Εκτύπωση

φουστάνι 5868/16

Αριθμός ταύτισης συνόλου5868/16
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- φουστάνι
Τυπολογίαχωρικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςφουστάνι
Τοπικό ή άλλο όνοματσούκνα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,08 0,45--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Τσούκνα της ηλικιωμένης, γυναικείο, αμάνικο, μάλλινο φουστάνι μαύρου χρώματος. Υφαίνεται από τις ίδιες τις γυναίκες στον αργαλειό και βάφεται από έμπειρες γυναίκες με μαύρη μπογιά. Αποτελείται από ένα φύλλο υφάσματος μπρος – πίσω, τη μάνα, χωρίς ραφή στους ώμους, και από δύο τριγωνικά σε κάθε πλάι, τα λαγκιόλια. Τα τελευταία ενώνονται με τη μάνα με βελονιά γαζί και μεταξύ τους με πατητή βελονιά. Ύστερα γίνονται τα ανοίγματα, τετράγωνο του λαιμού και βαθιά, λοξά των χεριών, καβαδούρες, που τελικά αφήνουν δύο στενές κατακόρυφες λωρίδες υφάσματος ως τιράντες. Στο ύψος του στήθους ανοίγονται δύο κατακόρυφες οπές, οι κορφουλήθρες ή βυζουλήθρες, και κάτω από αυτές συνήθως υπάρχει οριζόντια πιέτα, η πόστα. Ακολούθως, γίνεται το μπουχάσωμα, ρέλιασμα, των τελειωμάτων με κόκκινο, βαμβακερό, αγοραστό πανί και ύστερα το κέντημα με κύριο χαρακτηριστικό το ελαφρά κλωσμένο βαμβάκι και ένα ειδικό είδος βελονιάς, την απολυτή. Τέλος, τοποθετούνται τα πανάδια ή μασκαλίδια, πρόσθετα κομμάτια υφάσματος, από τσίτι διακοσμημένο με φυτικά μοτίβα σε κόκκινο κάμπο. Οι κορφουλήθρες και το άνοιγμα του λαιμού είναι γαρνιρισμένα με πορτοκαλί μάλλινο γαϊτάνι και σειρήτι γαλάζιο και λευκό. Η λιτή διακόσμηση του κόρφου έχει γίνει με χρωματιστά μάλλινα νήματα και μουλινέδες αλλά και λευκό, ελαφρά κλωσμένο βαμβάκι. Δύο κατακόρυφες ταινίες, μαύρες με λευκό πλαίσιο, ενώνουν τις καβαδούρες με τις κορφουλήθρες. Ανάμεσά τους, κάτω από το άνοιγμα του λαιμού, δύο λευκά τρίγωνα και από κάτω ένα μεγαλύτερο, ανάστροφο, ολοκέντητο. Η διακόσμηση της πλάτης είναι εξίσου λιτή. Τρεις ταινίες ορίζουν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με την ευθεία της λαιμόκοψης. Οι κατακόρυφες στο κέντρο έχουν μαύρο κέντημα. Τεθλασμένη λευκή γραμμή στο εσωτερικό του παραλληλόγράμμου, εφάπτεται στις αρχικές σχηματίζοντας είκοσι τρίγωνα. Στα δύο μεγάλα, ορθογώνια τρίγωνα της βάσης, από ένας κίτρινος ρόμβος και λίγο πιο κάτω από το κέντρο του παραλληλογράμμου ένας κίτρινος σταυρός. Στον ποδόγυρο από κάτω προς τα πάνω συναντούμε, επίρραπτη δαντέλα του μέτρου, καμωμένη με λευκή βαμβακερή κλωστή και διακοσμημένη με οδοντωτές απολήξεις, μετά το μπουχάσωμα και ύστερα στενή ζώνη με περδίκες ή πατούδες που έχουν στο κάτω μέρος το νεράκι (μαιανδροειδή γραμμή) και από πάνω το βεργάκο (είδος γαζιού). Ακολουθούν εννιά μήλα, ρόδακες με σπείρες, καμωμένοι με μουλινέδες. Στα μεσοδιαστήματά τους, διάφορα μικρά σχηματοποιημένα μοτίβα. Από πάνω, οχτώ σχεδόν τετράγωνα μοτίβα, καμωμένες με λευκό, ελαφρά κλωσμένο βαμβάκι. Στις τιράντες έκαναν οριζόντιες ψαλιδιές γιατί το άνοιγμα αλλιώς ήταν πολύ μικρό για να φορεθεί το ένδυμα. Εδώ υπάρχουν πρόσθετα κομμάτια υφάσματος, τσόντες, για να αυξηθεί το ύψος του ενδύματος.

Παρατηρήσεις

Σε πολύ καλή κατάσταση.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΔιάκοσμος αντικειμένου
γαϊτάνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου
μαλλίΑντικείμενο
σειρήτιΔιάκοσμος αντικειμένου
μουλινέ κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

δαντέλα του μέτρουΔιάκοσμος αντικειμένου
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαγαζίΑντικείμενο
κέντημαπατητήΑντικείμενο
κέντημα μετρητόαπολυτήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςμήλο
θρησκευτικά θέματασταυρός
σχηματοποιημένος διάκοσμοςπερδίκες με νεράκι και βεργάκο
φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες και έμπειρες γυναίκες για τη βαφή

Χρόνος κατασκευής: μέσα 20ού αι.

Πιθανή χρονολογία κατασκευής:

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘράκηΈβρουΚαρωτή (;)

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘράκηΈβρουΚαρωτή (;)

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαηλικιωμένηΜάρηδες (;)δεύτερο μισό 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης
Χρονολογία απόκτησης19/7/1968

Βιβλιογραφία

Μελίδου-Κεφαλά, Ν. 2000, "Οι παραδοσιακές ενδυμασίες των Μάρηδων (1910-1970)", Ενδυματολογικά 1: 108-145, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Μελίδου-Κεφαλά, Ν. 2002, "Παραδοσιακές ενδυμασίες της Θράκης" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης12/6/2007