Εκτύπωση

φουστάνι 14153

Αριθμός ταύτισης συνόλου14153
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- φουστάνι
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςφουστάνι
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,94---

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Φουστάνι με πολύπτυχη φούστα από τα Μεγάλα Καλύβια που, όπως και η Αγία Κυριακή, διαφοροποιούνται από τον υπόλοιπο νομό Τρικάλων και την περιοχή της Καρδίτσας. Τα φουστάνια τα φορούσαν παλιότερα ανύπαντρα κορίτσια, πριν μπουν σε ηλικία γάμου και βάλουν τους σαγιάδες (“τα καραγκούνικα”). Ανήκουν στο νεώτερο τύπο της φορεσιάς και συνδυάσθηκαν με τις μεταξωτές ποδιές και τις νεότερες τραχηλιές. Το φουστάνι έχει στον κορμό χοντρό πράσινο βαμβακερό πανί του αργαλειού, που σηκώνει το βάρος της φούστας στα κρυφά, καθώς καλύπτεται από λεπτό μαύρο βαμβακερό πανί. Όλα τα ανοίγματα του κορμού είναι ρελιασμένα με κόκκινη φανέλα με μικρά λευκά ανθάκια και ρόμβους. Ο κύριος διάκοσμος όμως επαφίεται στο καρελίσιο κέντημα με τις σειρές από πολύχρωμα γαζιά, πότε ευθύγραμμα και πότε σε ζιγκ-ζαγκ, που ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας δαντελωτές ταινίες 3εκ. περίπου. Μία απ’ αυτές περιτρέχει το μπροστινό άνοιγμα και ενώνεται σχηματίζοντας γωνίες με άλλην, οριζόντια, που περιτρέχει όλο τον κορμό δυο δάχτυλα ψηλότερα από το τελείωμά του. Η οριζόντια αυτή ταινία αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται ο διάκοσμος της πλάτης. Στο κέντρο της, κάτω από τη λαιμόκοψη και ανάμεσα σε κατακόρυφα γαζιά που φτιάχνουν δαντέλα πλάτους 5εκ., ορθώνεται μακρόστενο κομμάτι μάλλινου πανιού σε έντονο πράσινο χρώμα. Το πανί περιβάλλεται επάνω από λεπτή μαύρη λωρίδα και, στις τρεις άλλες πλευρές, από διπλή κορδέλα με ζιγκ-ζαγκ, μια κίτρινη και μια κανελί. Το πίσω άνοιγμα του χεριού στολίζεται με διπλή σειρά ζιγκ-ζαγκ και δυο άλλες, διαπλεκόμενες. Στις γωνίες που σχηματίζονται, προβάλλει από ένας λοξός μίσχος με έξι λογχοειδή φύλλα. Η φούστα, με χαρακτηριστικά έντονο λουλακί χρώμα, είναι φτιαγμένη από ένα κομμάτι πανιού, πτυχωμένο σε 33 πιέτες (μπλέτες). Τα πρώτα εννέα εκατοστά τους κρύβονται στο εσωτερικό του φουστανιού, στερεωμένα με διπλό γαζί με τον κορμό και γαζωμένα μεταξύ τους στο ελεύθερο άκρο τους. Ο ποδόγυρος έχει επίρραπτο διάκοσμο 11εκ. που αρχίζει με τρεις λεπτές κορδέλες, δύο μαύρες και μια κανελί ανοιχτή ανάμεσά τους. Σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, αφήνουν να φαίνεται το πανί του φουστανιού που εδώ έχει ανοιχτό λουλακί χρώμα. Ακολουθεί η φαρδιά ταινία από βυσσινί φανέλα με γαλάζια και κίτρινα ανθάκια. Αμέσως μετά έρχεται λωρίδα μαύρου πανιού με πολύχρωμα γαζιά που τελειώνει με γαλάζια κορδέλα ζιγκ-ζαγκ. Το ρέλιασμα έχει γίνει με τσίτι κόκκινο με λεπτά λευκά μοτίβα. Οι πιέτες είναι ενωμένες με κλωστή εσωτερικά, ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν ίχνη από βελονιές ολόγυρα κάτω από τον κορμό.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
μαλλίΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδέλα σατένΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδέλα βαμβακερήΔιάκοσμος αντικειμένου
φανέλαΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

βαφήλουλάκιασμαΑντικείμενο
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαγαζίΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
φυτικός διάκοσμοςλουλούδια

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΤρικάλωνΜεγάλα Καλύβια (;)

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΤρικάλωνΜεγάλα Καλύβια (;)

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαΚαραγκούνηδεςαρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
ΣυλλέκτηςΓκούτης Γ.
Πρόσθετες πληροφορίεςΓκούτης Γ.

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Ρωμαίου-Καρασταμάτη, Ε. 1980, Η ποδιά της Καραγκούνας, Αθήνα, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Τσαγγαλάς, Κ. 1982, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Γιάννενα.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΓκούτης Γ.
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης25/6/2007