Εκτύπωση

φουστάνι 14108

Αριθμός ταύτισης συνόλου14108
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- φουστάνι
Τυπολογίαχωρικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςφουστάνι
Τοπικό ή άλλο όνοματσούκνα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,09 0,38--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Τσούκνα, αμάνικο γυναικείο φουστάνι της ηλικιωμένης, μάλλινο, υφαντό στον αργαλειό από τις ίδιες τις γυναίκες με τεχνική ‘πουλ’το. Αρχικά γίνεται το ράψιμο της τσούκνας, ύστερα η βαφή με μαύρο χρώμα από το μπογιατζή και μετά τη “ρίχνουν” στο ντουλάπι ή ντρίστα (νεροτριβή). Τέλος γίνεται, το σούφρωμα (πτύχωση) και η διακόσμηση. Η τσούκνα αποτελείται από ένα μονοκόμματο τμήμα υφάσματος μπρος – πίσω, χωρίς ραφή στους ώμους, που λέγεται μάνα. Η συγκεκριμένη βέβαια έχει δύο πρόσθετα (μεταγενέστερα) κομμάτια υφάσματος στις τιράντες, τσόντες, για να αυξηθεί το ύψος της. Σε κάθε πλάι, δύο λοξά κομμάτια ύφασμα, τα βαγκιόλια, που σχηματίζουν τα μεγάλα ανοίγματα των χεριών και δίνουν φάρδος στο ένδυμα. Το κυκλικό άνοιγμα του λαιμού καταλήγει σε μικρό άνοιγμα στο στήθος, τύπου “V”, τη λιμαριά. Κέντημα έχει η τσούκνα στον κόρφο και στον ποδόγυρο. Ο κόρφος είναι πλούσια κεντημένος με σταυροβελονιά μονή. Από σκούρα μεταξωτά νήματα σε χρώματα βυσσινί, πράσινο, ροζ, μπλε, μαύρο και κίτρινο σχηματίζονται τρία τετράγωνα, ένα κάτω από τη λιμαριά και δύο εκατέρωθεν αυτής, η σύνθεση των οποίων δίνει ένα μεγάλο, ολοκέντητο παραλληλόγραμμο. Τα μοτίβα που το αποτελούν είναι γεωμετρικά, κυρίως ρομβοειδή, αλλά και σχηματοποιημένα. Επίσης δυο μικρά πουλιά, αντιμέτωπα, διακρίνονται στα άνω άκρα του κεντρικού τετραγώνου. Το παραλληλόγραμμο είναι ολόγυρα (εκτός από την κάτω οριζόντια πλευρά του) γαρνιρισμένο με επίρραπτο, πιθανώς γαλάζιο (αλλά αποχρωματισμένο), βαμβακερό γαϊτάνι που σχηματίζει τεθλασμένη γραμμή, δίνοντας την εντύπωση αγοραστού σειρητιού. Επιπλέον, η λιμαριά είναι ρελιασμένη με μεταξωτές κλωστές στα ίδια χρώματα. Η διακόσμηση του ποδόγυρου ξεκινώντας από κάτω: αρχικά το τσιαπραζάκ(ι), μια οριζόντια σειρά από λευκό βαμβακερό γαϊτάνι. Ύστερα τα σκουλ’κάκια, μια σειρά μικρά, σχηματοποιημένα μοτίβα από λευκή, βαμβακερή κλωστή. Τέλος, το τσιμπουράκ(ι), μια σειρά οριζόντιες, στενές ταινίες από λευκή βαμβακερή κλωστή και χρωματιστές μεταξοκλωστές που εναλλάσσονται σχηματίζοντας παραλληλόγραμμα, καμωμένα σταυροβελονιά μονή. Η φορεσιά της ηλικιωμένης λέγεται και ‘ουβαλ’νά (βουβαλινά) πιθανώς από το μαύρο χρώμα της τσούκνας.

Παρατηρήσεις

Μικρό ξήλωμμα στο δεξί άνοιγμα του χεριού και μεγαλύτερο άνοιγμα στο αριστερό βαγκιόλι, πρόχειρα μπαλωμένο, όχι όμως από ειδικό συντηρητή.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
μαλλίΑντικείμενο
μεταξοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
γαϊτάνι βαμβακερόΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά μονήΔιάκοσμος αντικειμένου
πτύχωσηΑντικείμενο
υφαντόαπολυτόΑντικείμενο
υφαντόνεροτριβή, ντουλάπιαΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςτετράγωνα, παραλληλόγραμμα, τεθλασμένες και ευθείες γραμμές, ρομβοειδή μοτίβα
ζωομορφικός διάκοσμοςπουλάκια
σχηματοποιημένος διάκοσμοςσκουλ'κάκια

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες, μπογιατζής

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαηλικιωμένηπρόσφυγεςαρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Λαδά-Μινώτου, Μ. κ.ά. 1993, Ελληνικές φορεσιές, Αθήνα, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.
Μελίδου-Κεφαλά, Ν. 2002, "Παραδοσιακές ενδυμασίες της Θράκης" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Πραντσίδη, Β. & Γ. 2000, "Οι παραδοσιακές φορεσιές από το Καβακλί της Ανατολικής Ρουμελίας (Βόρειας Θράκης)", Ενδυματολογικά 1: 146-162, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης23/05/2007