμπλέκονται και επαναλαμβάνονται δημιουργώντας συνεχές μοτίβο. Με άξονα συμμετρίας την ομάδα γαϊτανιών μεταξύ των λοξών φύλλων, αναπτύσσονται διαγωνίως τέσσερα πολύ μικρότερα ρομβόσχημα, σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα. Τέλος, επίρραπτο στο μεταξοβάμβακο ύφασμα της τσέπης έτσι, ώστε να είναι εμφανές, ορθογώνιο παραλληλόγραμμο τμήμα τσόχας διακοσμημένο με κατακόρυφη μπορντούρα από σπειρομαίανδρους με θηλίτσα στην εξωτερική τους πλευρά.

Παρατηρήσεις

Μικρά ανοίγματα πρόχειρα στερεωμένα όχι όμως από ειδικό συντηρητή.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
γαϊτάνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
γαϊτάνι χρυσόΔιάκοσμος αντικειμένου
μεταξοβάμβακοΑντικείμενο
τσόχαΑντικείμενο
κορδόνι χρυσόΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
πτύχωσηΑντικείμενο
υφαντόΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο
χρυσοκέντηματερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςσπειρομαίανδροι, θηλιές, τρίγωνα
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: χρυσοραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: μέσα 19ου αι.

Πιθανή χρονολογία κατασκευής:

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΑττικήςΑθήνα

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΑττικήςΑθήνα

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
άντραςμέσα 19ου αι.γιορτινό1835-1862

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
Προκάτοχοςβασιλιάς Όθωνας
Χρονολογία απόκτησης1/2/1967

Βιβλιογραφία

Λαδά-Μινώτου, Μ. κ.ά. 1993, Ελληνικές φορεσιές, Αθήνα, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 2000, Η ελληνική ενδυμασία από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ού αιώνα, Αθήνα, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος - Καπόν.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης5/11/2007