Εκτύπωση

φουστάνι 14152

Αριθμός ταύτισης συνόλου14152
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- φουστάνι
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςφουστάνι
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,00---

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Φουστάνι με πολύπτυχη φούστα από τα Μεγάλα Καλύβια που, όπως και η Αγία Κυριακή, διαφοροποιούνται από τον υπόλοιπο νομό Τρικάλων και την περιοχή της Καρδίτσας. Τα φουστάνια τα φορούσαν παλιότερα ανύπαντρα κορίτσια, πριν μπουν σε ηλικία γάμου και βάλουν τους σαγιάδες (“τα καραγκούνικα”). Ανήκουν στο νεώτερο τύπο της φορεσιάς και συνδυάσθηκαν με τις μεταξωτές ποδιές και τις νεότερες τραχηλιές. Ο κορμός του φουστανιού είναι φτιαγμένος από μαύρο βαμβακερό πανί διακοσμημένο με τα πολύχρωμα γαζιά του καρελίσιου κεντήματος, και έχει επένδυση από υπόλευκο βαμβακερό πανί. Όλα του τα ανοίγματα είναι ρελιασμένα με γκρενά τσίτι με σχηματοποιημένα ανθάκια. Ο κορμός είναι φτιαγμένος από τρία κομμάτια πανιού που ενώνονται κάτω από το άνοιγμα των χεριών και στους ώμους. Το τριγωνικό άνοιγμα αναδεικνύεται και με πολύχρωμα γαζιά που γεμίζουν την “τιράντα” και στη συνέχεια διασπώνται. Ένα απ’ αυτά λοξεύει παρακολουθώντας το μπροστινό άνοιγμα. Τα υπόλοιπα συνεχίζουν κατακόρυφα κι αφού σχηματίσουν μικρό εσωτερικό άνοιγμα ακολουθούν το κάτω άνοιγμα του χεριού. Επιστρέφουν στην άλλη πλευρά, αφού φτιάξουν μια οριζόντια μπορντούρα για τον διάκοσμο της πλάτης. Στο ενδιάμεσο τριγωνικό διάχωρο, λοξός βλαστός με τέσσερα λογχοειδή φύλλα ξεχωρίζει με το καταπράσινο γαζί του από τα γαλάζια, βυσσινί, κίτρινα, πράσινα και βερυκοκί γαζιά που τον πλαισιώνουν. Στην πλάτη, δυο κατακόρυφες ταινίες από πολύχρωμα γαζιά διασταυρώνονται με την οριζόντια μπορντούρα ορίζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα τοποθετηθεί ψηλά, κάτω από τη λαιμόκοψη, στενόμακρο κομμάτι από πολύχρωμο τσίτι με μικρά “μπαλόνια” σε χρώμα κόκκινο, θαλασσί και ανοιχτοπράσινο. Το τσίτι περιβάλλεται στις τρεις πλευρές του από ανοιχτοπράσινη κορδέλα. Καθώς δεν είναι επίρραπτο, από κάτω του διακρίνονται οι δυο ραφές από το κόψιμο του πανιού. Στις γωνίες που σχηματίζονται πίσω από το άνοιγμα των χεριών, ανοίγουν σαν πυροτέχνημα πολύχρωμα λογχοειδή φύλλα. Η φούστα, με χαρακτηριστικά έντονο λουλακί χρώμα, είναι φτιαγμένη από ένα κομμάτι πανιού, πτυχωμένο σε 33 πιέτες (μπλέτες). Τα πρώτα έξι εκατοστά τους κρύβονται στο εσωτερικό του σαγιά και οι άκρες τους είναι γαζωμένες πάνω στον κορμό, στις μύτες του, και σε ύψος 7εκ. Ο ποδόγυρος έχει επίρραπτο διάκοσμο σχεδόν 10εκ. και ρέλιασμα από το ίδιο τσίτι όπως και ο κορμός. Δυο μαύρες λεπτές σατέν κορδέλες πλαισιώνουν μια καφετιά, πάνω από φαρδιά ταινία μαύρου πανιού στολισμένη στα άκρα της με πολύχρωμα οριζόντια γαζιά. Εσωτερικά στον ποδόγυρο, κάποιες πιέτες είναι ακόμη ενωμένες με λευκή κλωστή.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
τσίτιΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδέλα σατένΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

βαφήλουλάκιασμαΑντικείμενο
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαγαζίΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςβλαστοί, φύλλα

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΤρικάλωνΜεγάλα Καλύβια (;)

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΤρικάλωνΜεγάλα Καλύβια (;)

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαΚαραγκούνηδεςαρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
ΣυλλέκτηςΓκούτης Γ.
Πρόσθετες πληροφορίεςΓκούτης Γ.

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Ρωμαίου-Καρασταμάτη, Ε. 1980, Η ποδιά της Καραγκούνας, Αθήνα, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Τσαγγαλάς, Κ. 1982, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Γιάννενα.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΓκούτης Γ.
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης25/6/2007