Εκτύπωση

φουστάνι 1030/1,α

Αριθμός ταύτισης συνόλου1030/1,α
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- φουστάνι
Τυπολογία
Όνομα/Χαρακτηρισμόςφουστάνι
Τοπικό ή άλλο όνομαφουστάνι
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου1030
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,28 0,43--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Ποδήρες σατέν φουστάνι σε φούξια χρώμα, διακοσμημένο με χρυσοκλωστή και μαύρη μεταξωτή ουττουρά. Πρόκειται για βασικό εξάρτημα της γυναικείας βλάχικης φορεσιάς του Μετσόβου. Αποτελείται από τον εφαρμοστό μπούστο με βαθύ ωοειδές άνοιγμα και την πτυχωτή ψηλόταλη φούστα με κατακόρυφο άνοιγμα μπροστά, μήκους 24εκ., γαϊτανωμένο ολόγυρα με μαύρο μεταξωτό γαϊτάνι. Παλαιότερα η φούστα ήταν ανοιχτή μπροστά μέχρι κάτω. Η φούστα ενώνεται με τον μπούστο, με τη μέση ψηλά σχεδόν κάτω από το στήθος, σε ένα λανθάνον στυλ αμπίρ και φέρει στον ποδόγυρο κοφτό κέντημα με βελούδο, γνωστό ως κατουφεδάκι. Το ωοειδές άνοιγμα του μπούστου είναι γαρνιρισμένο με δυο σειρές γαϊτάνι και με μικρές συνεχόμενες θηλιές από μαύρη ουτρά και χρυσοκλωστή. Μία διπλή κεντητή ταινία με καμπυλόσχημα μοτίβα που φέρουν θηλιές στο πάνω και κάτω μέρος τους διακοσμεί το άνοιγμα του μπούστου, τους ώμους και τη βάση των μανικιών. Επιπλέον διακόσμηση στους ώμους γίνεται με δυο σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα, δουλεμένα με χρυσοκλωστή και μαύρη μεταξοκλωστή. Στην πλάτη η βασική κεντητή ταινία αναπτύσσεται σε σχήμα “U”, με απλοποιημένη βάση. (Εδώ η βάση της διακόσμησης έχει καλυφθεί από επίρραπτο τμήμα υφάσματος, μεταγενέστερη επέμβαση, με σκοπό να καλύψει τη μεγάλη φθορά του αρχικού υφάσματος και της διακόσμησής του). Το σημείο ένωσης της φούστας με τον μπούστο τονίζεται με δυο σειρές γαϊτάνι, σαν και αυτό που γαρνίρει το ωοειδές άνοιγμα του κορσάζ. Τα μακριά μανίκια, ανοιχτά στο κάτω τμήμα τους, έχουν τραπεζιόσχημη απόληξη, που ονομάζεται σεράι καπάκι. Το περίγραμμά τους γαρνίρεται με συνεχόμενες θηλιές και δύο σειρές γαϊτάνι. Η διακόσμηση που συναντούμε στους ώμους και στην πλάτη επαναλαμβάνεται και στο κάτω μέρος των μανικιών. Στο κέντρο της απόληξης (καπάκι) κυριαρχεί ένα σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο. Στον ποδόγυρο του φουστανιού η διακόσμηση γίνεται με το κατουφεδάκι, μια ζώνη 22εκ. που αποτελεί ένα διακοσμητικό τύπο “κοφτού κεντήματος”, με μοτίβα πιθανόν αντιγραμμένα από τα μεταξωτά υφάσματα της ακμής της οθωμανικής και δυτικής υφαντουργίας του 15ου-16ου αιώνα. Το φουστάνι είναι φοδραρισμένο με δύο διαφορετικά κομμάτια βαμβακερού υφάσματος.

Παρατηρήσεις

Εξαιρετικά φθαρμένο. Χρήζει άμεσης συντήρησης. Σε σημεία μεγάλης φθοράς μεταγενέστερες επεμβάσεις με χρήση νεότερου τύπου σατέν υφάσματος σε άλλη απόχρωση.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
γαϊτάνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
μεταξοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
σατένΑντικείμενο
χρυσοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βελούδοΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντηματερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςζιγκ-ζαγκ, θηλιές
σχηματοποιημένος διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΉπειροςΙωαννίνωνΜέτσοβο

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΉπειροςΙωαννίνωνΜέτσοβο

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκααρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Steen, C. van 2006, Με στημόνι και υφάδι, Υφαντά και φορεσιές από το Μέτσοβο, Καπόν.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαχά Νάντια
Χρόνος Τεκμηρίωσης11/9/2007