Εκτύπωση

φουστάνι 14315

Αριθμός ταύτισης συνόλου14315
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- φουστάνι
Τυπολογίαχωρικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςφουστάνι
Τοπικό ή άλλο όνομαβλάσκα χαλατζά
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,02 0,40--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Βλάσκα χαλατζά, μάλλινο υφαντό, μανικωτό, γιορτινό φουστάνι. Αποτελείται από ένα μονοκόμματο φύλλο υφάσματος μπρος – πίσω, χωρίς ραφή στους ώμους, από ένα λοξό φύλλο δεξιά και αριστερά, μπρος και πίσω και τέλος από ένα επίσης λοξό φύλλο, μεγαλύτερο αυτή τη φορά, σε κάθε πλάι. Τα λοξά φύλλα φτάνουν ως τη μέση και από πάνω, ως τη μασχάλη, υπάρχει ορθογώνιο παραλληλόγραμμο τμήμα υφάσματος, διαφορετικού από το κυρίως ύφασμα. Η κυκλική λαιμόκοψη του ενδύματος καταλήγει σε βαθύ, κατακόρυφο άνοιγμα, ύψους 44εκ. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια, μήκους 49εκ. και πλάτους 15εκ. Τον οινέρυθρο κάμπο του υφαντού διακόπτουν κατακόρυφες, λεπτές, λευκές, ενυφασμένες ρίγες. Το υφαντό των παραλληλογράμμων κάτω από τις μασχάλες είναι επίσης βυσσινί με ενυφασμένες ταινίες μαύρες, με δύο λευκές ρίγες. Το στέρνο καλύπτεται από επίρραπτη τραχηλιά, πάζουφκα, συνήθως κόκκινη για τις νυφικές και γιορτινές χαλατζές. Πρόκειται για δύο ορθογώνια παραλληλόγραμμα τμήματα πράσινου μάλλινου υφάσματος, ύψους 35εκ. και πλάτους 9εκ. έκαστο, τοποθετημένα εκατέρωθεν του κατακόρυφου ανοίγματος. Ίδιο ύφασμα καλύπτει και τα μανίκια. Η χαλατζά είναι αφοδράριστη. Η λαιμόκοψη είναι ρελιασμένη με λωρίδα από καρό υφαντό, δημιουργώντας γιακαδάκι. Τα μανίκια είναι ρελιασμένα με βυσσινί βελούδο με τραπεζιόσχημη κοπή. Είναι γαρνιρισμένα με σειρήτια του εμπορίου, τρεις σειρές, σε χρώματα πράσινο, γαλάζιο – ροδί – λευκό και πορτοκαλέρυθρο. Ανάλογα είναι διακοσμημένο και το κατακόρυφο, μπροστινό άνοιγμα. Αρχικά έχουμε τρεις σειρές γαϊτάνι, σε χρώματα κόκκινο, κίτρινο και μπλε, και ύστερα ακολουθεί ουντίτσα, βελονιά στερέωσης που μοιάζει με τρύπωμα, καμωμένη με πράσινη μάλλινη κλωστή, για να στερεωθεί το μαλλί. Τέλος, υπάρχει πορτοκαλέρυθρο σειρήτι. Ο γύρος του ποδόγυρου έχει στρίφωμα στερεωμένο με ουντίτσα, καμωμένη με κίτρινη μάλλινη κλωστή, δύο σειρές, οι οποίες όμως διακόπτονται στο μπροστινό κεντρικό τμήμα. Στο πίσω μέρος, ανάμεσα στις ουντίτσες, φέρει κεντητά μοτίβα “Χ” , καμωμένα με διπλή σταυροβελονιά. Ακολουθεί πράσινη τεθλασμένη γραμμή και τα τρίγωνα εκατέρωθεν αυτής διακοσμούνται με μοτίβο “Λ” κανονικά και ανάστροφα. Η τεθλασμένη γραμμή διακόπτεται στα σημεία ένωσης του κεντρικού φύλλου με τις πίσω λόξες, όπου υπάρχουν ισοσκελή τρίγωνα με δύο μοτίβα “Χ” στη βάση, εκατέρωθεν της ραφής. Τα χρώματα του κεντήματος είναι πράσινο, μπλε, φούξια, λευκό και κίτρινο. Οριζόντια τοποθετημένη πάνω από το κέντημα, επίρραπτη τρέσα του μέτρου, διακοσμημένη με πράσινη κλαδόσχημη μπορντούρα με άνθη στους τόνους του μπλε σε κόκκινο κάμπο.

Παρατηρήσεις

Σε αρκετά καλή κατάσταση. Εξαίρεση αποτελεί εντοπισμένος αποχρωματισμός στα γαϊτάνια του κατακόρυφου ανοίγματος αριστερή πλευρά, πιθανότατα από οξύ.

ΥΛΗ

γαϊτάνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου
μαλλίΑντικείμενο
μαλλίΔιάκοσμος αντικειμένου
βελούδοΔιάκοσμος αντικειμένου
σειρήτιΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
τρέσαΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

ενυφασμένηΔιάκοσμος αντικειμένου
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαουντίτσαΑντικείμενο
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςκατακόρυφες ρίγες, τεθλασμένη γραμμή, μοτίβα "Χ", "Λ"
φυτικός διάκοσμοςκλαδόσχημη μπορντούρα με φύλλα και λουλούδια

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΣερρώνΟρεινή

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΣερρώνΟρεινή

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκααρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Λαδά-Μινώτου, Μ. κ.ά. 1993, Ελληνικές φορεσιές, Αθήνα, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.
Παπαντωνίου, Ι. 1981-1982, "Οι φορεσιές της Ορεινής Σερρών", Εθνογραφικά 3: 41-68, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα
Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 2000, Η ελληνική ενδυμασία από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ού αιώνα, Αθήνα, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος - Καπόν.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης9/8/2007